Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 3 Nr 1-2 (2004)

Artykuły

Wpływ strumienia masy czynnika suszącego na suszenie rozpyłowe koncentratu brzeczki słodowej

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2004.1-2.9
Przesłane: marca 22, 2023
Opublikowane: 2004-12-31

Abstrakt

Wykonano doświadczenie nad suszeniem brzeczki słodowej w przeciwprądowej laboratoryjnej suszarce rozpyłowej AVP ANHYDRO LAB1. Proces prowadzono przy temperaturze czynnika suszącego 137–140°C, przy zawartości suchej substancji w surowcu – 30%. Końcowa wilgotność suszu wynosiła 2,8–4,0%. Średnia średnica objętościowa kropel rozpylanego surowca wynosiła 30,5 mm. Określono wpływ strumienia masy powietrza na wielkość strumienia wilgoci i suszu z jednostki objętości komory suszenia oraz sprawność cieplną suszarki.

Bibliografia

  1. Azzoprodi B. J., 1979. Measurement of drop sizes. Internat. J. Heat Mass Transfer 22, 245–1279. DOI: https://doi.org/10.1016/0017-9310(79)90215-1
  2. Bogdański K., 1966. Zarys technologii koncentratów żywnościowych, witaminowych i odżywek. PWN, Warszawa
  3. Filkova I, Cedik P., 1984. Nozzle Atomization in Spray Drying. Advances in Drying, Mujumdar A. S. (ed.). 3, Hemisphere, Washington, 181–214.
  4. Fraj A, Sąsiadek R., 1984. Produkcja i zastosowanie ekstraktu słodowego. Przegl. Piek. Cukier. 2, 11–12.
  5. Hiroyasu H., Kadota T., Arai M., 1980. Supplementary comments: Fuel spray characterization in diesel engines. Proceedings of the Symposium on Combustion Modeling in Reciprocating Engines. New York–London, Plenum Press. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4899-5298-1_12
  6. Orzechowski Z., Prywer J., 1991. Rozpylanie cieczy, WNT, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.