Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 31 No. 4 (2013)

Articles

Analysis of the quality pork obtained from carcasses fatteners of Polish Landrace and Pulawska breed

Submitted: August 7, 2019
Published: 2014-02-05

Abstract

The aim of the research was the analysis of the physicochemical and sensory quality of pork. The research material consisted of 40 fatteners Polish Landrace and Pulawska breeds from a family farm in the Lublin region. The studies determined the influence of the breed on tissue composition of ham, loin and neck. The experimental materials were samples obtained from ham and loin in laboratory tests. In these elements the attributes allowing to assess the technological and sensory quality were determined. The obtained results show that the meat fatteners of both breeds were characterized by a high technological quality. However, better sensory quality was characteristic of the meat obtained from carcasses of Pulawska breed pigs.

References

Babicz M., Kamyk P., Stasiak A., Pastwa M., 2009. Opportunities to use Puławska pigs for heavy fattener production. Ann. Anim. Sci. 9(3), 259–258.

Correa J.A., Gonyou H.W., Torrey S., Widowski T., Bergeron R., Crowe T.G., Laforest J.P., Faucitano L., 2013. Welfare and carcass and meat quality of pigs being transported for two hours using two vehicle types during two seasons of the year. J. Anim. Sci. 93(1), 43–55.

Eckert R., 2006. Określenie w masowym pogłowiu świń reakcji na selekcję prowadzoną na podstawie przyżyciowej oceny mięsności knurów. Rocz. Nauk. Zoot. 34, 2–4.

Eckert R., Orzechowska B., 2002. Mięsność tusz loszek i kastratów od mieszańcowych loch wbp × pbz, po knurach rasy duroc bądź pietrain. Pr. Mat. Zoot., Zesz. Spec. 13, 37–41.

Florowski T., Pisula A., Słowiński M., Orzechowska B., 2006. Processing suitability of pork from different breeds reared in Poland. Acta Sci. Pol., Technologia Alimentaria 5(2), 55–64.

Grau R., Hamm R., 1952. Eine einfache Methode zur Bestimmung der Wasserbindung in Fleisch. Fleischwirtschaft 38(4), 295–297.

Grela E.R., Pietrzak K., Sobolewska S., Witkowski P., 2013. Effect of inulin and garlic supplementation in pig diets. Ann. Anim. Sci. 13 (1), 63–71.

Grześkowiak E., Borzuta K., Lisiak D., Janiszewski P., Strzelecki J., 2010. Przydatność kulinarna mięsa świń ras białych oraz mieszańców z udziałem knurów ras duroc i pietrain. Nauka Przyr. Technol. 4(5), 58–69.

Knecht D., Szulc K., Jankowska A., 2009. Wpływ płci na wyniki oceny poubojowej oraz cechy tuczne świń mieszańców. Zesz. Nauk. UP we Wrocławiu, Biologia i Hodowla Zwierząt, 58, 572, 85–90.

Koćwin-Podsiadła M., 1998. Genetyczne i żywieniowe czynniki modyfikujące jakość wieprzowiny. Stan aktualny i perspektywy rozwoju wybranych dziedzin produkcji żywności i pasz. Wyd. PTTŻ Oddział Wielkopolski, Poznań, 173–216.

Kortz J., Gardzielewska J., Jakubowska M., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W., Wójcik A., 1996. Wpływ płci, masy i stopnia otłuszczenia tusz na jakość mięsa tuczników z ferm wielkostadnych. Przegl. Hod. 26, 187–197.

Kropiwiec K., Hałabis M., Firlej M., 2012. Analiza wartości rzeźnej tuczników rasy puławskiej z gospodarstw rodzinnych, Współczesne dylematy polskiego rolnictwa, cz. II. Wyd. PSW im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 205–211.

Latorre M. A., Lazaro R., Gracia M. I., Nieto M., Mateos G. G., 2003. Effect of sex and terminal sire genotype on performance, carcass characteristics, and meat quality of pigs slaughtered at 117 kg body weight. Meat Sci. 65(4), 1369–1377.

Litwińczuk A. Litwińczuk Z., Borkowska D., Barłowska J., Górska A., 2000. Przewodnik do ćwiczeń z oceny i wykorzystania surowców zwierzęcych (wyd. II). Wyd. AR w Lublinie, Lublin.

Madrid J., Martínez S., López C., Orengo J., López M.J., Hernández F., 2013. Effects of low protein diets on growth performance, carcass traits and ammonia emission of barrows and gilts. Anim. Prod. Sci. 53(2), 146–153.

Orzechowska B., Tyra M., Mucha A., 2010. Effect of growth rate on slaughter value and meat quality pigs. Rocz. Nauk. PTZ 6(4), 341–351.

Orzechowska B., Tyra M., Mucha A., Żak G., 2012. Jakość tusz świń ras wbp i pbz ze szczególnym uwzględnieniem zawartości tłuszczu śródmięśniowego (IMF) w zależności od poziomu mięsności. Rocz. Nauk. Zoot. 39 (1), 77–85.

PN-75/A-04018, 1975. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko. PKN, Warszawa.

PN-ISO 936:2000, 2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie popiołu całkowitego. PKN, Warszawa.

PN-ISO 1444:2000, 2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego PKN, Warszawa.

Pohja N.S., Niinivaara F.P., 1957. Die Bestimmung der Wasserbindung in Fleisches mittels der Konstantdrückmethods. Fleischwirtschaft 43(9), 193–195.

Prevolnik M., Čandek-Potokar M., Novič M., Škorjanc D., 2009. An attempt to predict pork drip loss from pH and colour measurements or near infrared spectra using artificial neural networks. Meat Sci. 83(3), 405–411.

Tuz R., Koczanowski W., Migdał W., Klocek C., 2001. Wpływ płci tuczników na wartość poubojową tusz. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu. Konferencje 31, 405, 249–254.

Tyra M., Żak G., 2013. Analysis of the possibility of improving the indicators of pork quality through selection with particular consideration of intrimuscular FAT (IMP) content. Ann. Anim. Sci. 13 (1) 33–44

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.