Abstrakt
Celem pracy była charakterystyka występowania salmonelloz na terenie działania Państwowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej (PSSE) w Zamościu w latach 2013–2014. Zakres badań obejmował miasto Zamość i mieszkańców powiatu zamojskiego. Dane pochodziły z archiwum Stacji. Wszystkie przypadki były udokumentowane. Głównym czynnikiem etiologicznym schorzenia była Salmonella enteritidis, która stanowiła 88,8% w ogólnej liczbie zachorowań w 2013 r. i 87,5% w 2014. Najwięcej zachorowań odnotowano w najmłodszej grupie wiekowej: 30,8% przypadków w badanym przedziale czasowym. Warto podkreślić, że w latach 2013 i 2014 liczba zachorowań na salmonellozy w rejonie działania PSSE Zamość wykazywała tendencję malejącą.
Bibliografia
Boyd E.F., Wang F.S., Whittam T.S., Selander R.K., 1996. Molecular genetic relationships of the salmonellae. Appl. Environ. Microbiol. 62, 804–808.
Brenner F.W., Villar R.G., Angulo F.J., Tauxe R., Swaminathan B., 2000. Salmonella nomenclature. J. Clin. Microbiol. 38, 2465–2467.
Czerwiński E., Białoszewski D., Borowy P., Kumorek A., Białoszewski A. 2008. Epidemiologia, znaczenie kliniczne oraz koszty i profilaktyka upadków u osób starszych. Ortop. Taraumatol. Rehabil. 10 (5), 419–427.
Dziubek Z., 2005. Choroby zakaźnie i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa.
GIS, 2011, 2012, 2013. Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2010 roku. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.
GIS, 2014. Zachorowania na wybrane choroby zakaźne w Polsce od 1 stycznia do 31 grudnia 2013 roku oraz w porównywalnym okresie. GIS, NIZP–PZH, Warszawa.
GIS, 2014–2015. Stan sanitarny kraju w 2014–2015 roku. Główny Inspektorat Sanitarny, www.gis.gov.pl [access 10.02.2016].
Gómez-Duarte O.G., Bai J., Newell E., 2009. Detection of Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae, and Campylobacter spp. enteropathogens by 3-reaction multiplex polymerase chain reaction. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 63, 1–9.
Hoszowski A., Wasyl D., 2000. Taksonomia i nomenklatura rodzaju Salmonella. Med. Weter. 56 (2), 75–78.
Kępińska M., 2006. Analiza epidemiologiczna zatruć pokarmowych w Polsce w porównaniu z danymi Unii Europejskiej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (47), Supl., 382–388.
Kłapeć T., Stroczyńska-Sikorska M., 2011. Salmonellozy jako wciąż aktualne zagrożenie środowiskowe dla ludzi i zwierząt. Environ. Med. 14 (1). 79–84.
Mąka Ł., Ścieżyńska H., Grochowska A., Pawłowska K., Windyga B., Karłowski K., 2010. Wrażliwość pałeczek Salmonella wyizolowanych z żywności z terenu Polski na wybrane chemioterapeutyki. Bromat. Chem. Toksykol. 43 (3), 260–265.
Osek J., Wieczorek K., 2010. Choroby odzwierzęce i ich czynniki etiologiczne w raporcie Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności za 2008 rok. Życie Wet. 85 (4), 315–324.
Paul M., 2013. Dur brzuszny niedocenianym zagrożeniem zdrowotnym dla Polaków podróżujących do krajów strefy tropikalnej. Probl. Hig. Epidemiol. 94 (4), 701–709.
Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2011. Salmonellozy w Polsce w 2009 roku. Prz. Epidemiol. 65, 243–250.
Sadkowska-Todys M., Czarkowski M.P., 2015. Salmonellozy w Polsce w 2013 roku. Prz. Epidemiol. 69, 889–891.
Sanchez-Vargas F.M., Abu-El-Haija M.A., Gomez-Durate O.G., 2011. Salmonella infections: An update on epidemiology, management and prevention. Trav. Med. Infect. 63, 229–235.
Staszewska-Kwak A., Kozłowicz M., Kusz E., Woś H., 2004. Zakażenia pałeczkami Salmonella u dzieci w wieku do 36 miesięcy. Aspekty kliniczne i epidemiologiczne. Wiad. Lek. 57, 3–4.
Ścieżyńska H., Maćkiw E., Mąka Ł., Pawłowska K., 2012. Nowe zagrożenia mikrobiologiczne w żywności. Rocz. PZH 63 (4), 397–402.
Tietze M., Trawińska B., Gągoł M., 2007. Występowanie pałeczek Salmonella u ludzi na terenie Lublina. Med. Weter. 63 (7), 819–822.
Toporowska-Kowalska E., Kostrzewska M., Biernacka E., Plocek A., Wąsowska-Królikowska K., 2007. Zakażenie pałeczkami Salmonella u dzieci– doświadczenia własne. Prz. Gastroenterol. 2 (1), 17–21.
Downloads
Download data is not yet available.