Abstrakt
Ścisłe, trzyletnie, dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach k. Ostródy. Czynnik I doświadczenia stanowiły odmiany soczewicy jadalnej: Tina i Anita, czynnik II zróżnicowane technologie uprawy: niskonakładowa, średnio- i wysokonakładowa. Najwyższy plon nasion u obu odmian soczewicy jadalnej zanotowano w obiektach z wysokonakładową technologią uprawy, najniższy natomiast w obiektach z niskonakładową technologią uprawy. Różnica w plonowaniu pomiędzy nisko-, a wysokonakładową technologią uprawy była istotna i wyniosła średnio 43% u odmiany Tina oraz 46% w przypadku odmiany Anita. W każdym z lat uprawy wyżej plonowała odmiana soczewicy Anita.
Bibliografia
The investigation was carried out to compare two varieties of lentil: Anita and Tina cultivated on three different levels of technology of cultivation: low, medium and high. Higher yields were obtained with intensive technology, lower ones on the lowest level of technology. The average difference between the compared yields was about 40%. Especially positive effects of the highest level of technology were found when weather conditions were extremely bad. The highest level of technology showed positive effects both on plant growth and plant protection.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Marcin Różewicz,
Jerzy Grabiński,
Marta Wyzińska,
Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej Część II. Jakość ziarna
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
Marta Wyzińska,
Jerzy Grabiński,
Alicja Sułek,
Porównanie opłacalności uprawy żyta ozimego w warunkach różnych technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Marcin Różewicz,
Jerzy Grabiński,
Marta Wyzińska,
Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej. Część I. Plon
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
Jerzy Księżak,
Jolanta Bojarszczuk,
Ocena efektów produkcyjnych uprawy soi [Glycine max (L.) Merr.] w zależności od sposobu przygotowania roli do siewu
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
RENATA KIELOCH,
KATARZYNA MARCZEWSKA-KOLASA,
Wpływ sposobu uprawy roli i terminu aplikacji herbicydu na skuteczność chwastobójczą i plonowanie pszenicy ozimej uprawianej w monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
Wspomnienie. Profesor dr hab. Mieczysław Wilczek (1940–2019)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
PIOTR KRASKA,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
NATALIA GIERASIMIUK,
PAWEŁ GIERASIMIUK,
EDWARD PAŁYS,
Wpływ herbicydów i dolistnego dokarmiania roślin na plonowanie i zachwaszczenie oplewionej (Avena sativa L.) i nagoziarnistej (Avena nuda L.) formy owsa
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 4 (2017)
-
Cezary A. Kwiatkowski,
Elżbieta Harasim,
Olimpia Klikocka-Wiśniewska,
Piotr Maziarz,
Zachwaszczenie, plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w zależności od rodzaju herbicydów i ich dawki
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
SZYMON CZARNOCKI,
ELŻBIETA TURSKA,
GRAŻYNA WIELOGÓRSKA,
AGNIESZKA GARWACKA,
Wpływ technologii uprawy na architekturę łanu trzech odmian pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
RYSZARD WEBER,
HANNA GOŁĘBIOWSKA,
Wpływ systemu uprawy roli na zmienność zachwaszczenia wybranych odmian pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 4 (2013)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.