The sublimation rate speed of free ice and ice from the sprat carcass

Jarosław Diakun

Politechnika Koszalińska

Kamil Dolik

Politechnika Koszalińska

Adam Kopeć

Politechnika Koszalińska


Abstract

In this work an research of sublimation rate of free ice and ice from sprat carcasses was presented. The aim of this study was to determine how fast the free ice will sublime comparing to ice in cell structure of sprat cascases. The study was divided into two stages. In the first stage the free-ice sample and sprat carcass was sublimated separately. In the second stage the sublimation rate was tested for both samples at the same time. Based on the results of the first stage of research it was found that both samples sublimated under different conditions and the results from this stage was not comparable. We found a linear character of the weights changes, which made it possible to calculate the rate of sublimation from the results of the second stage of the study. The results were used to evaluate the possibility of using innovative sublimation-vacuum-steam method to thawing the blocks of sprat carcasses.

Keywords:

sublimation-vacuum-steam method, sublimation rate, weight loss, sprat carcasses, thawing

Kopeć A., 2008. Czas rozmrażania i rehydratacji w procesie rozmrażania mięsa metodą sublimacyjno-próżniowo-parową. Inż. Apar. Chem. 6, 109–110.

Kopeć A., Diakun J., 2005. Kinetyka zmiany masy i temperatury w procesie sublimacyjno-parowo-próżniowego rozmrażania mięsa. Inż. Roln. 11, 251–258.

Kopeć A., Diakun J., 2007. Wyznaczenie stopnia odwodnienia sublimacyjnego w procesie sublimacyjno-próżniowo-parowego rozmrażania mięsa. Inż. Roln. 5, 229–236.

Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT Warszawa.

Jastrzębski W., 1991. Technologia chłodnicza żywności. WSiP Warszawa.

Postolski J., 2008. Prawie wszystko o... Technologii chłodniczej żywności (33) 5. Wykorzystanie mrożonej żywności. 5.2. Tradycyjne techniki rozmrażania przemysłowego. Techn. Chłodnicza Klimatyzacyjna 10, 428–433.

Postolski J., 2009. Prawie wszystko o… technologii chłodniczej żywności (33) 5. Wykorzystanie mrożonej żywności. 5.3. Niekonwencjonalne techniki rozmrażania. Techn. Chłodnicza Klimatyzacyjna 1, 26–29.


Published
2013-06-30



Jarosław Diakun 
Politechnika Koszalińska
Kamil Dolik 
Politechnika Koszalińska
Adam Kopeć 
Politechnika Koszalińska



License

Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0  (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.