Wpływ ręcznego przerzedzania zawiązków na jakość owoców śliwy

Janusz Lipecki



Anna Janisz





Abstrakt

Badania wykonywano w latach 2001–2005. Obiektami były drzewa 10 odmian śliwy (różnych w poszczególnych latach), z których rocznie usuwano w kilku terminach około połowy zawiązków. Oceniano wpływ tego zabiegu na jakość owoców. Wpływ terminów przerzedzania był zmienny zależnie od lat i odmian. Zabieg poprawiał wielkość owoców, w wielu przypadkach istotnie, ale w różnym stopniu w poszczególnych latach. Obserwowano tendencję wzrostową w zawartości suchej masy i ekstraktu w owocach w wyniku przerzedzania, w większości przypadków wpływ ten nie był jednak istotny. 

Słowa kluczowe:

śliwa, ręczne przerzedzanie, jakość owoców

Basak A., Rechnio H., Cegłowski M., Guzowska-Batko B. 1993. Plum fruit thinning with ethephon, paclobutrazol and mixture of NAA, ethephon and carbaryl. J. Fruit Ornam. Plant Res., 1, 35–43.
Drkenda P., Bertschinger L., Stadler W., Schwitzer T. 2004. Thinning of fruits of plum ‘Elena’ as a function of fruit quality. Univ. of Ljubljana, Biotechnology Faculty, 627–633.
Grajkowski J., Ochmian I., Mikiciuk G., Chełpiński P., Skwarska I. 2004. Wpływ chemicznego i ręcznego przerzedzania zawiązków śliwy odmiany ‘Królowa Wiktoria’ na wielkość i jakość plonu. Folia Univ. Agric. Stetin., Agric., 234 (93), 119–122.
Grzyb Z., Rozpara E. 2000. Nowoczesna uprawa śliw. Hortpress Sp. z o. o., Warszawa.
Hartmann W. 2000. Nowoczesna uprawa śliw na świecie i w Niemczech. Mat. XX Międzyn. Sem. Sadow., Limanowa, 7–25.
Jacob B. H. 1998. Fruit regulation in plums, prunes and damsons. Acta Horti. 478, 127–136.
Lipecki J., Wieniarska J., Szot I., Janisz A. 2002. Hand thinning of fruits of some Prunus domestica L. cultivars – preliminary report. Biological and technological factors controlling quality of fruits and berries. Abstr. Inter. Sci. Conf., Lithuanian Institute of Horticulture, Babtai, Sept. 10–12, 67.
Meland M. 2004. Response of ‘Victoria’ plums to chemical bloom thinning. Acta Hort., 636, 275–281.
Stadler W., Widmer A., Bertschinger L. 2004. Neues zur Behangsregulierung im IP- und Biozwetschgenanbau. Obst- und Weinbau, 140(5), 11–14.
Wieniarska J., Basak A., Murawska D., Szember E. 2000. Wyniki badań nad przerzedzaniem zawiązków śliw. Mat. XXXIX Ogólnopol. Nauk. Konf. Sadow., Skierniewice, 29–31 sierpnia, 74–75.
Pobierz

Opublikowane
2007-06-18



Janusz Lipecki 
Anna Janisz 



Licencja

Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób. 

Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)