Występowanie salmonelloz jako chorób odzwierzęcych w rejonie działania Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zamościu

AGNIESZKA KOZAK

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

MARIA TIETZE

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

ALEKSANDRA PROĆ

Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13


Abstrakt

Celem pracy była charakterystyka występowania salmonelloz na terenie działania Państwowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej (PSSE) w Zamościu w latach 20132014. Zakres badań obejmował miasto Zamość i mieszkańców powiatu zamojskiego. Dane pochodziły z archiwum Stacji. Wszystkie przypadki były udokumentowane. Głównym czynnikiem etiologicznym schorzenia była Salmonella enteritidis, która stanowiła 88,8% w ogólnej liczbie zachorowań w 2013 r. i 87,5% w 2014. Najwięcej zachorowań odnotowano w najmłodszej grupie wiekowej: 30,8% przypadków w badanym przedziale czasowym. Warto podkreślić, że w latach 2013 i 2014 liczba zachorowań na salmonellozy w rejonie działania PSSE Zamość wykazywała tendencję malejącą.

Słowa kluczowe:

Salmonella, epidemiologia, serowar, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis

Boyd E.F., Wang F.S., Whittam T.S., Selander R.K., 1996. Molecular genetic relationships of the salmonellae. Appl. Environ. Microbiol. 62, 804–808.

Brenner F.W., Villar R.G., Angulo F.J., Tauxe R., Swaminathan B., 2000. Salmonella nomenclature. J. Clin. Microbiol. 38, 2465–2467.

Czerwiński E., Białoszewski D., Borowy P., Kumorek A., Białoszewski A. 2008. Epidemiologia, znaczenie kliniczne oraz koszty i profilaktyka upadków u osób starszych. Ortop. Taraumatol. Rehabil. 10 (5), 419–427.

Dziubek Z., 2005. Choroby zakaźnie i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.

GIS, 2011, 2012, 2013. Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2010 roku. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.

GIS, 2014. Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 roku oraz w porównywalnym okresie. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.

GIS, 2014–2015. Stan sanitarny kraju w 2014–2015 roku. Główny Inspektorat Sanitarny, www.gis.gov.pl [access 10.02.2016].

Gómez-Duarte O.G., Bai J., Newell E., 2009. Detection of Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae, and Campylobacter spp. enteropathogens by 3-reaction multiplex polymerase chain reaction. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 63, 1–9.

Hoszowski A., Wasyl D., 2000. Taksonomia i nomenklatura rodzaju Salmonella. Med. Weter. 56 (2), 75–78.

Kępińska M., 2006. Analiza epidemiologiczna zatruć pokarmowych w Polsce w porównaniu z danymi Unii Europejskiej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (47), Supl., 382–388.

Kłapeć T., Stroczyńska-Sikorska M., 2011. Salmonellozy jako wciąż aktualne zagrożenie środowiskowe dla ludzi i zwierząt. Environ. Med. 14 (1). 79–84.

Mąka Ł., Ścieżyńska H., Grochowska A., Pawłowska K., Windyga B., Karłowski K., 2010. Wrażliwość pałeczek Salmonella wyizolowanych z żywności z terenu Polski na wybrane chemioterapeutyki. Bromat. Chem. Toksykol. 43 (3), 260–265.

Osek J., Wieczorek K., 2010. Choroby odzwierzęce i ich czynniki etiologiczne w raporcie Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności za 2008 rok. Życie Wet. 85 (4), 315–324.

Paul M., 2013. Dur brzuszny niedocenianym zagrożeniem zdrowotnym dla Polaków podróżujących do krajów strefy tropikalnej. Probl. Hig. Epidemiol. 94 (4), 701–709.

Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2011. Salmonellozy w Polsce w 2009 roku. Prz. Epidemiol. 65, 243–250.

Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2015. Salmonellozy w Polsce w 2013 roku. Prz. Epidemiol. 69, 889–891.

Sanchez-Vargas F.M., Abu-El-Haija M.A., Gomez-Durate O.G., 2011. Salmonella infections: An update on epidemiology, management and prevention. Trav. Med. Infect. 63, 229–235.

Staszewska-Kwak A., Kozłowicz M., Kusz E., Woś H., 2004. Zakażenia pałeczkami Salmonella u dzieci w wieku do 36 miesięcy. Aspekty kliniczne i epidemiologiczne. Wiad. Lek. 57, 3–4.

Ścieżyńska H., Maćkiw E., Mąka Ł., Pawłowska K., 2012. Nowe zagrożenia mikrobiologiczne w żywności. Rocz. PZH 63 (4), 397–402.

Tietze M., Trawińska B., Gągoł M., 2007. Występowanie pałeczek Salmonella u ludzi na terenie Lublina. Med. Weter. 63 (7), 819–822.

Toporowska-Kowalska E., Kostrzewska M., Biernacka E., Plocek A., Wąsowska-Królikowska K., 2007. Zakażenie pałeczkami Salmonella u dzieci– doświadczenia własne. Prz. Gastroenterol. 2 (1), 17–21.
Pobierz

Opublikowane
2017-06-24



AGNIESZKA KOZAK 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
MARIA TIETZE 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
ALEKSANDRA PROĆ 
Katedra Etologii i Podstaw Technologii Produkcji Zwierzęcej Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>