Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 10 Nr 1-2 (2011)

Artykuły

Energia absorbowana przez bulwę ziemniaka w trakcie jej napromieniania mikrofalami

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.1-2.1
Przesłane: marca 18, 2022
Opublikowane: 2011-06-30

Abstrakt

Praca miała na celu określenie mocy absorbowanej przez bulwę ziemniaka w trakcie jej mikrofalowego ogrzewania z uwzględnieniem jej właściwości elektrycznych i cech biometrycznych. Sadzeniaki ziemniaka, umieszczone we wnęce mikrofalowej o pojemności 15,7 dm3 , napromieniano przez 10 s mikrofalami o częstotliwości 2,45 GHz generowanymi przez magnetron o mocy 100 W. Wyniki badań wskazują, że przyjęta w doświadczeniu metoda pozwala na oszacowanie energii mikrofal, pochłoniętej przez napromienianą bulwę ziemniaka, i wyrażenie jej poprzez wielkość mocy absorbowanej.

Bibliografia

  1. Barba A., Calabretti A., d'Amore M., Piccinelli L., Rastrelli L., 2008. Phenolic constiuents levels in cv. Agria potato under microwave processing. Food Sci. Technol. 41, 1919–1926.
  2. Ciosk K., Krawczyk A., Kubacki R., 2005. Wyznaczanie współczynnika SAR w obiekcie biologicznym przy polaryzacji pionowej pola. Przegl. Elektrotechn. 12, 84–86.
  3. Czarczyński W., 2003. Podstawy techniki mikrofalowej. Oficyna Wyd. Polit. Wrocł., 9–105.
  4. Dvurechenskaya N., Zieliński R., Kubal S., 2010. Application of free-space transmission technique for shielding effectiveness measurement of special materials at 2,5–5 GHz, 5th International Conference on Broadband and Biomedical Communications, 15–17
  5. Jakubowski T., 2009a. Efekt cieplny mikrofalowego ogrzewania bulwy ziemniaka. Acta Agrophysica 14(2), 345–354.
  6. Jakubowski T., 2009b. Modelowanie przyrostu temperatury bulwy ziemniaka w trakcie jej mikrofalowego ogrzewania. Inżynieria Roln. 9(118), 79–85.
  7. Jakubowski T., 2010. Wpływ terminu stymulacji mikrofalami sadzeniaków na wzrost i plonowanie roślin ziemniaka (Solanum tuberosum L.). Acta Agrophysica 16(2), 295–313.
  8. Kieliszek J., Kubacki R., 2006. Pulse modulated microwave fields analysis in biological structures. Przegl. Elektrotechn. 5, 48–49.
  9. Kubacki R., Sobiech J., Krawczyk A., 2007. Validation of calculation method of the microwave energy absorbed by organisms. Przegl. Elektrotechn. 7–8, 119–120.
  10. Lewicki P., 1999. Inżynieria procesowa i aparatura w PRS. WNT. Warszawa, 327.
  11. Lewicki P., Jakubczyk E., 2004. Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. J. Food Eng. 64, 307–314.
  12. Lisowski M., 2004. Pomiary rezystywności i przenikalności elektrycznej dielektryków stałych. Oficyna Wyd. Polit. Wrocł., 149–153.
  13. Łapczyńska-Kordon B., 2007. Model suszenia mikrofalowo-podciśnieniowego owoców i warzyw. Inżynieria Roln. 10(98), 9–73.
  14. Łuczycka D., 2009. Cechy elektryczne ziaren pszenicy. UWP. Monografie 73, 30–34.
  15. Marks N., Sobol Z., Baran D., 2003. Ocena mikrofalowej stymulacji bulw ziemniaka. Inżynieria Roln., 11(53), 151–157.
  16. Marton L., Marton C., 1980. Advances in electronics and electron physics. Vol. 53, Academik Press – Elsevier, 2–150.
  17. Metaxas A., Meredith R., 1983. Industrial microwave heating. Peter Peregrinus, London, 5–335.
  18. Mika T., Kasprzak W., 2004. Fizykoterapia. PZWL, Warszawa, 314–322.
  19. Mikołajczyk H., 1990. Działanie pól i promieniowania elektromagnetycznego na obiekty biologiczne. Biospektroskopia 5. PWN, Warszawa, 153–234.
  20. Olchowik G., 2002. Analiza wpływu promieniowania mikrofalowego na proces osteogenezy i osteoporozy posteroidowej. Wyd. AM w Lublinie, 11–13.
  21. Pietruszewski S., 1999. Magnetyczna biostymulacja materiału siewnego pszenicy jarej. Rozpr. Nauk. (220), Wyd. AR w Lublinie, 6–55.
  22. Pietrzyk W., 2006. Standaryzacji badań wpływu pól elektromagnetycznych na materiały pochodzenia biologicznego. Acta Agrophysica 8(4), 915–921.
  23. Sobol Z., 2006. Wpływ wybranych czynników na gęstość bulw ziemniaka. Acta Agrophysica 8(1), 219–228.
  24. Szarycz M., 2001. Matematyczne modelowanie mikrofalowo konwekcyjnego suszenia surowców rolniczych na przykładzie jabłek. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, 420, Rozprawy 183, 14–15.
  25. Szarycz M., Kramkowski R., Kamiński E., 2002. Zastosowanie mikrofal do suszenia produktów spożywczych. Cz. II. Konsekwencje sterowania mocą mikrofal. Probl. Inż. Roln. 2, 55–63.
  26. Ziaja J., Ozimek M., 2010. Optical emission spectroscopy of pulsed magnetron sputtering plasma. Twelfth International Conference on Plasma Surface Engineering, 22–24.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.