Celem badań o charakterze metodologicznym była analiza możliwości wykonania oceny porównawczej kształtowania się wilgotności względnej powietrza wewnętrznego pod wpływem odmiennych konsystencji pożywienia, przy dwóch czynnikach zakłócających, to znaczy w budynkach znajdujących się w różnych rejonach Polski i dla pomiarów niewykonywanych w tym samym czasie. Parametry cieplno-wilgotnościowe powietrza mierzono w wybrane dni trzech miesięcy wiosennych oraz jesiennych w grupie pomieszczeń, w których zwierzętom podawano suchą paszę do karmników, oraz w pomieszczeniach z rurociągami transportującymi płynną paszę do koryt. Temperatura i wilgotność względna powietrza w każdej grupie wyraźnie uzależnione były od klimatu zewnętrznego, dlatego ocena oddziaływania konsystencji paszy na warunki wilgotnościowe w badanych grupach pomieszczeń nie była możliwa. Uzyskane wyniki potwierdziły bardzo istotny wpływ środowiska badań na rzetelność charakterystyki porównawczej zróżnicowania mikroklimatu w różnych budynkach inwentarskich.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.