Badania mają na celu poprawę jakości olejów za pomocą prawidłowo dobranych podstawowych parametrów elementu filtrującego użytego do oczyszczania oleju z różnych zanieczyszczeń. Badaniom poddano olej z rzepaku i lnu tłoczony na zimno prasą śrubową z aktywnym dozowaniem nasion. Jakość olejów roślinnych może być ulepszona poprzez odpowiedni dobór elementów filtrujących w procesie rafinowania. Podstawowa wielkość oczek filtrów podczas usuwania zanieczyszczeń z olejów roślinnych tłoczonych na zimno zależy głównie od wielkości tych zanieczyszczeń. W doświadczeniu z olejem rzepakowym i lnianym przeważały zanieczyszczenia wielkości 2–5 μm. Aby skutecznie usunąć zanieczyszczenia, należy użyć filtrującego elementu z oczkami o wielkości poniżej 2 μm. Tylko takie warunki pozwalają na osiągnięcie dla olejów jadalnych parametrów jakościowych wymaganych przez normy.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.