Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 15 No. 3-4 (2016)

Artykuły

THE ANTIOXIDANT PROPERTIES OF INFUSIONS FROM THE LEAVES WHITE MULBERRY (Morus alba L.)

Submitted: June 17, 2020
Published: 2020-06-17

Abstract

Leaves of White Mulberry (Morus alba L.) are a rich source of biologically active compounds. In recent years, this plant has become popular. It comes from China and has been used to treat various ailments for centuries. In Poland, the white mulberry has gained recognition thanks to the properties of lowering blood glucose levels, so willing to reach for it diabetics. The aim of the work was to determine the effect of brewing infusions from white mulberry leaves (Morus alba L.) on the content of polyphenolic compounds in them and antioxidant activity determined by the reduction of the free radical DPPH. The following tests show that the content of polyphenols expressed as gallic acid ranges between 48.61 mg·dm-3 ±0.03 to 152.63 mg·dm-3 ±0.02 depending on the initial temperature and brewing time. A similar relationship was found in the case of the flavonoid content determination where the values were determined at levels (24.39 mg·dm-3 ±0.03 to 123.14 mg·dm-3 ±0.15). In the case of the ability to reduce the antioxidant radical DPPH ranged from 48.91 to 94.05, the results obtained in the study confirm the high dependence of both time and brewing temperature on the content of phenolic compounds in herbal infusions.

References

  1. Abdel, N.B., Hesham, A., Makiko, Y., Taro, N., Toshio, F. (2005). Hypoglycemic effect of Egyp-tian Morus alba root bark extract: Effect on diabetes and lipid peroxidation of streptozotocin-induced diabetic rats. J Ethnopharmacol., 100, 333–8.
  2. Andallu, B., Varadacharyulu, N. (2003). Antioxidant role of mulberry (Morus indica L. cv. Anan-tha) leaves in streptozotocin-diabetic rats. Clin. Chim. Acta., 338, 3–10.
  3. Arfan, M., Khan R., Rybarczyk, A., Amarowicz, R. (2012). Antioxidant activity of mulberry fruit extracts. Int. J. Mol. Sci., 13, 2472–2480.
  4. Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant Activity. Lebensm.-Wiss. Technol. Food Sci. Technol., 28, 25–30.
  5. Butt, M.S., Nazir, A., Sultan, M.T. (2008). Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends Food Sci. Technol., 19, 505–12.
  6. Choi, E.M., Hwang, J.K. (2005). Effects of Morus alba leaf extract on the production of nitric oxide prostaglandin E2 and cytokines In RAW2647 macrophages. Fitoterapia, 76, 608–613.
  7. Cieszyńska, A., Michocka, K., Wieczorek, D., Zieliński, R. (2011). Wpływ czasu ekstrakcji na aktywność przeciwrodnikową naparów herbaty zielonej. Probl. Hig. Epidemiol., 92(4),
  8. –875.
  9. Cybul, M., Nowak, R. (2008). Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksyda-cyjnych wyciągów roślinnych. Herba Pol., 54(1), 68−78.
  10. Dmowski, P., Śmiechowska, M., Sagan, E. (2014). Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniające. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 5(96), 206–216.
  11. Doi, K., Kojami, T., Makino, M., Kimura, Y., Fujimoto, Y. (2001). Studies on the constituents of the leaves of Morus alba L. Chem. Pharm. Bull., 49(2), 151–153.
  12. Enkhmaa, B., Shiwaku, K., Katsube, T., Kitajima, K., Anuurad, E., Yamasaki, M., Yamane, Y. (2005). Mulberry (Morus alba L.) leaves and their major flavonol quercetin
  13. -(6-malonylglucoside) attenuate atherosclerotic lesion development in LDL receptor-deficient mice. J Nutr., 135(4), 729–34.
  14. Erciski, S., Orhan, E. (2007). Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food Chem., 103(4), 1380–1384.
  15. Grześkowiak, J., Łochyńska, M. (2017). Związki biologicznie aktywne morwy białej
  16. (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter., 18(1), 31–35.
  17. Jeszka, M., Kobus, J., Flaczyk, E. (2009). Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej. Bromat. Chem. Toksykol., 42(3), 885–889.
  18. Karadeniz, F., Burdurlu, H.S, Koca, N., Soyer, Y. (2005). Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turk. J. Agric. Forest., 29(4), 297–303.
  19. Katsube, T., Imawaka, N., Kawano, Y., Yamazaki, Y., Shiwaku, K., Yamane, Y. (2006). Antioxi-dant flavanol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chem., 97(1), 25–31.
  20. Katsube, T., Tsurunaga, Y., Sugiyama, M., Furunod, T., Yamasaki, Y. (2009). Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.) leaves. Food Chem., 113, 964–969.
  21. Kłódka, D., Bońkowski, M., Telesiński, A. (2008). Zawartość wybranych metyloksantyn i związ-ków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (dust i fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 1(56), 103–113.
  22. Kusano, G., Orihara, S., Tsukamato, D., Shibano, M., Coskun, M., Guvenc, A., Erdurak, C.S. (2002). Five new nortropane alkaloids and six new amino acids from the fruit of Morus alba L. growing in Turkey. Chem. Pharm. Bull., 50, 185–92.
  23. Łochyńska, M. (2015). Nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). J. Agric. Sci. Technol. A., 5(9), 709–16.
  24. Markowska, J., Polak, E., Kasprzyk, I. (2015). Ziołowe surowce przyprawowe w przetwórstwie żywności. Przem. Spoż., 11, 21–25.
  25. Musabayane, C.T., Bwititi, P.T., Ojewole, J.A. (2006). Effects of oral administration of some herbalextracts on food consumption and blood glucose levels in normal and streptozotocin-treated diabetic rats. Methods Find Exp. Clin. Pharmacol., 28, 223–228.
  26. Niidome, T., Takahashi, K., Goto, Y., Goh, S.M., Tanaka, N., Kamei, K. (2007). Mulberry leaf extract prevents amyloid beta-peptide fibryl formation andneurotoxicity. Neuroreport, 18, 813–816.
  27. Oh, K.S., Ryu, S.Y., Lee, S., Seo, H.W, Oh, B.K., Kim, Y.S., Lee, B.H. (2009). Melanin-concentrating hormone-1 receptor antagonism and anti-obesity effects of ethanolic extract from Morus alba leaves in diet-induced obese mice. J. Ethnopharmacol., 122, 216–220.
  28. Olewnicki, D., Jablonska, L., Orlinski, P., Gontar, L. (2015). Zmiany w krajowej produkcji zielar-skiej i wybranych rodzajach przetwórstwa roślin zielarskich w kontekście globalnego wzrostu popytu na te produkty. Zesz. Nauk. SGGW, Probl. Rol. Świat., 15(30), 68–76.
  29. Perucka, I. (2001). Skład chemiczny liści herbaty. Biul. Magnezol., 6(3), 443–451.
  30. Przeor, M., Flaczyk, E. (2014). Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej. Post. Tech. Przetw. Spoż., 1,
  31. –60.
  32. Przeor, M., Flaczyk, E. (2016). Antioxidant properties of paratha type flat bread enriched with mulberry leaf extract. Indian J. Trad. Knowl., 15(2), 237–44.
  33. Rusinek-Prystupa, E. (2013). Zawartość związków biologicznie czynnych w naparach różnych gatunków herbat w zależności od czasu parzenia. Bromat. Chem. Toksykol., 46(1), 48–52.
  34. Singleton, V.L., Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic., 16, 144–158.
  35. Waszkiewicz-Robak, B. (1999). Używki. W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świ-derski (red.). Wyd. SGGW, Warszawa, 427–436.
  36. Wolski, T., Karwat, I.D., Najda, A. (2005). Kontaminacja i suplementacja żywności a zdrowie. Post. Fitoter., 1(2), 35–41.

Downloads

Download data is not yet available.