Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 10 No. 1-2 (2011)

Artykuły

Energy absorbed by a microwave-irradiated potato tuber

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.1-2.1
Submitted: March 18, 2022
Published: 2011-06-30

Abstract

The study aimed at the determination of the power absorbed by a potato tuber during its microwave-heating with regard to its electrical properties and biometric characteristics. Seed-potatoes, put in the microwave cavity with the capacity of 15.7 dm3 , were irradiated for 10 seconds with microwaves at frequencies of 2.45 GHz generated by a 100 W magnetron. The results showed that the method adopted in the experiment allowed for the estimation of microwave energy absorbed by the irradiated potato tuber and for its expression as the amount of absorbed power.

References

  1. Barba A., Calabretti A., d'Amore M., Piccinelli L., Rastrelli L., 2008. Phenolic constiuents levels in cv. Agria potato under microwave processing. Food Sci. Technol. 41, 1919–1926.
  2. Ciosk K., Krawczyk A., Kubacki R., 2005. Wyznaczanie współczynnika SAR w obiekcie biologicznym przy polaryzacji pionowej pola. Przegl. Elektrotechn. 12, 84–86.
  3. Czarczyński W., 2003. Podstawy techniki mikrofalowej. Oficyna Wyd. Polit. Wrocł., 9–105.
  4. Dvurechenskaya N., Zieliński R., Kubal S., 2010. Application of free-space transmission technique for shielding effectiveness measurement of special materials at 2,5–5 GHz, 5th International Conference on Broadband and Biomedical Communications, 15–17
  5. Jakubowski T., 2009a. Efekt cieplny mikrofalowego ogrzewania bulwy ziemniaka. Acta Agrophysica 14(2), 345–354.
  6. Jakubowski T., 2009b. Modelowanie przyrostu temperatury bulwy ziemniaka w trakcie jej mikrofalowego ogrzewania. Inżynieria Roln. 9(118), 79–85.
  7. Jakubowski T., 2010. Wpływ terminu stymulacji mikrofalami sadzeniaków na wzrost i plonowanie roślin ziemniaka (Solanum tuberosum L.). Acta Agrophysica 16(2), 295–313.
  8. Kieliszek J., Kubacki R., 2006. Pulse modulated microwave fields analysis in biological structures. Przegl. Elektrotechn. 5, 48–49.
  9. Kubacki R., Sobiech J., Krawczyk A., 2007. Validation of calculation method of the microwave energy absorbed by organisms. Przegl. Elektrotechn. 7–8, 119–120.
  10. Lewicki P., 1999. Inżynieria procesowa i aparatura w PRS. WNT. Warszawa, 327.
  11. Lewicki P., Jakubczyk E., 2004. Effect of hot air temperature on mechanical properties of dried apples. J. Food Eng. 64, 307–314.
  12. Lisowski M., 2004. Pomiary rezystywności i przenikalności elektrycznej dielektryków stałych. Oficyna Wyd. Polit. Wrocł., 149–153.
  13. Łapczyńska-Kordon B., 2007. Model suszenia mikrofalowo-podciśnieniowego owoców i warzyw. Inżynieria Roln. 10(98), 9–73.
  14. Łuczycka D., 2009. Cechy elektryczne ziaren pszenicy. UWP. Monografie 73, 30–34.
  15. Marks N., Sobol Z., Baran D., 2003. Ocena mikrofalowej stymulacji bulw ziemniaka. Inżynieria Roln., 11(53), 151–157.
  16. Marton L., Marton C., 1980. Advances in electronics and electron physics. Vol. 53, Academik Press – Elsevier, 2–150.
  17. Metaxas A., Meredith R., 1983. Industrial microwave heating. Peter Peregrinus, London, 5–335.
  18. Mika T., Kasprzak W., 2004. Fizykoterapia. PZWL, Warszawa, 314–322.
  19. Mikołajczyk H., 1990. Działanie pól i promieniowania elektromagnetycznego na obiekty biologiczne. Biospektroskopia 5. PWN, Warszawa, 153–234.
  20. Olchowik G., 2002. Analiza wpływu promieniowania mikrofalowego na proces osteogenezy i osteoporozy posteroidowej. Wyd. AM w Lublinie, 11–13.
  21. Pietruszewski S., 1999. Magnetyczna biostymulacja materiału siewnego pszenicy jarej. Rozpr. Nauk. (220), Wyd. AR w Lublinie, 6–55.
  22. Pietrzyk W., 2006. Standaryzacji badań wpływu pól elektromagnetycznych na materiały pochodzenia biologicznego. Acta Agrophysica 8(4), 915–921.
  23. Sobol Z., 2006. Wpływ wybranych czynników na gęstość bulw ziemniaka. Acta Agrophysica 8(1), 219–228.
  24. Szarycz M., 2001. Matematyczne modelowanie mikrofalowo konwekcyjnego suszenia surowców rolniczych na przykładzie jabłek. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, 420, Rozprawy 183, 14–15.
  25. Szarycz M., Kramkowski R., Kamiński E., 2002. Zastosowanie mikrofal do suszenia produktów spożywczych. Cz. II. Konsekwencje sterowania mocą mikrofal. Probl. Inż. Roln. 2, 55–63.
  26. Ziaja J., Ozimek M., 2010. Optical emission spectroscopy of pulsed magnetron sputtering plasma. Twelfth International Conference on Plasma Surface Engineering, 22–24.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.