Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 11 No. 3-4 (2012)

Artykuły

Influence of microwave radiation on flesh potato tuber darkening

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2012.3-4.6
Submitted: April 29, 2022
Published: 2022-04-29

Abstract

The aim of this study was to determine the effect of microwaves on the darkening of raw potato flesh. The study included 6 very early potato varieties (Arielle, Denarius, Felix Bona, Lord, Rosara and Velox), which were stored for a period of 7 months. For irradiation of potato tubers was used the generator produces microwaves at a frequency of 2.45 GHz. Assessment of the darkening degree of flesh was performed based on the 9 point Danish scale. The obtained results do not confirm that microwaves significantly affect the process of darkening the raw flesh potato tubers.

References

  1. Amrein T., Bachmann S., Noti A., Bidermann M., Barbosa M., Biedermann-Brems S., 2003. Potential of acrylamide formation, sugars, free asparagine in potatoes. J. Agric. Food Chem., 51, 5556–5560.
  2. Avila I., Silva C., 1999. Modelling kinetics of thermal degradation of colour in peach puree. J. Food Eng. 39, 161–166.
  3. Dvurechenskaya N., Zieliński R., Kubal S., 2010. Application of free-space transmission technique for shielding effectiveness measurement of special materials at 2,5–5 GHz, 5th International Conference on Broadband and Biomedical Communications, 15–17.
  4. Feng H., Tang J., 1998. Microwave finish drying of diced apples in a spouted bed. J. Food Sci., 63, 679–683.
  5. Gabriel W., 1974. Ziemniak. PWRiL, Warszawa, 264–265.
  6. Ibarz A., Pagan J., Garza S., 1999 Kinetic models for colour changes in pear puree during heating at relatively high temperatures. J. Food Eng. 39, 415–422.
  7. Jakubowski T., 2008. Wpływ napromieniowania mikrofalowego na wybrane wskaźniki oceny przechowalniczej bulw ziemniaka. Acta Agrophysica 162 (12(2)), 357–366.
  8. Jakubowski T., 2009. Wpływ napromieniowania mikrofalami bulw ziemniaka na zawartość niektórych związków biochemicznych i suchej masy. Inżynieria Roln. 1(110), 123–129.
  9. Kidmose U., Hansen M., 1999. The influence of postharvest storage, temperature and duration on quality of cooked broccoli florets. J. Food Quality 22, 135–146.
  10. Knowles N., Diskill J., Knowles L., 2009. Sweetening response of potato tubers of different maturity to conventional and nonconventional storage temperature regime. Postharvest Biol. Technol., 52, 49–61.
  11. Lisińska G., 2006. Wartość technologiczna i konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 511, 81–94.
  12. Lombardo S., Pandino G., Mauromicale G., 2012. Nutritional and sensory characteristics of early potato cultivars under organic and conventional cultivation systems. Food Chemistry 133(4), 1249–1254.
  13. Marks N., 2005a. Wpływ impulsowego pola elektrycznego na straty przechowalnicze bulw ziemniaka. Inżynieria Roln. 10 (70), 303–309.
  14. Marks N., 2005b. Wpływ zmiennego pola magnetycznego na straty przechowalnicze bulw ziemniaka. Inżynieria Roln. 10(70), 295–302.
  15. Maskan M., 2000. Microwave/air and microwave finish drying of banana. J. Food Eng. 44, 71–78.
  16. Maskan M., 2001. Kinetics of colour change of kiwifruits during hot air and microwave drying. J. Food Eng. 48, 169–175.
  17. Mastrocola D., Lerici C., 1991. Colorimetric measurements of enzymatic and non-enzymatic browning in apple purees. Int. J. Food Sci.(3), 219–229.
  18. Mesquita V., Queiroz C., 2013. Enzymatic Browning. Biochemistry of Foods, 387–418.
  19. Murnice I., Karklina D., Galoburda R., Santare D., Skrabule I., Costa H., 2011. Nutritional composition of freshly harvested and stored Latvian potato varieties depending on traditional cooking methods. J. Food Compos. Analysis, 24, 699–710.
  20. Nouriana F., Ramaswamya H., Kushalappab A., 2003. Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Food Sci. Technol. 36(1), 49–65.
  21. Nowacki W., 2009. Charakterystyka krajowego rejestru odmian ziemniaka. Wyd. IHAR Jadwisin, 29.
  22. Pająk P., Fortuna T., 2010. Ocena właściwości fizykochemicznych i jakości sensorycznej wybranych żeli z owocami. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2(69), 85–94.
  23. PN-ISO 4121:1998. Analiza sensoryczna. Metodologia. Ocena produktów żywnościowych przy użyciu metod skalowania.
  24. Partington J., Bolwell G., 1996. Purification of polyphenol oxidase free of the storage protein patatin from potato tuber. Phytochemistry 42(6), 1499–1502.
  25. Roztropowicz S., 1999. Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. Wyd. IHAR Jadwisin, 5–50.
  26. Sawicka B., 2002. Syntetyczne regulatory wzrostu Mival i Moddus 250 ME w uprawie ziemniaka – wpływ regulatorów wzrostu na ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych. Biul. IHAR 223/224, 301–313.
  27. Sawicka B., Diallo A.S., 1997. Ciemnienie miąższu bulw surowych ziemniaka w warunkach stosowania herbicydu Sencor 70 WP. Biul. IHAR 203, 187–197.
  28. Styszko L., Ohanowicz T., 1998. Relacje pomiędzy ciemnieniem miąższu bulw surowych i gotowanych a odpornością odmian ziemniaka na niektóre patogeny. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Roślin 38(2), 515–517.
  29. Tajner-Czopek K., Kita A., Lisińska G., 2008. Zawartość akrylamidu we frytkach w zależności od temperatury i czasu smażenia. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 530, 371–379.
  30. Thompson A., Love S., Sowokinos J., Thornton M., Shock C., 2008. Review of the sugar end disorder in potato (Solanum tuberosum L.). Am. J. Pot. Res., 85, 375–386.
  31. Tomaszewska M., Neryng A., 2007. Wpływ środowiska obróbki cieplnej oraz warunków przechowywania na barwę gotowych produktów ziemniaczanych przygotowanych według technologii gwałtownego schładzania. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 3(52), 173–183.
  32. Urbanowicz J., 2010. Fitotoksyczna reakcja pięciu odmian ziemniaka na powschodowe stosowanie metrybuzyny – wpływ na wybrane cechy jakości bulw. Biuletyn IHAR 257/258, 197–205.
  33. Wachowicz E., 2007. Problemy modelowania procesów w przechowalni ziemniaków. Inżynieria Roln. 9(97), 261–268.
  34. Wszelaczyńska E., 2004. Wpływ nawożenia magnezem na zawartość kwasów organicznych i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka odmiany Mila. Acta Sci. Pol., Agricultura 3(1), 2004, 175–186.
  35. Zapotoczny P., Zielińska M., 2005. Rozważania nad metodyką instrumentalnego pomiaru barwy marchwi. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 1(42), 121–132.
  36. Zgórska K., Grudzińska M., 2010. Przydatność odmian ziemniaka do przetwórstwa spożywczego. Ziemniak Polski 3, 1–3.
  37. Zgórska K., Grudzińska M., 2012. Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie przechowywania. Acta Agrophysica, 19(1), 203–214.
  38. Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M., 2006. Wpływ warunków przechowywania na niektóre cechy kulinarne i technologiczne bulw wybranych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 511, 567–578.
  39. Zgórska K., Sowa-Niedziałkowska G., 2005. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany jakościowe zachodzące w bulwach ziemniaka w czasie ich długotrwałego przechowywania. Pamiętnik Puławski, 139, 327–336.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.