Abstrakt
Przedmiotem opracowania były wyniki uzyskane z wieloletnich ścisłych doświadczeń polowych prowadzonych w latach 2009–2018 w Katedrze Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa na terenie Gospodarstwa Doświadczalnego Felin (51°22'N, 22°64'E), należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W badaniach uwzględniono 2 gatunki pszenicy: Triticum durum linia LGR1359/2 (2009–2012) i ‘SMH87’ (2013–2018) oraz Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’ (lata 2009–2012) i ‘KWS Torridon’ (2013–2018). Celem badań było porównanie plonowania i jakości ziarna pszenicy twardej i zwyczajnej w warunkach klimatycznych Lubelszczyzny. W latach badań poziom plonowania pszenicy twardej w relacji do pszenicy zwyczajnej kształtował się w zakresie od 65,1% w 2014 do 83,8% w 2016 r. Najkorzystniejsze proporcje plonu pszenicy twardej do zwyczajnej odnotowano w latach bardziej suchych (niedobory opadów w maju i czerwcu). Wyższą zawartość białka odnotowano w ziarnie pszenicy twardej. Średnio w omawianym 10-leciu zawartość białka w ziarnie pszenicy twardej wynosiła 15,4%, a w ziarnie pszenicy zwyczajnej – 14,1%.
Bibliografia
- Chmura K., Chylińska E., Dmowski Z., Nowak L., 2009. Rola czynnika wodnego w kształtowaniu plonu wybranych roślin polowych. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 9, 33–44.
- Dzieżyc J., Nowak L., Panek K., 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 314, 11–32.
- Dyńska M., Haliniarz M., Kapeluszny J., 2011. Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 66(4), 9–18.
- Obuchowski W., 2008. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegl. Zboż.-Młyn. 52, 12, 12–14.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60, 2, 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. http://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69(3), 32–41.
- Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 142, 403–409.
- Radzka E., Gąsiorowska B., Koc G., 2013. Niedobory i nadmiary opadów atmosferycznych w okresie wegetacji zbóż jarych w rejonie Siedlec. Infrastrukt. Ekol. Teren. Wiej. 2/I, 147–154.
- Seibel W., Stewart D., 1997. Internationale Durumweizen situation in den Getreidewirtschaft Jahren 1994/95–1995/96. Getreide Mehl Brot 51(1), 10–14.
- Sissons M., 2008. Role of durum wheat composition on the quality of pasta and bread. Food 2(2), 75–90.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Ag-rophys. 8(3), 755–763.
Downloads
Download data is not yet available.
-
HUBERT MONIUSZKO,
JANUSZ WIŚNIEWSKI,
Wpływ wybranych elementów agrotechniki na zawartość olejku eterycznego w korzeniach i kłączach kozłka lekarskiego (Valeriana officinalis L.)
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 3 (2011)
-
JAN ZUBA,
Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 4 (2010)
-
ZENIA M. MICHAŁOJĆ,
JOANNA KONOPI ŃSKA,
Wpływ dokarmiania pozakorzeniowego P i K na plonowanie i skład chemiczny sałaty
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
Wiesław Bednarek,
Renata Reszka,
Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na zawartość przyswajalnych form magnezu i potasu w glebie
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 3 (2008)
-
WIESŁAW BEDNAREK,
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
SŁAWOMIR DRESLER,
Odczyn (pH) i zawartość makroelementów w glebach po powodzi w dolinie środkowej Wisły
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 3 (2011)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
Marek Gugała,
Łukasz Patryk Domański,
Krystyna Zarzecka,
Anna Sikorska,
Iwona Mystkowska,
Wpływ sposobów odchwaszczania na zawartość azotu ogólnego i białkowego w bulwach ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
ALI HULAIL NOAEMA,
ALI RAHEEM KAREEM ALHASANY,
DHURGAM SABEEH KAREEM ALTAI,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Wpływ stosowania nanoboru na stężenie niektórych składników pokarmowych w liściach i na zawartość suchej masy dwóch odmian Vicia faba L. (Partim)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
ANDRZEJ LEPIARCZYK,
TEOFIL ŁABZA,
KATARZYNA PUŻYŃSKA,
Produkcyjność pszenicy ozimej odmiany Turnia i Rysa wysiewanej w siewie czystym i mieszanym w zależności od systemu uprawy roli
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
-
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
WIESŁAW BEDNAREK,
SŁAWOMIR DRESLER,
Plonowanie jęczmienia jarego w zależności od niektórych właściwości gleby i zabiegów agrotechnicznych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
<< < 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.