Moisture transport during the storage of seed in silo. Part II. Investiation of mass transport between the grains with different water content
Marian Szarycz
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 WrocławRyszard Kramkowski
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 WrocławEugeniusz Kamiński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 WrocławKlaudiusz Jałoszyński
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 WrocławAbstract
The structure and function of a test plant for measuring of convection and contact components during the moisture transport between the grains with different water content have been presented. The studies of change in moisture versus time for sorbate and sorbent were carried out. The process of moisture transport was described with expotential equations with assumption of symetry during the wetting and drying process. The prevailing role of contact moisture transport between the grains with different moisture has been proved.
Keywords:
wheat silo, moisture transport, transport componentReferences
Ledwoń K., Słodczyk E., Suszanowicz D., 1998. Wykorzystanie przesuszonego ziarna jako naturalnego sorbentu w procesach konserwacji i przechowalnictwa zbóż. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 454, cz. II.
Słodczyk E., 1998. Wykorzystanie przesuszonego ziarna jako naturalnego sorbentu w przechowalnictwie zbóż. Praca doktorska UO, Opole.
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Articles are made available under the CC BY-NC-ND 4.0 (recognition by authorship, non-commercial use, no dependent works).
The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.