Abstrakt
Celem pracy była ocena wpływu wilgotności ziarna pszenicy na charakter krzywych relaksacji uzyskanych w teście osiowego ściskania. Do badań użyto ziarna polskiej pszenicy zwyczajnej odmiany ‘Emika’ o wilgotności od 8 do 22%. Pomiary zrealizowano na maszynie wytrzymałościowej Zwick Z020. Pojedyncze ziarna pszenicy obciążano pomiędzy dwiema płaskimi płytami do stałej wartości siły 50 N. Czas relaksacji wynosił 300 s. Wyznaczono wartości parametru Y(t) w przyjętym czasie relaksacji. Określono również parametry k1 i k2 dla modelu przedstawionego przez Pelega i Normanda. Wraz ze wzrostem wilgotności ziarna zwiększały się praca zgniatania (od ok. 5 do 25 mJ) i wartość odkształceń ziarna (od 0,2 do 1.0 mm). Przyrost udziału wody w ziarnie powodował spadek zarówno średniej wartości siły po pięciominutowym czasie relaksacji, jak i wartości parametru relaksacji Y(t).Wartości te dla wilgotności 22% były ponad dwukrotnie niższe niż ustalone na poziomie 8%. Stałe k1 i k2 spadały od 3,5 do 1,5 i od 53 do 13, odpowiednio. Wpływ wilgotności ziarna na analizowane parametry opisano w postaci równań regresji
Bibliografia
- Bargale, P.C., Irudayaraj, J., Marquis, B. (1995). Studies on rheological behaviour of canola and wheat. J. Agric. Eng. Res., 61, 267–274.
- Bhattacharya, S., Narasimha, H.V., Bhattacharya, S. (2006). Rheology of corn dough with gum arabic: Stress relaxation and two-cycle compression testing and their relationship with sensory attributes. J. Food Eng., 74(1), 89–95.
- Brujić, J., Johnson, D., Makse, H.A., Sindt, O. (2005). Granular dynamics in compaction and stress relaxation. Phys. Rev. Lett., 95, 128001.
- Cespi, M., Bonacucina, G., Misici-Falzi, M., Golzi, R., Boltri, L., Palmieri, G.F. (2007). Stress relaxation test for the characterization of the viscoelasticity of pellets. Eur. J. Pharm. Biopharm., 67(2), 476–484.
- Figueroa, J.D.C., Manuel, C.I., Hernández-Estrada, Z.J., Ramírez-Wong, B. (2012). Stress relaxa-tion of wheat kernels and their relationship with milling, rheological, and bread making quality of wheat. Cer. Chem., 89(4), 211–216.
- Hernández, Z.J.E., Figueroa, J.D.C., Rayas-Duarte, P., Martínez-Flores, H.E., Arámbula, G.V., Luna, G.B., Peña, R.J. (2012). Influence of high and low molecular weight glutenins on stress relaxation of wheat kernels and the relation to sedimentation and rheological properties. J. Cereal Sci., 55(3), 344–350.
- Karim, A.A., Norziah, M.H., Seow, C.C. (2000). Methods for the study of starch retrogradation. Food Chem., 71, 9–36.
- Khazaei, J., Mann, D. (2004). Effects of temperature and loading characterictics on mechanical and stress-relaxation behavior of sea buckthorn berries. Part 3. Relaxation behavior. Agricult. Engin. Internat.: the CIGR J. Sci. Res. Develop., VI.
- Lewicki, P. (2004). Water as the determinant of food engineering properties. A review. J. Food Eng., 61(4), 483–495.
- Lewicki, P., Jakubczyk, E. (2004). Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. J. Food Eng., 64(3), 307–314.
- Lewicki, P., Spiess, W.E.L. (1995). Rheological properties of raisins: Part I. Compression test. J. Food Eng., 24(3), 321–338.
- Lewicki, P., Wolf, W. (1995). Rheological properties of raisins: Part II. Effect of water activity. J. Food Eng., 26(1), 29–43.
- Lewicki, P., Łukaszuk, A. (2000). Effect of osmotic dewatering on rheological properties of apple subjectedto convective drying. J. Food Eng., 45(3), 119–126.
- Steffe, J.F. (1996). Rheological methods in food process engineering, 2nded. Freeman Press, East Lansing, MI, USA.
- Telis-Romero, J., Gabas, A.L., Sobral, P.J.A. (2004). Osmo-convective drying of mango cubes in fluidizedbed and tray dryer. Drying 2004, Proceedings of the 14th International Drying Sympo-sium São Paulo, Brazil, C, 1868–1875.
Downloads
Download data is not yet available.