Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań było prześledzenie zmian zawartości FA w tkance zapasowej po zastosowaniu w diecie maciorek karmiących oleju lnianego. Badaniami objęto 25 szt. maciorek żelaźnieńskich (10 szt. – grupa kontrolna, 15 szt. – grupa doświadczalna). Maciorkom z grupy doświadczalnej podawano olej lniany w ilości 3% s.m. dawki przez okres 2 miesięcy (od rozpoczęcia do zakończenia 8 tygodnia laktacji). Próby tłuszczu okrywowego pobierano z nasady ogona metodą biopsji dwukrotnie od tego samego zwierzęcia, przed i po zakończeniu doświadczenia. Profil kwasów tłuszczowych określono za pomocą chromatografii gazowej. U maciorek w grupie kontrolnej wzrosła zawartość SFA w tkance zapasowej po 8 tygodniach laktacji, jednak różnice nie zostały potwierdzone statystycznie. W grupie doświadczalnej zawartość tej grupy kwasów pozostała na tym samym poziomie. Olej lniany spowodował wzrost zawartości C18:3 oraz EPA i DHA (P £ 0,01). Pod wpływem oleju wzrosła również zawartość kwasów z rodziny n-3, obniżył się udział kwasów n-6 i zmniejszył stosunek n-6/n-3 (P £ 0,01). Wzrosła także zawartość kwasu C18:2 cis-9, trans-11 (P £ 0,01) w tkance zapasowej maciorek doświadczalnych.
Bibliografia
Association of Official Analitycal Chemists. Food Composition Additives Natural Contaminatus 2.4 Oils anf Fat. 1990. 963, AOAC.
Barber M.C., Clegg R.A., Travers M.T., Vernon R.G. 1997. Lipid metabolism in the lactating mammary gland. Biochem. Biophys. Acta, 1347, 102–126.
Bessa R.J.B., Santos-Silva J., Ribeiro J.M.R., Portugal A.V. 2000. Reticulo – rumen biohydrogenation and the enrichment of ruminant edible products with linoleic acid conjugated isomers.
Livestock Prod. Sci., 63, 201–211.
Chiliard Y. 1993. Dietary fat and adipose tissue metabolism in ruminants, pigs and rodents. J. Dairy Sci., 76, 3897–3931.
Folch J., Less M., Sloana-Stanley G.W. 1957. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 226, 497–510.
Hood R.L., Cook L.J., Mills S.C., Scott T.W. 1980. Effect of feeding protected lipids on fatty acid synthesis in ovine tissues. Lipids, 15, 644–646.
McNamara J.P. 1991. Regulation of adipose tissue metabolism in support of lactation. J. Dairy Sci., 74, 76–85.
Niżnikowski R., Rant W., Sztych D., Radzik-Rant A., Kuźnicka E. 2001. The level of consumption milk production of Polish Lowland sheep depends on milking metod. Archives of Anim.
Breed., 44, 309–314.
Radzik-Rant A., Kaba J., Rant W. 2003. Analiza zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu okrywowym owiec w wieku od 6 do 14 miesięcy. Annales UMCS, sec. EE, 21, 1, 14, 109–114.
Radzik-Rant A. 2005. Modyfikowanie zawartości kwasów tłuszczowych w tkance mięśniowej jagniąt poprzez wzbogacenie diety olejami różego pochodzenia. Wyd. SGGW, Warszawa.
Rymer C., Givens D.J., Wohle K.W.J. 2003. Dietary strategies for increasing docosahexa-enoic acid (DHA) and eicosapentaenoic acid (EPA) concentration in bovine milk.
http://www.nutritionandfoodsciences.
Schmid A., Collomb M., Sieber R., Bee G. 2006. Conjugated linoleic acid in meat and meat products. Meat Sci., 73, 29–41.
SPSS Base 12.0. Users guide 2003. SPSS Inc.
Vernon R.G. 1977. Effect of different fatty acids on lipogenesis in rat and sheep adipose tissue in vitro. Int. J. Biochem., 8, 517–524.
Wachira A.M., Sinclair L.A., Wilkinson R.G., Enser M., Wood J.D., Fisher A.V. 2002. Effect of dietary fat source and breed on the carcass composition, n-3 poliunsaturated fatty acid and conjugated linoliec acid content of sheep meat and adipose tissue. British J. Nutr., 88, 6, 696–709.
Downloads
Download data is not yet available.