Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej

Marian Szarycz

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Eugeniusz Kamiński

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Klaudiusz Jałoszyński

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Anna Szponarska

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław


Abstrakt

W pracy przedstawiono przebieg krzywych suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Proces suszenia prowadzono w warunkach mikrofalowo-podciśnieniowych. W przebiegu suszenia wyróżniono dwa okresy, które opisano równaniami empirycznymi. Stwierdzono, że przy zastosowanych w badaniach przedziałach ciśnień oraz gęstości mocy mikrofal wartość ciśnienia nie wpłynęła na przebieg suszenia. Występuje natomiast istotna różnica w przebiegu kinetyki suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej.

Słowa kluczowe:

suszenie, mikrofale, obniżone ciśnienie, pietruszka

Lisowa H., Lis T., Kozak P., Piwowarski E, 1999. Wpływ temp. na cechy jakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii. Inżynieria Rolnicza 5, 21.

Pabis S., 1965. Suszenie płodów rolnych. PWRiL, Warszawa.

Schmidt P. S., Bergman T. L., Peace J. A., Chen P., 1992. Heat and Mass Transfer Considerations in Dielectrically-Enhaced Drying. Drying 92, A. S. Mujumdar ed., Elsevir Science Publishers, Amsterdam.

Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.

Pobierz

Opublikowane
2003-12-31



Marian Szarycz 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Eugeniusz Kamiński 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Klaudiusz Jałoszyński 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Anna Szponarska 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora