Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 67 No. 2 (2012)

Articles

The effect of cultivation technology on protein content of lentil (Lens culinaris Medic.) seeds

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2012.2.3
Submitted: June 10, 2019
Published: 2012-06-04

Abstract

A two-factor study was conducted in the years 2007–2009, which included different technologies of cultivation of two varieties of edible lentil – Anita and Tina. The study showed a significant effect of the weather conditions and method of cultivation technology on the total protein content in dry matter of both lentil varieties. The highest content of total seeds protein of the lentil varieties was recorded in the second year of cultivation, which was characterized by a deficiency of precipitation and air temperature higher than the average temperature of several years. The highest yield of total protein from 1 ha was obtained in the cultivation of the variety Anita, where the high-volume technology was used, and the lowest in the cultivation of the variety Tina, where low-input technology was used. The study showed no significant differences between the varieties in the total protein content in dry weight of seeds.

References

Dziamba Sz., 1991. Wpływ terminu i gęstość siewu na produktywność soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.). Fragm. Agron., 1, 5-13.

Filek W., Piróg H., Stokłosa A., Kościelniak J., 2000. Wpływ suszy glebowej na wzrost i rozwój roślin odmiany drobnonasiennej i odmiany wielkonasiennej soczewicy jadalnej (Lens culinaris L.). Acta Agrar. Et Silv., ser. Agraria, 38 , 63-71.

Jasińska Z., Kotecki A., 1999. Rośliny strączkowe. PWN Warszawa.

Kowieska A., Petkov K., 2003. Ocena soczewicy (Lens culinaris Medic.) na podstawie zawartości makro i mikroelementów. Żyw. Człow. Met., 30, 3/4 , 1012-1014.

Lampart-Szczapa E., 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biolo-giczna i technologiczna. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 446, 61- 81.

Milczak M., 1992. O potrzebie hodowli soczewicy i lędźwianu siewnego jako roślin warzywnych. Mat. I Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Ogrodniczych, Lublin, 67-70.

Pawłowski F., Bujak K., Wesołowski M., 1990. Plonowanie i zachwaszczenie roślin strączkowych uprawianych na nasiona na glebie piaskowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 376 ,189-198.

Piróg H., 1995. Soczewica jadalna (Lens culinaris L.) cenną rośliną strączkową. Mat. Ogólnopol-skiej Konferencji Naukowej „Nauka praktyce ogrodniczej”, AR Lublin, 653-660.

PIRÓG I., PIRÓG H., 1998. Potrawy z soczewicy. Inst. Danone, Warszawa. Saxena M. C. 1980. Lentils, 8, ICARDA, Aleppo.

Piróg H., Błażej J., Kogut B., 1989. Soczewica jadalna (Lens culinaris M.), jej wartość bioche-miczna i zdrowotność. Fragm. Agron., 4 , 90-103.

Stępniak-Sołyga P., Wojtasik J., 2003. Zawartość składników pokarmowych i mineralnych w nasionach grochu (Pisum sativum), lędźwianu (Lathyrus sativus ), soczewicy jadalnej (Lens culinaris) i soi (Glicyne max ). Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica, 21, 2, 175-185.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.