Wpływ wilgotności pestek dyni na wybrane właściwości fizyczne
Ewa Sosińska
Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieMarian Panasiewicz
Uniwersytet Przyrodniczy w LublinieAbstrakt
Celem pracy było określenie wybranej grupy mechanicznych właściwości pestek dyni odmiany Bambino o dwóch poziomach wilgotności: 6% i 38%. Badania cech mechanicznych przeprowadzono na teksturometrze. Określono siłę oraz pracę cięcia i penetracji pojedynczych pestek. Analiza wyników wskazuje naznaczące zróżnicowanie wartości określanych parametrów. Pestki suche wykazywały najwyższe wartości siły i pracy cięcia oraz penetracji. W przypadku pestek świeżych (38%) i suchych (6%) różnica wartości tych parametrów wynosiła średnio ok. 16%. Wyniki badań mogą być przydatne w procesach technologicznych obejmujących suszenie pestek dyni i usuwanie okrywy owocowo-nasiennej (łupiny).
Słowa kluczowe:
pestki dyni, właściwości fizyczne, siła, praca cięcia i penetracjiBibliografia
Alfawaz M.A., 2004. Chemical Composition and Oil Characteristics of Pumpkin (Cucurbita maxima) Seed Kernels. Food Sci. Agric. Res. 129, 5–18.
Budzyński W., Zając T., 2010. Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie. PWRiL. Warszawa.
Ciołkowska-Paluch G., 2001. Suszone owoce, orzechy, ziarna i pestki – konieczne w codziennej diecie. Wiad. Zielarskie, 43(5), 8–10.
Dedilo I., 1992. Dynie – rośliny nie zawsze doceniane. Wiad. Zielarskie, 10, 3–4.
Joshi D., Das S., Mukherjee R., 1993, Physical Properties of Pumpkin Seeds. J. Agric. Eng. Res.54(3), 219–229.
Kozłowski J., Bielińska E., Buchwald W., 2008. Nasiona roślin lekarskich jako leki i surowce zielarskie. Panacea Leki Zioł. 4, 18–21.
Zawirska-Olszańska A., 2011. Przydatność owoców dyni jako surowca do przetwórstwa spożywczego. Wyd. UP Wrocław.
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.