Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 66 Nr 1 (2011)

Artykuły

Ocena jakościowa szyszek trzech odmian chmielu w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2011.1.1
Przesłane: 12 czerwca 2019
Opublikowane: 13-01-2011

Abstrakt

Celem badań prowadzonych w latach 2004–2006 na plantacji produkcyjnej chmielu obsadzonej trzema odmianami (Izabella, Lomik i Marynka) była ocena jakościowa szyszek w zależności od ich rozmieszczenia na roślinie. Szyszki z poszczególnych odmian zebrano ręcznie, w okresie ich technicznej dojrzałości, oddzielnie z trzech poziomów rośliny: dolnego (do wysoko­ści 4 m), środkowego (4–5,5 m) i górnego (powyżej 5,5 m). Wyniki wskazują, że największy udział w ogólnej masie stanowiły szyszki zebrane ze środkowej części rośliny chmielu, a następnie górnej (Izabella i Lomik) lub dolnej (Marynka). Najwyższy plon szyszek uzyskano z plantacji obsadzonej odmianą Lomik, zaś istotnie mniejszy – odmianami Izabella i Marynka. Największą zawartość alfa-kwasów wykazywały szyszki zebrane ze środkowego (Izabella i Marynka) i górne­go (Lomik) poziomu rośliny, zaś najmniejszą – z dolnego. Najmniejszą zawartością alfa-kwasów charakteryzowały się szyszki odmiany Lomik, zaś największą – Marynki. Zawartość alfa-kwasów przesądziła o plonie tego składnika z jednostki powierzchni. Najniższy uzyskano z plantacji obsa­dzonej odmianą Lomik, zaś istotnie wyższy – Izabellą i Marynką.

Bibliografia

  1. Kargul K., 2006. Wpływ czynników siedliskowych i agrotechnicznych na zawartość alfa-kwasów w szyszkach chmielu w warunkach Lubelszczyzny. Masz. pr. dokt., AR Lublin, ss. 84.
  2. Kišgeci J., 2002., Hmelj. Beograd., ss. 368.
  3. Myślicka Z., 1962., Studia nad jakością chmielu (Humulus lupulus L.) na tle warunków klimatycz-nych. Pam. Puł., 6, 3–69.
  4. Nieróbca J., 1992., Agroklimatyczna bonitacja uprawy chmielu w Polsce. Masz. pr. dokt., IUNG Puławy, ss. 39.
  5. Migdal J., Socha Z., 1996. Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na jakość chmielu. Przem. Ferm. Owoc-Warz., 8, 5–7.
  6. Probasco G., 1997. Hop characteristics used to determine optimum harvest time. Proc. of the Tech-nic. Comm. IHGC, Prague, Czech Republic, 19–34.
  7. Rossbauer G., 2002., Hop production and hop advisory service. Bavarian State Research Centre for Agronomy and Society of Hop Research. Report 2001, 49–66.
  8. Studzińska-Jaksim P., 2004., Charakterystyka jakościowa szyszek chmielu w zależności od terminu zbioru i rozmieszczenia na roślinie. Masz pr. dokt., AR Lublin, ss. 118.
  9. Szewczuk C., 1987., Wpływ terminu zbioru szyszek chmielu na ich cechy jakościowe. Rocz. Nauk Roln., A, 107, 2, 183–191.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.