Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 34 Nr 4 (2016)

Articles

Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina

Przesłane: lipca 10, 2019
Opublikowane: 2016-12-19

Abstrakt

Celem pracy było poznanie opinii mieszkańców Lublina na temat przyczyn marno- trawienia żywności. Marnotrawienie żywności pociąga za sobą negatywne skutki ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Na świecie co roku marnuje się ok. 30% wyprodukowanej żywności, zarówno w krajach ubogich, jak i rozwiniętych. Problem ten dotyczy również Polski, gdzie rocznie wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, tj. produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Z badań własnych wynika, że 67% mieszkańców Lublina przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucane są przetwory mleczne, mięso i wędliny, owoce i warzywa oraz pieczywo. Według respondentów do najważniejszych czynników mogących mieć wpływ na zmniejszenie skali marnowania żywności należy zaliczyć głód i niedożywienie oraz wysokie koszty związane z utylizacją odpadów.

Bibliografia

Achremowicz B., 2012. Czy stać nas na marnowanie żywności? Przem. Spoż. 66 (10), 45.

Beretta C., Stoessel F., Baier U., Hellweg S., 2013. Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland. Waste Manag. 33, 764–773.

Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M., Rudziński M., 2015. Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych. Rocz. Nauk. SERiA 17 (4), 39–43.

Buzby J.C., Hyman J., 2012. Total and per capita value of food loss in the United States. Food Pol. 37, 561–570.

Dąbrowska A., Janoś-Kresło M., 2013. Marnowanie żywności jako problem społeczny. Handel Wewn. 59, (4), 14–26.

FAO, 2011. Global food losses and food waste-extent, causes and prevention. Rome: UN FAO. Federacja Polskich Banków Żywności, 2012. Marnowanie żywności w Polsce i Europie. Warszawa. Federacja Polskich Banków Żywności, 2015. Nie marnuj jedzenia. Warszawa.

Fredriksen H., Sørensen B., Maroni K., Krokann Y., 2010. EMMA, emballasjeoptimering og forebygging av matavfall Hvordan kan emballasjeløsninger bidra til at det oppstår mindre matavfall i husholdningene? [EMMA, packaging optimization and prevention of food waste. How can packaging contribute to less food waste in households?]. Access: 15.03.2011, http://www.mepex.no/emma-rapport.pdf.

Grochowska R. (red.). 2015. Ocena strat ponoszonych na poszczególnych etapach łańcucha mle- czarskiego w Polsce. Studia i Monografie 162, 5–17.

Kołożyn-Krajewska D., Rejman K., Gosiewska M., 2013. Raport Federacji Polskich Banków

Żywności. Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, s. 2.

Lech M., 2013. Szanuj żywność i środowisko naturalne. Kraków, s. 13.

Lipiński B., Hanson C., Lomax J., Kitinoja L., Waite R., Searchinger T., 2013. Reducing food loss and waste. Working Paper, World Resources Institute, UNEP, 1–40.

Melikoglu M., Sze Ki Lin C., Webb C., 2013. Analyzing global food waste problem: pinpointing the facts and estimating the energy content. Cent. Eur. J. Eng. 3 (2), 157–164.

Papargyropoulou E., Lozano R., Steinberger J.K., Wright N., Ujang Z., 2014. The food waste hierarchy as a framework for the management of food surplus and food waste, J. Clean. Prod. 76, 106–115.

Quested T., Johnson H., 2009. Household food and drink waste in the UK. Wrap. Banbury UK. ISBN:1-84405-430-6.

SEPA, 2009. Minskat svinn av livsmedel i skolkök–erfarenheter och framgĺngsfaktorer. Swedish Environmental Protection Agency, Stockholm, Rapport 5979.

Schneider F., 2008. Wasting Food An Insistent Behaviour. International Conference Waste. The Social Context '08. Urban Issues & Solutions, Edmonton, Alberta, Canada, 11–15.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.