Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 36 Nr 3 (2018)

Articles

Parametry krzepliwości mleka krów lokalnych ras polskich i włoskich w aspekcie wytwarzania serów regionalnych

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbbx.2018.3.1
Przesłane: grudnia 20, 2018
Opublikowane: 2018-09-20

Abstrakt

Większość ras bydła występujących w Europie to rasy rodzime, tzn. utrzymywane lokalnie w obrębie jednego państwa. W Polsce utrzymywane są 4 rodzime rasy bydła, tj. polska czerwona, białogrzbieta, polska czarno-biała i polska czerwono-biała. We Włoszech natomiast są zarejestrowane aż 23 rasy, m.in. modenese, montana, modicana, oropa, reggiana, rendena i sarda. Dotychczasowe badania wskazują, że mleko krów ras rodzimych charakteryzuje się korzystniejszym składem i lepszymi parametrami technologicznymi do produkcji serów w porównaniu z rasami wysoko produkcyjnymi. Ze względu na mniejszą produktywność ras lokalnych w wielu krajach UE, m.in. we Włoszech, są one promowane poprzez wytwarzanie z pozyskiwanych od nich surowców regionalnych produktów, wyróżnianych specjalnym znakiem jakości i objętych ochroną unijną. Polska powinna zatem korzystać z tych wzorców i wykorzystywać mleko krów ras lokalnych do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych, w tym serów.

Bibliografia

  1. Associazione Italiana Allevatori, 2018. Controlli della produttività del latte in Italia. Statistiche Ufficiali.
  2. Barłowska J., 2007. Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowanych w Polsce. Rozp. Nauk. AR w Lublinie, 321.
  3. Barłowska J., Florek M., Litwińczuk Z., 2016. Produkcja żywności – ilość czy jakość? Cz. I. Przem. Spoż. 70(2), 8–12.
  4. Barłowska J., Król J., 2017. Mleko zwierząt ras lokalnych jako cenny surowiec do produkcji markowych produktów regionalnych. Wiad. Zoot. 5, 134–144.
  5. Bittante G., Penesa M., Cecchinato A., 2012. Invited review: Genetics and modeling of milk coagulation properties. J. Dairy Sci. 95, 6843–6870.
  6. Cassandro M., 2013. Comparing local and cosmopolitan cattle breeds on added values for milk and cheese production and their predicted methane emissions. Anim. Genet. Resour. 53, 129–134.
  7. Chabuz W., Sawicka-Zugaj W., 2016. Aspekty prawne hodowli zwierząt ras lokalnych. W: Wytwarzanie produktów regionalnych jako szansa aktywizacji gospodarstw utrzymujących lokalne rasy zwierząt i promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, J. Barłowska (red.). Wyd. Joanna Dejko Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych, Lublin, 21–32.
  8. Chabuz W., Teter W., 2016. Efektywność produkcji w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta ras lokalnych. W: Wytwarzanie produktów regionalnych jako szansa aktywizacji gospodarstw utrzymujących lokalne rasy zwierząt i promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, J. Barłowska (red.). Wyd. Joanna Dejko Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych, Lublin, 158–168.
  9. Chabuz W., Teter W., Stanek P., Litwińczuk Z., 2013. Ocena efektywności chowu bydła w gospodarstwach utrzymujących rodzime rasy objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Rocz. Nauk. PTZ 9(1), 19–28.
  10. De Marchi M., Dal Zotto R., Cassandro M., Brittante G., 2007. Milk coagulation ability of five dairy cattle breeds. J. Dairy Sci. 90(8), 3986–3992.
  11. FAO, 2015. The second report on the State of the World’s Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome, 562.
  12. Gandini G., Malteca C., Pizzi F., Bagnato A., Rizzi R., 2007. Comparing local and commercial breeds on functional traits and profitability: The case of Reggiana dairy cattle. J. Dairy Sci. 90(4), 2004–2011.
  13. Goudédranche H., Fauquant J., Maubois J.L., 2000. Fractionation of globular milk fat by membrane microfiltration. Le Lait 80, 93–98.
  14. Hansen Ch.L., Rinnan A., Engelsen S.B., Janhøj T., Micklander E., Andersen U., van den Berg F., 2010. Effect of gel firmness at cutting time, ph, and temperature on rennet coagulation and syneresis: An in situ H NMR Relaxation Study. J. Agric. Food Chem. 58, 513–519.
  15. Hiemstra S.J., Haas Y. de, Mäki-Tanila A., Gandini G., 2010. Local cattle breeds in Europe. Development of policies and strategies for self-sustaining breeds. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
  16. Król J., Litwińczuk Z., Brodziak A., Sawicka-Zugaj W., 2010. Bioactive protein content in milk from local breeds of cows included in the genetic resources conservation programme. Ann. Anim. Sci. 10(3), 213–321.
  17. Litwińczuk Z., Barłowska J., 2015. Populacja bydła mlecznego w Polsce i jej przydatność dla mleczarstwa. Przeg. Hod. 4, 3–10.
  18. Litwińczuk Z., Barłowska J., Chabuz W., Brodziak A., 2012. Nutritional value and technological suitability of milk from cows of three polish breeds included in the genetic resources conservation programme. Ann. Anim. Sci. 12(3), 423–432.
  19. Litwińczuk Z., Matwijczuk A., Brodziak A., 2015. Wartość energetyczna, właściwości fizyczne i przydatność technologiczna mleka krów rasy polskiej czerwonej, białogrzbietej i simentalskiej utrzymywanych w systemie niskonakładowym. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(103), 106–117.
  20. Petrera F., Catoliio G., Napolitano F., Molacarne M., Franceschi P., Summer A., Abeni F., 2016. New insights into the quality characteristic of milk from Modenese breed compared with Italian Friesian. Ital. J. Anim. Sci. 15(4), 559–567.
  21. PFHBiPM, 2018. Ocena i hodowla bydła mlecznego. Dane za rok 2017, Warszawa.
  22. Pretto D., De Marchi M., Dalvit C., Cassandro M., 2009. Comparing profitability of Burlina and Holstein Friesian cattle breeds. Ital. J. Anim. Sci. 8(Suppl. 3), 65–67.
  23. Università degli Studi di Milano, 2009. EURECA Cryoconservation Italy Summary report. Università degli Studi di Milano Italy.
  24. Wolanciuk A., Barłowska J., Litwińczuk Z., Florek M., 2016. Suitability of the milk of native breeds of cows from low-input farms for cheese production, including rennet curd texture. Int. J. Dairy Technol. 69(4), 585–591.
  25. Wolanciuk A., Barłowska J., Brodziak A., Topyła B., 2016. Wpływ fazy laktacji i sezonu produkcji na stan dyspersji tłuszczu w mleku krów różnych ras. Rocz. Nauk. PTZ 12(4), 105–112.
  26. Zendri F., Romanzin M., Cipolat-Gatet C., Sturaro E., 2017. Variation of milk coagulation properties cheese yield, and nutrients recovery in curd of cows of different breeds before, during and after transhumance to highland summer pastures. J. Dairy Res. 84, 39–48.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.