Abstrakt
Celem badań prowadzonych w latach 2004–2006 na plantacji produkcyjnej chmielu obsadzonej trzema odmianami (Izabella, Lomik i Marynka) była ocena jakościowa szyszek w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie. Szyszki z poszczególnych odmian zebrano ręcznie, w okresie ich technicznej dojrzałości, oddzielnie z trzech poziomów rośliny: dolnego (do wysokości 4 m), środkowego (4–5,5 m) i górnego (powyżej 5,5 m). Wyniki wskazują, że największy udział w ogólnej masie stanowiły szyszki zebrane ze środkowej części rośliny chmielu, a następnie górnej (Izabella i Lomik) lub dolnej (Marynka). Najwyższy plon szyszek uzyskano z plantacji obsadzonej odmianą Lomik, zaś istotnie mniejszy – odmianami Izabella i Marynka. Największą zawartość alfa-kwasów wykazywały szyszki zebrane ze środkowego (Izabella i Marynka) i górnego (Lomik) poziomu rośliny, zaś najmniejszą – z dolnego. Najmniejszą zawartością alfa-kwasów charakteryzowały się szyszki odmiany Lomik, zaś największą – Marynki. Zawartość alfa-kwasów przesądziła o plonie tego składnika z jednostki powierzchni. Najniższy uzyskano z plantacji obsadzonej odmianą Lomik, zaś istotnie wyższy – Izabellą i Marynką.
Bibliografia
- Kargul K., 2006. Wpływ czynników siedliskowych i agrotechnicznych na zawartość alfa-kwasów w szyszkach chmielu w warunkach Lubelszczyzny. Masz. pr. dokt., AR Lublin, ss. 84.
- Kišgeci J., 2002., Hmelj. Beograd., ss. 368.
- Myślicka Z., 1962., Studia nad jakością chmielu (Humulus lupulus L.) na tle warunków klimatycz-nych. Pam. Puł., 6, 3–69.
- Nieróbca J., 1992., Agroklimatyczna bonitacja uprawy chmielu w Polsce. Masz. pr. dokt., IUNG Puławy, ss. 39.
- Migdal J., Socha Z., 1996. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na jakość chmielu. Przem. Ferm. Owoc-Warz., 8, 5–7.
- Probasco G., 1997. Hop characteristics used to determine optimum harvest time. Proc. of the Tech-nic. Comm. IHGC, Prague, Czech Republic, 19–34.
- Rossbauer G., 2002., Hop production and hop advisory service. Bavarian State Research Centre for Agronomy and Society of Hop Research. Report 2001, 49–66.
- Studzińska-Jaksim P., 2004., Charakterystyka jakościowa szyszek chmielu w zależności od terminu zbioru i rozmieszczenia na roślinie. Masz pr. dokt., AR Lublin, ss. 118.
- Szewczuk C., 1987., Wpływ terminu zbioru szyszek chmielu na ich cechy jakościowe. Rocz. Nauk Roln., A, 107, 2, 183–191.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Joanna Pawlak,
Wioletta Wróblewska,
Dariusz Paszko,
Efektywność produkcyjna i ekonomiczna w uprawie truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) w zależności od metody produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
LESZEK RACHOŃ,
MONIKA KAWCZYŃSKA,
Zmiany w strukturze zasiewów, plonowaniu i zbiorach zbóż w Polsce w latach 1965–2015
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
Agata Dziwulska-Hunek,
Mariusz Szymanek,
Jacek Dziwulski,
Zarządzanie jakością nasion zbóż kondycjonowanych efektywnymi mikroorganizmami (EM) i światłem czerwonym (RL)
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Lesław Zimny,
Ryszard Gandecki,
Roman Wacławowicz,
Roman Śniady,
Produkcyjność płodozmianu: burak cukrowy – pszenica jara – jęczmień ozimy uwarunkowana zróżnicowanym nawożeniem organicznym i wzrastającymi dawkami azotu mineralnego
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
HALINA BUCZKOWSKA,
ANDRZEJ SAŁATA,
HELENA ŁABUDA,
AGNIESZKA NAJDA,
Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Wacław Jarecki,
Wielkość i jakość plonu nasion rzepaku ozimego w zależności od typu odmiany
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 3 (2021)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
Wpływ zmianowania i technologii produkcji na plonowanie wybranych odmian pszenżyta ozimego
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
Ryszard Weber,
Dariusz Zalewski,
Plonowanie odmian pszenicy ozimej w warunkach Dolnego Śląska
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Czesław Szewczuk,
Danuta Sugier,
Wyniki badań oraz propozycje zmian w nawożeniu chmielu
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.