Ocena procesu rozdrabniania ziarna jęczmienia rozdrabniaczami bijakowymi

Stanisław Piotr Kwiatkowski

Ekoplon S.A.

Kazimierz Zawiślak

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Paweł Sobczak

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Abstrakt

W pracy przedstawiono porównanie procesu rozdrabniania ziarna jęczmienia przeprowadzonego przy użyciu dwóch typów rozdrabniaczy z pionowym wirnikiem. W badaniach zastosowano sita o otworach cylindrycznych o średnicy 3 mm i grubości sita 2,5 mm. Odległość pomiędzy bijakiem i sitem wynosiła w obu przypadkach 25 mm. Stwierdzono, że rodzaj użytego rozdrabniacza kształtuje rozkłady granulometryczne uzyskanej śruty jęczmiennej. Zastosowanie progów łamiących zwiększa udział frakcji drobnej (poniżej 1 mm), co powoduje również wzrost energochłonności procesu.

Słowa kluczowe:

rozdrabnianie, energochłonność, rozkład granulometryczny, efektywność energetyczna

Adapa P., Tabil L., Schoenau G., 2011. Grinding performance and physical properties of nontreated and steam exploded barley, canola, oat and wheat straw. Biomass and Bioenergy. 1, 35, 549–561.

Anderson S., 1994. Large rotor high-speed hammermills: beyond screen size. Feed Management, 45, 20–22.

Baik B-K., Ullrich S.E., 2008. Barley for food: Characteristics, improvement, and renewed interest. J. Cereal Sci., 2, 48, 233–242.

Campbell, G.M., Bunn, P.J., Webb, C., Hook, S.C.W., 2001. On predicting roller milling performance. II. The breakage function. Powder Technol., 115, 243–255.

Campbell G.M., Webb C., 2001. On predicting roller milling performance. I. The breakage equation. Powder Technol., 115, 234–242.

Dehghan-Banadaky M., Corbett, R., Oba, M., 2007. Effects of barley grain processing on productivity of cattle. Animal Feed Sci. Technol.,1–2,137,1–24

Dziki D., 2008. The crushing of wheat kernels and its consequence on the grinding process. Powder Technol., 185, 2, 181–186.

Dziki D., Laskowski J., 2004. The energy-consuming indexes of wheat kernel grinding process. Teka Kom. Mot. i Energ. Rol., PAN Oddział w Lublinie, IV, 62–70.

Dziki D., Laskowski J., 2010. Study to analyze the influence of sprouting of the wheat grain on the grinding process. J. Food Eng., 96, 4, 562–567.

Emami S., Perera A., Meda V., Tyler R.T., 2012. Effect of microwave treatment on starch digestibility and physico-chemical properties of three barley types. Food Bioproc. Technol., 6, 5, 2266–2274.

Grochowicz J., 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWRiL Warszawa.

Kania M., Andrejko D., 2011. Wpływ różnych sposobów przygotowania ziarna pszenicy do przemiału na wilgotność mąki. Acta Sci. Pol., Technica Agraria, 10(1–2), 15–21.

Kania M., Andrejko D., Samborski A., Rydzak L., 2012. Wpływ ogrzewania ziarna pszenicy promieniami podczerwonymi na właściwości fizyczne produktów przemiału. Inżynieria Przem. Spoż. 1, 19–21.

Kiryluk J., 2001. Uwarunkowania racjonalnej gospodarki energią w zakładach młynarskich. Rozpr. Nauk., 316. Rocz. AR w Poznaniu. Poznań.

Korpysz K., Roszkowski H., Wojdalski J., 2007. Energetyczne aspekty procesu gniecenia ziarna jęczmienia. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Wyższa Szkoła Menedżerska. Warszawa, 1, 39–42 (ISSN 0867-793X).

Kowalik K., Opielak M., 2002. Badanie procesu rozdrabniania ziarna zbóż o różnej wilgotności. Inżynieria Roln., 4(37), 149–154.

Laskowski J., Łysiak G., Dziki D., 2000. Wpływ wilgotności i gatunku ziarna zbóż na skład granulometryczny produktu jego rozdrabniania. Inżynieria Roln., 4(15), 27–34.

Rydzak L., Andrejko D., 2011. Effect of vacuum impregnation and infrared radiation treatment on energy requirements in wheat grain milling. Teka Kom. Mot. i Energ. Rol., PAN Oddział w Lublinie, 11c, 291–299.

Siljander-Rasi H., Karhunen J., Alaviuhkola T., Näsi M., Tuppi K., 2000. Effects of different grinding methods and particle size of barley and wheat on pig performance and digestibility. Anim. Feed Sci. Technol., 1, 83, 1–16.

Sullivan P.O., Flaherty J., Brunton N., Gee V.L., Arendt E., Gallagher E., 2010. Chemical composition and microstructure of milled barley fractions. Europ. Food Res. Technol., 4, 320, 579–595.

Pobierz

Opublikowane
2022-04-29



Stanisław Piotr Kwiatkowski 
Ekoplon S.A.
Kazimierz Zawiślak 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Paweł Sobczak 
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora