Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego
JAN ZUBA
Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 LublinAbstrakt
Praca jest analizą wykorzystania ziemi do produkcji użytecznego białka zwierzęcego niezbędnego do zaspokojenia egzystencjalnej potrzeby żywieniowej ludzi. Za wskaźnik opisujący to wykorzystanie ziemi przyjęto ilość białka użytecznego zawartego w mięsie i mleku wyprodukowanych na hektarze ziemi przeznaczonej pod produkcję pasz dla bydła mlecznego w gospodarstwie specjalistycznym w roku. Drugim wskaźnikiem obrazującym podjęty problem badawczy była ilość osób, których roczne zapotrzebowanie na minimum niezbędnej wielkości białka zwierzęcego można pokryć z jego produkcji na ww. hektarze powierzchni paszowej bydła. Poziomy pierwszego wskaźnika analizowane były w zależności od wielkości pięciu wybranych czynników. Czynnikami, które najsilniej oddziaływały na poziomy rozpatrywanych wskaźników wykorzystania ziemi, były: jakość gleb i wydajność mleczna krów. Poziomy drugiego wskaźnika określono na podstawie wielkości pierwszego wskaźnika oraz przyjętych trzech możliwych udziałów (25%, 50% i 75%) białka zwierzęcego w ogólnym rocznym zapotrzebowaniu na białko osoby o masie 70 kg. Liczba osób, dla których można by wyprodukować roczną, niezbędną wielkość użytecznego białka w mleku i mięsie bydła z ha powierzchni paszowej, wahała się od 6,9 do 37,3.
Słowa kluczowe:
żywieniowa efektywność powierzchni paszowej, gospodarstwa specjalistyczne, chów bydła mlecznego, czynnikiBibliografia
Gertig H., Przybysławski J., 2007. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa.
Jerzak M., 1974. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
Kielanowski J., 1960. Ekonomika bezpieniężna w planowaniu produkcji zwierzęcej. Nowe Roln. 18. 4–7.
Litwińczuk Z., Szulc T., 2005. Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL, Warszawa.
Normy żywienia bydła, owiec i kóz, 2001. Inst. Zootechniki, Kraków.
Piekarska J., Szczygieł A., Łoś-Kuczera M., 1983. Popularne tabele wartości odżywczych żywności. PZWL, Warszawa.
Rocznik statystyczny rolnictwa, 2009. GUS, Warszawa.
Zuba J., 1979. Przetwarzanie pasz na przykładzie 15 zakładów Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej. I Bydło. Zesz. Nauk AR-T w Olsztynie, Zootechnika 18, 51–59.
Zuba J., 1984a. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. Część I. Efektywność przetwarzania energii i białka w chowie bydła i świń. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 43, 419–425.
Zuba J., 1984b. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. Część II. Organizacja i efektywność powierzchni paszowej. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 427–433.
Katedra Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.
Samoarchiwizacja
Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.