Abstrakt
Arnica chamissonis (Less.) to bylina z rodziny Asteraceae, dostarczająca surowca zielarskiego głównie w postaci koszyczków kwiatowych wykorzystywanych do produkcji leków i kosmetyków. Ich skład chemiczny i właściwości zostały stosunkowo dobrze poznane, brakuje natomiast informacji o właściwościach ziela i części podziemnej. Celem badań była ocena zawartości flawonoidów i polifenoli oraz właściwości przeciwutleniających naparów arniki łąkowej w zależności od typu surowca (Arnicae anthodium, Arnicae herba, Arnicae rhizoma) i warunków glebowych w miejscu ich pozyskania. Surowiec do analiz chemicznych pozyskiwano z roślin
3-letnich uprawianych na glebie piaszczystej oraz pylastej. Uzyskane wyniki wskazują, że największą zawartość flawonoidów stwierdzono w wyciągach z koszyczków kwiatowych. Z kolei wyciągi z ziela zawierały najwięcej polifenoli oraz wykazywały największą zdolność do redukcji jonów Fe3+ oraz kationorodnika ABTS. Zawartość flawonoidów oraz wartość siły redukcji naparów z koszyczków kwiatowych i ziela była istotnie modyfikowana przez warunki glebowe. Arnika łąkowa pozyskana z gleby pylastej wykazywała większą zawartość flawonoidów i większą zdolność redukcji jonów Fe3+ niż ta pozyskana z gleby piaszczystej.
Bibliografia
- Benzie I.F.F., Strain I.J., 1996.The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a Measure of “Antioxidant Power”: The FRAP Assay. Analytical Biochemistry 239(1), 70–76.
- Farmakopea Polska VI, 2002. PTF, Warszawa.
- Garcia-Carrasco B., Fernandez-Dacosta R., Davalos A., Ordovas J.M., Rodriguez-Casado A., 2015. In vitro hypolipidemic and antioxidant effects of leaf and root extracts of Taraxacum officinale. Med. Sci. 3, 38–54. https://doi.org/10.3390/medsci3020038
- Gawlik-Dziki U., Świeca M., Sugier D., Cichocka J., 2009. Seeds of Arnica montana and Arnica chamissonis as a potential source of natural antioxidants. Herba Pol. 55, 1, 60–71.
- Gawlik-Dziki U., Świeca M., Sugier D., Cichocka J., 2010. Comparison of antioxidant properties of infusions from different parts of Arnica montana and Arnica chamissonis var. foliosa Less. Herba Pol. 56, 2, 59–68.
- Goggi A., Malpathak N., 2017. Antioxidant activities of root, stem and leaves of Vernonia cinerea (L.) Less. Free Radic. Antioxid. 7(2), 178–183. https://doi.org/10.5530/fra.2017.2.27
- Gruezo W.S.M., 1995. Foliar flavonoid variation in Arnica L. subgenus chamissonis Maguire (Asteraceae) in western North America. Asia Life Sci. 4, 151–170. https://danepubliczne.imgw.pl/ [access: 22.04.2020].
- Ivanova D., Deneva V., Zheleva-Dimitrova D., Balabanova-Bozushka V., Nedeltcheva D., Gevrenova R., Antonov L., 2019. Quantitative Characterization of Arnicae flos by RP-HPLC-UV and NIR Spectroscopy. Foods 8(1), 9, 1–12. https://doi.org/10.3390/foods8010009
- Jamuna S., Paulsamy S., Karthika. K., 2012. Screening of in vitro antioxidant activity of methanolic leaf and root extracts of Hypochaeris radicata L. (Asteraceae). JAPS 2 (07), 149–154. https://doi.org/10.7324/JAPS.2012.2722
- Karimi E., Jaafar H.Z., Ahmad S., 2011. Phytochemical Analysis and Antimicrobial Activities of Methanolic Extracts of Leaf, Stem and Root from Different Varieties of Labisa pumila Benth. Molecules 16(6), 4438–4450. https://doi.org/10.3390/molecules16064438
- Kaur G., Alam M.S., Jabbar Z., Javed K., Athar M., 2006. Evaluation of antioxidant activity of Cassia siamea flowers. J. Ethnopharmacol. 108(3), 340–8.
- Kowalski R., Sugier D., Sugier P., Kołodziej B., 2015. Evaluation of the chemical composition of essential oils with respectto the maturity of flower heads of Arnica montana L. and Arnica chamissonis Less. cultivated for industry. Ind. Crop. Prod. 76, 857–865. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.07.029
- Lamaison J.L.C., Carnet A., 1990. Teneurs en principaux flavonoids des fleurs de Crataegeus monogyna. Jacq et de Crataegeus laevigata (Poiret D.C.) en function de la vegetation. Pharm. Acta Helv. 65, 315–320.
- Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., 2007. Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, Warszawa, 181–182.
- Leven W., Willuhn G., 1987. Sesquiterpene lactones from Arnica chamissonis less.: VI. Identification and quantitative determination by high-performance liquid and gas chromatography.
- J. Chromatogr. 410, 329–342. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(00)90063-3
- Maguire B., 1943. A monograph of the genus Arnica. Brittonia 4, 386–510.
- Mamedov N., Gardner Z., Craker L.E., 2005. Medicinal plants used in Russia and Central Asia for the treatment of selected skin conditions. J. Herbs Spices Med. Plants 11, 1–2, 191–222. https://doi.org/10.1300/J044v11n01_07
- Olesińska K., 2018. Sesquiterpene lactones – occurrence and biological properties. A review. Agron. Sci. 73(3), 83–95.
- Oleszek M., Kazachok S., 2018. Antioxidant activity of plant extracts and their effect on methane fermentation in bioreactors. Int. Agrophys. 32, 395–401. https://doi.org/10.1515/intag-2017-0031
- Passreiter C.M., 2011. Arnica montana. http://www.storckverlag.de/wp-content/uploads/2012/05/Fortbildung-2011-01-02-Arnica-montana.pdf. [access: 30.03.2020].
- Patel K., Patel D.K., 2017. Medicinal importance, pharmacological activities, and analytical aspects of hispidulin: A concise report. J. Tradit. Complement. Med. 7(3), 360–366. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.11.003
- Re R., Pellegrini N., Proteggente A., Pannala A., Yang M., Rice-Evans C., 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 26, 1231–7.
- Šibul F., Orčić D., Vasić M., Anačkov G., Nađpal J., Savić A., Mimica-Dukić, N., 2016. Phenolic profile, antioxidant and anti-inflammatory potential of herb and root extracts of seven selected legumes. Ind. Crop. Prod. 83, 641–653. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.12.057
- Singelton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphoturgstic acid reagents. Am. J. Enol. Viticult. 1(16), 44−58.
- Stefanache C.P., Bujor O.C., Necula R., Grigoras V., Mardari C., Birsan C., Danila D., 2016. Sesquiterpene lactones and phenolic compounds content in Arnica montana flowers and leaves samples harvested from wild sites in North-East Romania. Planta Med. 82(S 01), S1–S381. https://doi.org/10.1055/s-0036-1596509
- Stojković M., Mitić S., Pavlović J., Stojanović B., Paunović D., 2014. Antioxidant potential of Tanacetum vulgare L. extract. Biol. Nyssana 5(1), 47–51.
- Stojkovic N., Stojkovic M., Marinkovic M., Chopra G., Kostic D., Zarubica A., 2014. Polyphenol content and antioxidant activity of Anthemis cretica L. (Asteraceae). Oxid Commun. 37, 1, 237–246.
- Sugier D., Sugier P., Kowalski R., Kołodziej B., Olesińska K., 2017. Foliar boron fertilization as factor affecting the essential oil content and yield of oil components from flower heads of Arnica montana L. and Arnica chamissonis Less. cultivated for industry. Ind. Crops Prod. 109, 587–597. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2017.09.014
- Wszelaki N., Kuciun A., Kiss A.K., 2010. Screening of traditional European herbal medicines for acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase inhibitory activity. Acta Pharm. 60, 119–128. https://doi.org/10.2478/v10007-010-0006-y
Downloads
Download data is not yet available.
-
Oksana Tsos,
Volodymyr Radzii,
Larisa Kocun,
Kateryna Sukhomlin,
Oleksandr Melnyk,
Assessment of the ecological state of surface waters of the Luga River, in the town of Volodymyr, by macrophytes
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
Elżbieta Podstawka-Chmielewska,
Joanna Kurus,
Małgorzata Kosior,
Wpływ różnych sposobów konserwacji ugoru na zapas wody w glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
DANUTA SUGIER,
Plon i skład chemiczny surowca arniki górskiej (Arnica montana L.) w zależności od sposobu zakładania plantacji i terminu zbioru koszyczków kwiatowych
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 3 (2013)
-
ELŻBIETA PODSTAWKA-CHMIELEWSKA,
JOANNA KURUS,
Wpływ sposobu ugorowania pola na retencjonowanie wody w glebie ciężkiej
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
Wiesław Bednarek,
Przemysław Tkaczyk,
Sławomir Dresler,
Zawartość metali ciężkich jako kryterium oceny jakości bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Paweł Sowiński,
Sławomir Smólczyński,
Mirosław Orzechowski,
Wpływ rolniczego użytkowania na właściwości fizyczno-wodne gleb w katenie moreny dennej Pojezierza Mazurskiego
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
Jan Paluszek,
Wpływ hydrożelu Viterra na właściwości gleb erodowanych
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
Anna Jaroszewska,
Sławomir Stankowski,
Tomasz Tomaszewicz,
Marzena Gibczyńska,
Analysis of the multi-annual effect of tillage systems and forecrops on texture and physical properties of soil
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Wiesław Bednarek,
Karol Bujak,
Przemysław Tkaczyk,
Mariusz Frant,
Wpływ nawożenia, uprawy roli i roślin na fizykochemiczne właściwości gleby
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
MAŁGORZATA MIKICIUK,
MARTA ROKOSA,
BARTOSZ SINICA,
Wpływ jonów ołowiu oraz kadmu na parametry bilansu wodnego i zawartość barwników fotosyntetycznych u spartiny preriowej (Spartina pectinata Bosk ex Link.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 3 (2018)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.