Materiał doświadczalny stanowiły jagnięta trzech ras (czarnogłówka, merynos polski i wrzosówka), po 120 każdej z ras (tryczki i maciorki), łącznie 360 sztuk. Celem poznawczym doświadczenia było poszukiwanie współzależności pomiędzy parametrami jakości mięsa u jagniąt utrzymywanych w różnych systemach chowu i żywienia a genetycznymi i fizjologicznymi wskaźnikami krwi. Na podstawie wyników badań stwierdzono wpływ intensywności żywienia na umięśnienie i otłuszczenie zwierząt. Żywienie miało również znaczący wpływ na zawartość tłuszczu w m.l. dorsi, w tym na stosunek frakcji kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, co decyduje o wartościach smakowych i prozdrowotnych mięsa. Wykazano również, że charakteryzowane grupy rasowe owiec odznaczały się dużym zróżnicowaniem grup krwi oraz polimorficznych wariantów transferryny i hemoglobiny. To zróżnicowanie przy małej liczebności doświadczenia nie upoważnia jednak do jednoznacznego stwierdzenia zależności pozwalających na utylitarne wykorzystanie wybranych wskaźników genetycznych i fizjologicznych do prac hodowlano- -selekcyjnych. Wyniki te uznać należy za wstępne w poszukiwaniu genetycznych cech mięsności oraz cech warunkujących poziom tłuszczu tkankowego (w tym stosunku kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych) w mięsie jagnięcym.