Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 25 No. 1 (2007)

Articles

Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych

Submitted: May 7, 2021
Published: 2007-06-30

Abstract

Celem badań było określenie zawartości związków azotowych w produktach spożywczych: warzywach, wędlinach i konserwach mięsnych. Badania przeprowadzono w latach
2002–2004. W ogólnej liczbie 156 próbek 107 dotyczyło oznaczeń w przetworach mięsnych i 49 – warzyw. Wykazano, że najwięcej związków azotowych odnotowano w warzywach świeżych.
Niższą zawartość tych związków stwierdzono w wędlinach, a najniższą w konserwach.

References

Karłowski K., Bojewski J. 1982. Zawartość N-nitrozamin w wybranych środkach spożywczych. Roczn. PZH, 33, 5, 403–409.
Karłowski K., Bojewski J. 1998. Występowanie lotnych N-nitrozamin w rybach i przetworach rybnych. Roczn. PZH, 39, 355
Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa G. 1988. Występowanie azotanów i azotynów w żywności. Warzywa i ziemniaki. Roczn. PZH, 39, 4, 291–296.
Kofoed A. D. 1981. Investigation on the occurence of nitrosamines in sone agricultural and horticular products. Acta Agric. Scan., 31, 40–43.
Michalski M. 1998. Zawartość azotynów i azotanów w kiełbasach parzonych. Medycyna Wet., 54(6), 421–423.
PN-72/A-82052. Przetwory mięsne. Konserwy.
PN-74/A-82-114. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
PN-92/A-75-112. Owoce, warzywa i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów.
Przybyłowski P., Kisza J., Kozłowski K. 1987. Badania występowania azotanów i produktów ich przemian w mleku i wyrobach mleczarskich. Roczn. PZH, 38, 3, 214–227.
Rutkowska B. 2001. Azotany i azotyny w ziemniakach z gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych. Roczn. PZH, 52, 3, 231–236.
Rywotycki R. 1997. Występowanie nitrozamin w mięsie. Medycyna Wet., 53, 12, 726–729.
Rywotycki R. 1999. Wpływ wędzenia i wybranych dodatków funkcjonalnych na zawartość nitrozamin w mięsie wieprzowym. Medycyna Wet., 55, 3, 199–203.
Rywotycki R. 2001. Wpływ wybranych dodatków funkcjonalnych oraz obróbki termicznej na ilość nitrozamin w szynce wołowej pasteryzowanej. Medycyna Wet., 54, 8, 201–206.
Rywotycki R. 2005. Zawartość nitrozamin w sterylizowanych konserwach wieprzowych. Medycyna Wet., 61, 1, 108–111.
Sen N. P., Szaman S. W., Baddo P. A., Weber D. 1988. Futer Studies on the formation of nitrosamines in cred pork products packaged in elastic rubber nettings. J. Food Sci., 53, 731–734.
Stenka J., Przybosłowski P. 1991. Wpływ czynników biogennych na tworzenie N-nitrozamin. Roczn. PZH, 42, 239–243.
Wawrzyniak A., Kwiatkowski S., Gronowska-Senger A. 1997. Ocena zawartości azotanów i azotynów oraz białka ogółem w wybranych warzywach uprawianych konwencjonalnie
i ekologicznie. Roczn. PZH, 48, 2, 181–186.
Wieczorek C., Traczyk I. 1995. Zmiany zawartości azotanów, azotynów i witaminy C w porach. Przem. Spoż., 11, 437–439.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>