Abstract
The subject of the study were the results obtained from strict field experiments conducted in the years 2012–2013 at the Department of Plant Production Technology and Commodity Science at the Felin Experimental Farm (51°22'N, 22°64'E) belonging to the University of Life Sciences in Lublin. The research included cultivars of 3 spring wheat species: Triticum aestivum ssp. vulgare ‘Parabola’, Triticum durum ‘SMH87’ and Triticum aestivum ssp. spelta ‘Blauer Samtiger’. The suitability of grain for bread production was assessed at various intensities of production technology. The ‘Blauer Samtiger’ cultivar was distinguished by the best quality indicators, which resulted in the highest score and the qualification of bread to the first class of quality. Along with the increase in the intensity of production technology, the protein content, gluten quantity and bread volume increased. The tested wheat species reacted differently to the intensity of production technology. The quality of bread obtained from common wheat grain increased, while it decreased from spelled and hard wheat, which indicates its suitability for growing in more extensive conditions, e.g. on organic farms for the production of healthy food, especially for spelled wheat.
References
- Achremowicz B., Kulpa D., Mazurkiewicz J., 1999. Technologiczna ocena ziarna pszenic orkiszowych. Zesz. Nauk. AR Kraków 360, 11–17.
- Dewettinck K., Van Bockstaele F., Kühne B., Van de Walle D., Courtens T., Gellynck X., 2008. Nutritional value of bread. Influence of processing, food interaction and consumer perception. J. Cereal Sci. 48, 243–257. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
- Escarnot E., Jacquemin J.M., Agneessens R., Paquot M., 2012. Comparative study of the content and profiles of macronutrients in spelt and wheat, a review. Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 16(2), 243.
- Karolini-Skradzińska Z., Czubaszek A., Łuczak D., Frączak A., 2010. Jakość ciasta i pieczywa pszennego z dodatkiem serwatki. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(73), 46–57.
- Kasprzak M., Wirkijowska A., 2013. Charakterystyka wybranych wskaźników technologicznych ziarna pszenicy zwyczajnej. Acta Agrophys. 20(1), 77–89.
- Krawczyk P., Ceglińska A., Kardialik, J., 2008. Porównanie wartości technologicznej ziarna orkiszu z pszenicą zwyczajną. Żywn. Nauka Technol. Jakość 15(5), 43–51.
- Luo M.C., Yang Z.L., Dvořák J., 2000. The Q locus of Iranian and European spelt wheat. Theor. Appl. Genet. 100(3–4), 602–606. https://doi.org/10.1007/s001220050079
- Majewska K., Dąbkowska E., Żuk-Gołaszewska K., Tyburski J., 2007. Wartość wypiekowa mąki otrzymanej z ziarna wybranych odmian orkiszu (Triticum spelta L.). Żywn. Nauka Technol. Jakość 14(2), 60–71.
- Piergiovanni A.R., Laghetti G., Perrino P., 1996. Characteristics of Meal from Hulled Wheats (Triticum dicoccon Schrank and T. spelta L.): An Evaluation of Selected Accessions. Cereal Chem. 73(6), 732–735.
- PN-A-74108:1996. Pieczywo – Metody badań.
- PN-EN ISO 21415-2:2008. Pszenica i mąka pszenna. Ilość glutenu. Część 2. Oznaczanie glutenu mokrego za pomocą urządzeń mechanicznych.
- PN-ISO 712:2002. Zboża i przetwory zbożowe – Oznaczanie wilgotności – Rutynowa metoda odwoławcza.
- Podolska G., 2007. Kształtowanie cech jakościowych ziarna pszenicy poprzez technologię produkcji. Stud. Rap. IUNG-PIB 9, 55–64.
- Podolska G., Wyzińska M., 2013. Wpływ nawożenia azotem na niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) odmiany Komnata. Fragm. Agron. 30(3), 148–158.
- PTG, 2009. Klasyfikacja uziarnienia gleb i utworów mineralnych 2008. Rocz. Glebozn. 60(2), 5–16.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 248.
- Rachoń L., Kulpa D., 2004. Ocena przydatności ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji pieczywa. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59(2), 995–1000.
- Rachoń L., Szumiło G., 2009. Comparison of chemical composition of selected winter wheat species. J. Elementol. 14(1), 135–146.
- Rachoń L., Szumiło G., Brodowska M., Woźniak A., 2015. Nutritional value and mineral composition of grain of selected wheat species depending on the intensity of a production technology. J. Elementol. 20(3), 705–715. https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.640
- Sawicka B., Krochmal-Marczak B., 2014. Pszenica orkiszowa (Triticum aestivum ssp. spelta) jako alternatywa dla gospodarstw ekologicznych. W: K. Zarzecka, S. Kondracki (red.), Współczesne dylematy polskiego rolnictwa III. T. 1, Wyd. PWS JPII, Biała Podlaska, 344–357.
- Sobczyk A., Pycia K., Jaworska G., 2017. Charakterystyka porównawcza wartości technologicznej ziarna starych odmian i nowych rodów orkiszu (Triticum spelta L.) oraz ziarna pszenicy zwyczajnej (Triticum vulgare). Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 589, 81–91. https://doi.org/10.22630/ZPPNR.2017.589.23
- Sułek A., 2014. Wybrane elementy technologii pszenicy jarej uprawianej na cele młynarskie i piekarskie. Stud. Rap. IUNG-PIB 41(15), 117–128.
- Sulewska H., 2004. Charakterystyka 22 genotypów pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) pod względem wybranych cech. Biul. IHAR 231, 43–53.
- Szafrańska A., Rachoń L., Szumiło G., 2015. Estimation of protein-starch complex wheat species depending on production technology intensity. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 582, 81–90.
- Szumiło G., Kulpa D., Rachoń L., 2009. Ocena przydatności ziarna wybranych gatunków pszenicy ozimej do produkcji pieczywa. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 54(4), 1–8.
- Wianecki M., Iwański R., Stankowski S., Tokarczyk G., Felisiak K., 2009. Quality of bread made from rye grown with conventional and ecological methods. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric. Aliment. Pisc. Zootech. 274(12), 75–90.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agrophys. 8(3), 755–763.
- Woźniak A., 2009. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej odmiany Floradur w różnych systemach uprawy roli. Acta Agrophys. 14(2), 515–526.
- Woźniak A., Gontarz D., 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 228, 33–39.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Czesława Trąba,
Paweł Wolański,
Krzysztof Oklejewicz,
Floristic diversity and sward use value of Lolio-Cynosuretum association in the San river valley
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 2 (2008)
-
KAROLINA DUDZIAK,
MICHAŁ NOWAK,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
Genetic modifications as a future prospect in the improvement of the major qualitative traits of cereals. A review
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 3 (2016)
-
Marek Ścibisz,
Distribution of moisture in a mixture of organic materials
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 2 (2008)
-
SYLWIA OKOŃ,
ELŻBIETA PODSTAWKA-CHMIELEWSKA,
ALEKSANDRA NUCIA,
JOANNA KURUS,
TOMASZ OCIEPA,
EDYTA PACZOS-GRZĘDA,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
The influence of habitat conditions and long-term land lying follow on genetic variability of Galium aparine L.
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 3 (2016)
-
Magdalena Frąc,
Stefania Jezierska-Tys,
Changes of microbial activity of brown soil under winter wheat cultivation in different years of the influence of dairy sewage sludge
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 1 (2008)
-
Waldemar Bojar,
Grzegorz Dzieża,
Processes of changes in agricultural farms of Kujawy & Pomorze Province
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 1 (2008)
-
Edward Pałys,
Piotr Kraska,
Robert Kuraszkiewicz,
Wpływ systemów uprawy roli na masę resztek pożniwnych jęczmienia jarego uprawianego na rędzinie
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Barbara Kołodziej,
The effect of foliar fertilization with Alkalin PK in American ginseng culture
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 1 (2008)
-
Tomasz Stosik,
Rumex confertus Willd. – biology versus species expansion
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 1 (2008)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Influence of sowing date on the yield and seed quality of two soybean cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
<< < 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.