Witamina E niezbędna dla zdrowia i wydajności produkcyjnej świń

Katarzyna Woś

Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska

Kamila Klimiuk

Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
https://orcid.org/0009-0002-4457-3567

Anna Czech

Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
https://orcid.org/0000-0003-4142-2608


Abstrakt

Celem pracy jest wyjaśnienie znaczenia witaminy E w żywieniu świń. Witamina E pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, zwłaszcza na poziomie komórkowym. Odpowiada za regulację syntezy DNA oraz ekspresję genów związanych z metabolizmem lipidów i transportem cholesterolu. Stabilizuje błony komórkowe, wpływając na ich integralność, hamuje procesy peroksydacji lipidów, odgrywa rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wykazano, że odpowiada za wzmocnienie zarówno komórkowych, jak i humoralnych odpowiedzi immunologicznych, zwiększając proliferację limfocytów, działanie immunoglobulin czy aktywność komórek NK. Immunostymulujące działanie witaminy E, zwiększa odporność na niektóre patogeny, w tym Streptococcus pneumoniae typu 1 i wirusa grypy. Ponadto suplementacja witaminą E wykazuje potencjał w zwiększaniu odporności na choroby jelitowe u noworodków świń wywołane m.in. przez bakterie E. coli, które przyczyniają się do zwiększonej śmiertelności prosiąt przed odsadzeniem.

Słowa kluczowe:

witamina E, świnie, odporność, peroksydacja lipidów

Adams C.R., 1982. Feedlot cattle need supplemental vitamin E. Feedstuffs 54(18), 24–25.

Amazan D., Cordero G., López-Bote C.J., Lauridsen C., Rey A.I., 2014. Effects of oral micellized natural vitamin E (D-α-tocopherol) v. synthetic vitamin E (DL-α-tocopherol) in feed on α-tocopherol levels, stereoisomer distribution, oxidative stress and the immune response in piglets. Animal 8(3), 410–419. https://doi.org/10.1017/S1751731113002401 DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731113002401

Azzi A., Stocker A., 2000. Vitamin E: non-antioxidant roles. Prog. Lipid. Res. 39(3), 231–255. https://doi.org/10.1016/s0163-7827(00)00006-0 DOI: https://doi.org/10.1016/S0163-7827(00)00006-0

Beharka, A., Redican, S., Leka, L., Meydani, S.N., 1997 Vitamin E status and immune function. Methods Enzymol. 282, 247–263. https://doi.org/10.1016/s0076-6879(97)82112-x DOI: https://doi.org/10.1016/S0076-6879(97)82112-X

Bou Ghanem E.N., Clark S., Du X., Wu D., Camilli A., Leong J.M., Meydani S.N., 2015. The α-tocopherol form of vitamin E reverses age-associated susceptibility to Streptococcus pneumoniae lung infection by modulating pulmonary neutrophil recruitment. J. Immunol. 194(3), 1090–1099. https://doi.org/10.4049/jimmunol.1402401 DOI: https://doi.org/10.4049/jimmunol.1402401

Bovula N., Ncobela C.N., Pilane C.M., Nedambale T.L., Chimonyo M., 2021. Growth performance and fertility of Windsnyer boars supplemented with α-tocopherol. Trop Anim. Health Prod. 53(1), 161. https://doi.org/10.1007/s11250-021-02610-9 DOI: https://doi.org/10.1007/s11250-021-02610-9

Bunnell R.H., Keating J.P, Quaresmo A.J., 1968. Alpha tocopherol content of feedstuffs. J. Agric. Food Chem. 16, 659. DOI: https://doi.org/10.1021/jf60158a008

Galmés S., Serra F., Palou A., 2018. Vitamin E metabolic effects and genetic variants: a challenge for precision nutrition in obesity and associated disturbances. Nutrients 10(12), 1919. https://doi.org/10.3390/nu10121919 DOI: https://doi.org/10.3390/nu10121919

Gliszczyńska-Świgło A., Sikorska E., Khmelinskii I., Sikorski M., 2007. Tocopherol content in edible plant oils. Pol. J. Food Nutr. Sci. 57 (Spec. Issue 4A), 157–161.

Grela E., Skomiał J., 2014. Zalecenie żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia świń. IFiŻZ PAN Jabłonna, 94 pp.

Han S.N., Meydani S.N., 2006. Impact of vitamin E on immune function and its clinical implications. Expert Rev. Clin. Immunol. 2(4), 561–567. https://doi.org/10.1586/1744666X.2.4.561 DOI: https://doi.org/10.1586/1744666X.2.4.561

Helke K.L., Wolfe A.M., Smith A.C., Swagel R., Gross R.H., Yao H., McCrackin A., 2020. Mulberry heart disease and hepatosis dietetica in farm pigs (Sus scrofa domesticus) in a research setting. Comp Med. 70(4), 376–383. https://doi.org/10.30802/AALAS-JAALAS-19-000162 DOI: https://doi.org/10.30802/AALAS-JAALAS-19-000162

Hosnedlova B., Kepinska M., Skalickova S., Carlos Fernandez C., Branislav Ruttkay-Nedecky B., Thembinkosi Donald Malevu T.D., Sochor J., Baron M., Melcova M., Zidkova J., Kizek R., 2017. A summary of new findings on the biological effects of selenium in selected animal species-a critical review. Int. J. Mol. Sci. 18(10), 2209. https://doi.org/10.30802/AALAS-JAALAS-19-00016210.3390/ijms18102209 DOI: https://doi.org/10.3390/ijms18102209

Idamokoro E.M., Falowo A.B., Oyeagu C.E., Afolayan A.J., 2020. Multifunctional activity of vitamin E in animal and animal products. Anim. Sci. J. 91(1), e13352. https://doi.org/10.1111/asj.13352 DOI: https://doi.org/10.1111/asj.13352

Karmowski J., Hintze V., Kschonsek J., Killenberg M., Böhm V., 2015. Antioxidant activities of tocopherols/tocotrienols and lipophilic antioxidant capacity of wheat, vegetable oils, milk and milk cream by using photochemiluminescence. Food Chem. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.12.010 DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.12.010

Kawecka M., Sosnowska A., Jacyno E., Kolodziej A., Matysiak B., Kamyczek M., 2013. Wpływ dodatku witamin E i C w żywieniu loch na ich użytkowość i odchów prosiąt. Przegl. Hod. 81(1), 9–11.

Kim J.C., Jose C.G., Trezona M., Moore K.L., Pluske J.R., Mullan B.P., 2015. Supra-nutritional vitamin E supplementation for 28 days before slaughter maximises muscle vitamin E concentration in finisher pigs. Meat Sci. 110, 270–277. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.08.007 DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.08.007

Lee G.Y., Han S.N., 2018. The role of vitamin E in immunity. Nutrients 10(11), 1614. https://doi.org/10.3390/nu10111614 DOI: https://doi.org/10.3390/nu10111614

Leskovec J., Rezar V., Svete A.N., Salobir J., Levart A., 2019. Antioxidative effects of olive polyphenols compared to vitamin E in piglets fed a diet rich in n-3 PUFA. Animals (Basel) 9(4), 161. https://doi.org/10.3390/ani9040161 DOI: https://doi.org/10.3390/ani9040161

Lewis E.D., Meydani S.N., Wu D., 2019. Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammation. IUBMB Life 71(4), 487–494. https://doi.org/10.1002/iub.1976 DOI: https://doi.org/10.1002/iub.1976

Li Q., Yang S., Chen F., Guan W., Zhang S., 2021. Nutritional strategies to alleviate oxidative stress in sows. Anim. Nutr. 9, 60–73. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2021.10.006 DOI: https://doi.org/10.1016/j.aninu.2021.10.006

Mendez M.F., Zangeronimo M.G., Rocha L.G., Faria B.G, Pereira B.A., Fernandes C.D., Chaves B.R., Murgas L.D.S, Sousa R.V., 2013. Effect of the addition of IGF-I and vitamin E to stored boar semen. Animal 7(5), 793–798. https://doi.org/10.1017/S1751731112002285 DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731112002285

Miyazawa, T., Burdeos, G.C., Itaya, M., Nakagawa, K., Miyazawa, T., 2019. Vitamin E: regulatory redox interactions. IUBMB Life 71(4), 430–441. https://doi.org/10.1002/iub.2008 DOI: https://doi.org/10.1002/iub.2008

Mustacich, D.J., Bruno, R.S., Traber, M.G., 2007. Vitamin E. W: G. Litwack (red.), Vitamin E. Vitamins and Hormones, t. 76. Academic Press, 1–21. https://doi.org/10.1016/s0083-6729(07)76001-6 DOI: https://doi.org/10.1016/S0083-6729(07)76001-6

Mutetikka D.B, Mahan D.C., 1993. Effect of pasture, confinement, and diet fortification with vitamin E and selenium on reproducing gilts and their progeny. J. Anim. Sci. 71(12), 3211–3218. https://doi.org/10.2527/1993.71123211x DOI: https://doi.org/10.2527/1993.71123211x

Nafstad I, Tollersrud S., 1970. The vitamin E-deficiency syndrome in pigs. I. Pathological changes. Acta. Vet. Scand. 11(3), 452–480. https://doi.org/10.1186/BF03547971 DOI: https://doi.org/10.1186/BF03547971

Nielsen H.E., Danielsen V., Simesen M.G., Gissel-Nielsen G., Hjarde W., Lelh T., Basse A., 1979. Selenium and vitamin E deficiency in pigs. I. Influence on growth and reproduction. Acta Vet Scand. 20(2), 276–288. https://doi.org/10.1186/BF03546619 DOI: https://doi.org/10.1186/BF03546619

Papakonstantinou G.I., Gougoulis D.A., Voulgarakis N., Maragkakis, G., Galamatis, D., Athanasiou L.V., Papatsiros V.G., 2023. Effects of injectable administration of dexamethasone alone or in combination with vitamin E/Se in newborn low birth weight piglets. Vet. Sci. 10(2), 135. https://doi.org/10.3390/vetsci10020135 DOI: https://doi.org/10.3390/vetsci10020135

Pekmezci, D., 2011. Vitamin E and Immunity. W: G. Litwack (red.), Vitamins and the immune system. Vitamins and Hormones, t. 86. Academic Press, 179–215. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-386960-9.00008-3 DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386960-9.00008-3

Pharazyn A., Den Hartog L.A., Aherne F.X., 1990. Vitamin E and its role in the nutrition of the gilt and sow. Livest. Prod. Sci. 24, 1–13. DOI: https://doi.org/10.1016/0301-6226(90)90027-4

Pinelli-Saavedra A., 2003. Vitamin E in immunity and reproductive performance in pigs. Reprod. Nutr. Dev. 43(5), 397–408. https://doi.org/10.1051/rnd:2003034 DOI: https://doi.org/10.1051/rnd:2003034

Robledo S.N., Zachetti V.G., Zon M.A., Fernández H., 2013. Quantitative determination of tocopherols in edible vegetable oils using electrochemical ultra-microsensors combined with chemometric tools. Talanta 116, 964–971. https://doi.org/10.1016/j.talanta.2013.08.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.talanta.2013.08.008

Rohani M.F., Tarin T., Hasan J., Islam S.M.M., Shahjahan M., 2023. Vitamin E supplementation in diet ameliorates growth of Nile tilapia by upgrading muscle health. Saudi J. Biol. Sci. 30(2), 103558. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2023.103558 DOI: https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2023.103558

Ryś R., 1962. Rola witaminy E w żywieniu zwierząt domowych. Post. Nauk Roln. 6(72), 55–69.

Shelton N.W., Dritz S.S., Nelssen J.L., Tokach M.D., Goodband R.D., DeRouchey J.M., Yang H., Hill D.A., Holzgraefe D., Hall D.H, Mahan D.C., 2014. Effects of dietary vitamin E concentration and source on sow, milk, and pig concentrations of α-tocopherol. J. Anim. Sci. 92(10), 4547–4556. https://doi.org/10.2527/jas.2014-7311 DOI: https://doi.org/10.2527/jas.2014-7311

Sivertsen T., Vie E, Bernhoft A., Baustad B., 2007. Vitamin E and selenium plasma concentrations in weanling pigs under field conditions in Norwegian pig herds. Acta Vet. Scand. 49(1), 1–9. https://doi.org/10.1186/1751-0147-49-1 DOI: https://doi.org/10.1186/1751-0147-49-1

Smith K.L., Harrison J.H., Hancock D.D., Todhunter D.A., Conrad H.R., 1984. Effect of vitamin E and selenium supplementation on incidence of clinical mastitis and duration of clinical symptoms. J. Dairy Sci. 67(6), 1293–1300. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(84)81436-8 DOI: https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(84)81436-8

Smith K.L., Hogan J.S., Weiss W.P., 1997. Dietary vitamin E and selenium affect mastitis and milk quality. J. Anim. Sci. 75(6), 1659–1665. https://doi.org/10.2527/1997.7561659x DOI: https://doi.org/10.2527/1997.7561659x

Szczubiał M., 2015. Effect of supplementation with vitamins E, C and β-carotene on antioxidative/oxidative status parameters in sows during the postpartum period. Pol. J. Vet. Sci. 18(2), 299–305. https://doi.org/10.1515/pjvs-2015-0039 DOI: https://doi.org/10.1515/pjvs-2015-0039

Tareq K.M.A., Akter Q.S., Takagi Y., Hamano K.I., Sawada T., Tsujii H., 2009. Effect of selenium and vitamin E on acrosome reaction in porcine spermatozoa. Reprod. Med. Biol. 9(2), 73-81. DOI:10.1007/s12522-009-0041-x DOI: https://doi.org/10.1007/s12522-009-0041-x

Wang D., Dal Jang Y., Rentfrow G.K., Azain M.J., Lindemann M.D., 2022. Effects of dietary vitamin E and fat supplementation in growing-finishing swine fed to a heavy slaughter weight of 150 kg: I. Growth performance, lean growth, organ size, carcass characteristics, primal cuts, and pork quality. J. Anim. Sci. 100(4), skac081. https://doi.org/10.1093/jas/skac081 DOI: https://doi.org/10.1093/jas/skac081

Wang L., Xu X., Su G., Shi B., Shan A., 2017. High concentration of vitamin E supplementation in sow diet during the last week of gestation and lactation affects the immunological variables and antioxidative parameters in piglets. J. Dairy Res. 84(1), 8–13. https://doi.org/10.1017/S0022029916000650 DOI: https://doi.org/10.1017/S0022029916000650

Wang X., Quinn P.J., 1999. Vitamin E and its function in membranes. Prog. Lipid Res. 38(4), 309–336. https://doi.org/10.1016/s0163-7827(99)00008-9 DOI: https://doi.org/10.1016/S0163-7827(99)00008-9

Wang Y.H., Leibholz J., Bryden W.L., Fraser D.R., 1996. Lipid peroxidation status as an index to evaluate the influence of dietary fats on vitamin E requirements of young pigs. Br. J. Nutr., 75(01), 81. https://doi.org/10.1079/bjn19960112 DOI: https://doi.org/10.1079/BJN19960112

Weiss, W.P., Hogan, J.S., Wyatt, D.J., 2009. Relative bioavailability of all-rac and RRR vitamin E based on neutrophil function and total α-tocopherol and isomer concentration in periparturient dairy cows and their calves. J. Dairy Sci. 92, 720–731. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1635 DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2008-1635

Wuryastuti H., Stowe H.D., Bull R.W., Miller E.R., 1993. Effects of vitamin E and selenium on immune responses of peripheral blood, colostrum, and milk leukocytes of sows. J. Anim. Sci. 71(9), 2464–2472. https://doi.org/10.2527/1993.7192464x DOI: https://doi.org/10.2527/1993.7192464x

Pobierz

Opublikowane
2023-12-15



Katarzyna Woś 
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska
Kamila Klimiuk 
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin https://orcid.org/0009-0002-4457-3567
Anna Czech 
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, Polska https://orcid.org/0000-0003-4142-2608



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora