Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 11 Nr 3 (2012)

Artykuły

YIELDING AND BIOLOGICAL VALUE OF SWEET PEPPER FRUITS DEPENDING ON FOLIAR FEEDING USING CALCIUM

Przesłane: 28 grudnia 2020
Opublikowane: 2012-06-30

Abstrakt

Experiments involving sweet pepper of ’Red Knight’ F1 cultivar were carried out in 2008–2010 in a greenhouse. They aimed at evaluating the influence of foliar feeding using diverse preparations and rates of calcium on yielding, dry matter, sugars, and vitamin C contents in sweet pepper fruits. Following forms of calcium were used in the experiment: Ca(NO3)2, Librel Ca, and Wapnowit. Calcium was applied in the amounts of 0.4 g Ca · plant-1 (10 treatments) and 0.2 g Ca · plant-1 (5 treatments). No significant influence of applied calcium feeding on the pepper fruit yield size was recorded, while it significantly reduced the number of fruits infected by apical blossom-end rot (BER) at calcium-fed of Librel Ca plants as compared to the control. No significant effect of studied factors on dry matter content was found, although its lower level in pepper fruits harvested at the initial stage of fruiting was prominent. The influence of calcium feeding on
monosaccharides and total sugars concentrations was positive when 0.2 g Ca · plant-1 (5 treatments) in a form of Wapnowit was applied. Considerably higher vitamin C concentration in calcium foliar-fed pepper fruits as compared to the control was recorded.

Bibliografia

Aktas H., Karni L., Chang D-C., Turhan E., Bar-Tal A., Aloni B., 2005. The suppression of salinity-associated oxygen radicals production, in pepper (Capsicum annuum L.) fruit, by manganese, zinc and calcium in relation to its sensitivity to blossom-end rot. Physiol. Plant. 123, 67–74.
Buczkowska H., Najda A., 2002. A comparison of some chemical compounds in the fruit of sweet and hot pepper (Capsicum annuum L.). Folia Hortic., 14 (2), 59–67.
Cabanero F., J., Martinez V., Carvajal M., 2004. Does calcium determine water under saline conditions in pepper plants, or is it water flux which determines calcium uptake? Plant Sci., 166, 443–540.
Dobrzańska J., Dobrzański A., 2001. Papryka pod szkłem i folią. PWRiL. Warszawa.
Flores P., Navarro J.M., Garrido C., Rubido J.S., Martinez V., 2004. Influence Ca2+, K+, and NO3- fertilization on nutritional quality of pepper. J. Sci. Food Agric. 84, 569–574.
Gajc-Wolska J., Skąpski H., 2002. Yield of field grown sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Hort., 14 (1), 95–103.
Gajc-Wolska J., Zielony T., Radzanowska J., 2005. Ocena plonowania i jakość owoców nowych mieszańców papryki słodkiej (Capsicum annum L.). Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, s. Rolnictwo 86, 515, 139–147.
Golcz A., 1999. Uprawa i nawożenie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) pod osłonami w ograniczonej ilości podłoża. Rozp. Nauk AR w Poznaniu, 298, 1–178.
Ho L.C., Hand D.J., Fussel M., 1999. Improvement of tomato fruit quality by calcium nutrition. Acta Hort., 481, 463–468.
Kobryń J., Zielony T., 2001. Wpływ nawożenia na plon i występowanie suchej zgnilizny owoców w uprawie papryki w wełnie mineralnej. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, 73–81.
Kosterna E., Zaniewicz-Bajkowska A., Frańczuk J., Rosa R., 2009. Effect of foliar feeding on the field level and quality of six large-fruit melon (Cucumis melo L.). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, 8(3), 13–24.
Lee S.K., Kader A.A., 2000. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biol. Technol., 20, 207–220.
Marcelis L.F.M., Ho L.C., 1999. Blossom-end rot in relation to growth rate and calcium content in fruits of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J. Exp.. Bot., 50, 332, 357–363.
Mengel K., 2002. Alternative or Complementary Role of Foliar Supply in Mineral Nutrition. Acta Hort., 594, 33–48.
Michałojć Z., Horodko K., 2006. Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego wapniem na plonowanie i skład chemiczny papryki słodkiej. Acta Agrophisica, 134, 7 (3), 671–681.
Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophisica, 85, 9–17,
Morard P., Lacoste L., Silvestre J., 2000. Effect of Calcium Deficiency on Nutrient Concentration of Xylem Sap of Excised Tomato Plants. J. Plant Nutrit. 23 (8), 1051–1062.
Nurzyński J., Michałojć Z., Kalbarczyk M., 2001. Plonowanie i skład chemiczny papryki w zależności od nawożenia azotowego i rodzaju podłoża. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, 93–99.
Perucka I., Materska M., 2004. Wpływ Ca2+ na zawartość witaminy C, prowitaminy A i ksantofili w owocach wybranych odmian papryki ostrej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 1933–1939.
PN-A-04019 1998. Oznaczanie witaminy C.
PN-90/A-75101/03. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
Saure M.C., 2001. Blossom-end rot of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) – a calcium or stress-related disorder? Sci. Hort, 90, 193–208.
Sonnenveld C., Voogt W., 2009. Plant nutrition of greenhouse crops. Wyd. Springer.
Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinach. Wyd. SGGW, Warszawa.
Suzuki K., Shono M., Egawa Y., 2003. Localization of calcium in the pericarp cells of tomato fruits during the development of blossom-end rot. Protoplasma, 222, 149–156.
Szafirowska A., Elkner K., 2008. Yielding and fruit quality of three sweet pepper cultivars from organic and conventional cultivation. Res. Inst. Veget. Crops, 69, 135–143.
Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophisica, 85, 19–29.
White P.J., Broadley M.R., 2003. Calcium in plant. Ann. Bot., 92, 487–511.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >> 

Podobne artykuły

<< < 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.