Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 3 (2009)

Articles

The effect of herbs on the share of abdominal fat and its fatty acid profile in broiler chickens

Przesłane: kwietnia 20, 2021
Opublikowane: 2009-09-30

Abstrakt

In the experiment involving 210 ROSS broiler chickens, divided at random into one control (C) and 6 experimental groups (1–6), the effect of substituting 2% of dried herbs for AGP (flavomycin) on the weight and share of abdominal fat and its FA profile was studied. The herbs fed to experimental broilers were as follows: 1. hop cone, 2. lime tree, 3. lemon balm, 4. pansy, 5. peppermint and/or 6. nettle. Compared to the AGP, pansy, peppermint and/or nettle substituted for AGP significantly decreased the weight and share of abdominal fat in broiler chickens, whereas the beneficial effect on its weight was shown only for the lime tree. It was noted that every examined herb improved the UFA/SFA proportion. Hop cone remarkably increased the sum of MUFA and lowered the sum of PUFA in abdominal fat, compared to AGP. Hop cone and lime tree were the only herbs which had an adverse effect on PUFA n-6/PUFA n-3 proportion in broilers’ abdominal fat.

Bibliografia

Anioł-Kwiatkowska J., 1993. Rośliny leczące zwierzęta. WSP, Warszawa.
Chojnacka M., Krześniak L.M., 2000. Zioła na działce. Krajowa Rada Polskiego Związku Działkowców, Warszawa, 64–67.
Crawford M.A., Doyle W., Drury P., Lennon A., Costeloe K., Leighfield M., 1989. n-6 and n-3 fatty acid during human development. Ann. Inter. Med. 225, 159–169.
Czaja L., Gornowicz E., 2004. Czy zioła stosowane w żywieniu kurcząt brojlerów kształtują jakość mięsa? Pol. Drob. 9, 24–26.
Faruga A., Pudyszak H., 1997. Jakość mięsa indyków żywionych paszą z dodatkiem ziół. Konferencja Naukowo-Promocyjna „Lepsza żywność” (IV), Olsztyn, 227–303.
Fritz Z., Kinal S., Schleicher A., 1999. Ocena wybranych cech jakości tuszki i mięsa brojlerów otrzymujących do picia wyciągi ziołowe. Ann. WAU, Anim. Sci. 36, 211–215.
Gertig H., Przysławski J., 2007. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. PZWL, Warszawa.
Kannel W.B., Gordon T., Castelli W.P., 1979. Obesity, lipids and glucose intolerance. The Framingham Study, Am. J. Clin. Nutr., 32, 1238.
Milczarek-Szałkowska H., 1999. Pokrzywa zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach. Wiad. Ziel. 41, 6, 8.
Pikul J., 1996. Lipidy mięsa drobiu. Gosp. Mięs. 48, 28–34.
Przysławski L., Bolesławska I., 2006. Tłuszcze pokarmowe – czynnik terapeutyczny czy patogenetyczny. Tłuszcze Jad., 41, 4–3, 179–192.
Wężyk S., Połtowicz K., Sosnówka-Czajka E., 2000. Wpływ dodatku mieszanki ziołowej na skład chemiczny mięsa kurcząt brojlerów. Prz. Hod., Zesz. Nauk. PTZ, 49, 425–426.
WHO, 1990. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a WHO Study Group. Technical Report Series 797, WHO, Genewa.
Wood J.D., Enser M., 1997. Factors influencing fatty acids in meat and role of antioxidants in improving meat quality. Br. J. Nutr. 78, Suppl. 1, 49–60.
Zięba M., 2006. Wpływ wybranych ziół na efekty odchowu kurcząt brojlerów. Praca doktorska, AR Lublin.
Ziołecki J., Doruchowski W., 1989. Metoda oceny wartości rzeźnej drobiu. Wyd. COBRD, Poznań.
Zöllner N., Tató F., 1992. Fatty acid composition of the diet: impact on serum lipids and therosclerosis. Clin. Investig., 70, 968–1009.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.