Abstrakt
Celem pracy była ocena wybranych parametrów produkcyjnych i jakości pstrągów tęczowych dwóch sortymentów w zależności od masy ryb. Badaniami objęto 20 pstrągów odłowionych w gospodarstwie rybackim w województwie lubelskim. Wyróżniono dwie grupy sortymentowe ryb: do 500 g (M, n = 10) i powyżej 500 g (D, n = 10). Tucz ryb lżejszych trwał 18 tygodni przy średnim przyroście ogólnym 202,57 g/szt., a ciężkich 50 tygodni z przeciętnym przyrostem całkowitym 602,40 g/szt. Średni przyrost dobowy ryb ciężkich wynosił 1,72 g/szt. i był istotnie większy o 0,59 g w porównaniu z przyrostem ryb lżejszych. Porównywane sortymenty pstrągów tęczowych nie różniły się istotnie udziałem części jadalnych, jak również wskaźnikiem kondycji. Filety pstrągów z sortymentu D wykazywały istotnie (p ≤ 0,05) niższe pH końcowe oraz były ciemniejsze w porównaniu z filetami ryb lżejszych (sortyment M).
Bibliografia
Antychowicz J., Mazur W., 2010. Podstawy hodowli ryb łososiowatych. Życie Wet. 85 (10), 845–849.
CIE, 2004. Colorimetry (3rd ed.). Commission International de l’Eclairage. Vienna, Austria.
Czubak C., 1966. Wskaźniki hodowlane dla chowu karpia. Acta Hydrobiol. 8 (3–4), 161–216.
Dell Inc., 2016. Dell Statistica (data analysis software system), version 13. software.dell.com.
El Rammouz R., Abboud J., Abboud M., El Mur A., Yammine S., Jammal B., 2013. Physicochemical characteristics of fillet in commercial freshwater farm – Rainbow trout (Oncorynchus mykiss) subjected to two different slaughter methods. J. Appl. Sci. Res. 9 (10), 6404–6413.
Fulton T.W., 1904. The rate of growth of fishes. Fisheries Board of Scotland Annual Report 22. Edinburgh (Part 3), 141–241.
Hryszko K., 2014. Sytuacja na światowym rynku ryb i jej wpływ na rozwój sektora rybnego w Polsce. IERiGŻ-PIB, Warszawa.
Kurnia A., Satoh S., Haga Y., Kudo H., Nakada M., Matsumura H., Watanabe Y., Adachi S., 2015. Muscle Coloration of Rainbow Trout with Astaxanthin Sources from Marine Bacteria and Synthetic Astaxanthin. J. Aquacult. Res. Dev. 6 (337), DOI:10.4172/2155-9546.1000337.
Kuźmiński H., 2012. Populacje samicze pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) w polskiej akwakulturze. Materiały XXXVII Krajowej Konferencji-Szkolenia dla Hodowców Ryb Łososiowatych, Rumia, 11–12 października, 165–174.
Lirski A., Hryszko K., 2017. Rybactwo Śródlądowe. Rynek Ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 20–25.
Pieńkowska B., Hryszko K., 2017. Spożycie ryb i owoców morza oraz ich przetworów. Rynek ryb. Stan i perspektywy. Analizy rynkowe. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 28–31.
Skałecki P., Florek M., Litwińczuk A., Zaborska A., 2013a. Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) z uwzględnieniem masy ciała ryb. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech. 9 (1), 69–73.
Skałecki P., Staszowska A., Kaliniak A., Florek M., 2013b. Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) z chowu ekstensywnego i intensywnego. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zootech. 9 (3), 59–67.
Tasaduq H. Shah, Balkhi M.H., Najar A.M., Oyas A. Asimi, 2011. Morphometry, length-weight relationship and condition factor of farmed female rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum) in Kashmir. Indian J. Fish. 58 (3), 51–56.
Tkaczewska J., Migdał W., 2012. Porównanie wydajności rzeźnej, zawartości podstawowych składników odżywczych oraz poziomu metali ciężkich w mięśniach pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) pochodzącego z różnych rejonów Polski. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (84), 177–186.
Wiśniewska A.M., Guziur J., Dobosz S., Goryczko K., Szarek J., Zakrzewski J., 2012. Metodyka oceny wskaźników hodowlano-użytkowych pstrągów handlowych z obiektów o zróżnicowanej technologii produkcji. W: J. Szarek, K.A. Skibniewska, J. Zakrzewski, J. Guziur (red.), Narzędzia oceny stosowanych w Polsce technologii chowu pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) w świetle badań własnych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Pracownia Wydawnicza „ElSet”, Olsztyn, 13–21.
Downloads
Download data is not yet available.