Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 78 Nr 2 (2023)

Artykuły

Ocena aktywności katalazy i właściwości antyoksydacyjnych gleb położonych na terenie otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego w zależności od ich użytkowania

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2023.5062
Przesłane: 2 lutego 2023
Opublikowane: 26-09-2023

Abstrakt

Currently, one of the most sensitive indicators assessing the usable quality of soil is the assessment of enzymatic activity and total antioxidant capacity (TAC). They reflect, to a large extent, the possibility of producing high-quality plant materials, which is particularly important in protected areas, such as the buffer zone of a national park. The aim of the study was to assess catalase activity (CA) and antioxidant properties of brown soils depending on its use, located in the buffer zone of the Roztocze National Park. The material for the study consisted of soil samples collected from the humus horizon (A), browned horizon (Bw) and parent material (C) of three research plots.

Bibliografia

  1. Aeschbacher M., Brunner S.H., Schwarzenbach R.P., Sander M., 2012. Assessing the effect of humic acid redox state on organic pollutant sorption by combined electrochemical reduction and sorption experiments. Environ. Sci. Technol. 46 (7), 3882–3890. https://doi.org/10.1021/es204496d DOI: https://doi.org/10.1021/es204496d
  2. Baran S., 2000. Ocena stanu degradacji i rekultywacji gleb. Wyd. AR, Lublin, 6–83.
  3. Bartosz G., 2003. Druga twarz tlenu. Wyd. PWN, Warszawa, 30–57.
  4. Borowska K., Grabowska M., Kozik K., 2013. Selenium content and enzymatic activity of soil after applying farmyard manure and mineral nitrogen. Environ. Prot. Nat. Resour. 24, 2(56), 5–10. https://doi.org/10.2478/oszn-2013-0023 DOI: https://doi.org/10.2478/oszn-2013-0023
  5. Brauner L., Bukatsch F., 1987. Praktikum z fizjologii roślin, PWN Warszawa, 36–37.
  6. Brzezińska M., Włodarczyk T., 2005. Enzymy wewnątrzkomórkowych przemian redoks (oksydo-reduktazy) [Enzymes of intracellular redox trasformations (oxidoreductases)]. Acta Agrophys. Rozpr. Monogr. 3, 11–26.
  7. Cardelli R., Marchini F., Saviozzi A., 2012. Soil organic matter characteristics, biochemical activity and antioxidant capacity in Mediterranean land use systems. Soil Tillage Res. 120, 8–14. https://doi.org/10.1016/j.still.2012.01.005 DOI: https://doi.org/10.1016/j.still.2012.01.005
  8. FAO, 2015. World reference base for soil resources 2014. International soil classification system for naming soils and creating legends for soil maps. Update 2015. World Soil Resources Re-ports 106. FAO, Rome, pp. 182.
  9. Formánek P, Vranová V., 2003. The effect of spruce stand thinning on biological activity in soil. J. For. Sci. 49(11), 523–530. DOI: https://doi.org/10.17221/4795-JFS
  10. Furtak K., Gałązka A., 2019. Enzymatic activity as a popular parameter used to determine the quality of the soil environment. Pol. J. Agron. 37, 22–30. https://doi.org/10.26114/pja.iung.385.2019.37.04
  11. Gonnety J.T., Assémien E.F.L., Guéi A.M., N’Dri A.A., Djina Y., Koné A.W., Tondoh J.E., 2012. Effect of land-use types on soil enzymatic activities and chemical properties in semi-deciduous forest areas of Central-West Côte d’Ivoire. Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 16(4), 478–485. https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php?id=17004&file=1&pid=9148
  12. Guzal-Dec D., Siedlecka A., Zwolińska-Ligaj M., 2015. Ekologiczne uwarunkowania i czynniki rozwoju funkcji gospodarczych na obszarach przyrodniczo cennych województwa lubelskiego. Monografie i Rozprawy 7, Wyd. Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej, 37–62.
  13. Hailes K.J., Aitken R.L., Menzies N.W., 1997. Magnesium in tropical and subtropical soils from north-eastern Australia. I. Magnesium fractions and interrelationships with soil properties. Aust. J. Soil Res. 35, 615–627. https://doi.org/10.1071/S96081 DOI: https://doi.org/10.1071/S96081
  14. Horník Š., Sýkora J., Pokorná P., Vodička P., Schwarz J., Ždímal V., 2021. Detailed NMR analysis of water-soluble organic compounds in size-resolved particulate matter seasonally collected at a suburban site in Prague. Atmos. Environ. 267, 118757. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2021.118757 DOI: https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2021.118757
  15. Jian-gang H., Zhan-bin L., Yong-li Z., Hong-ying B., Dong Q., 2004. Soil enzyme activities and N2O emissions under different land management conditions. Bull. Enviro. Contam. Toxicol. 73(1), 205–212. https://doi.org/10.1007/s00128-004-0414-0 DOI: https://doi.org/10.1007/s00128-004-0414-0
  16. Kabała C., Karczewska A., 2019. Metodyka analiz laboratoryjnych gleb i roślin [Methodology of laboratory analyzes of soils and plants]. Wyd. Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław, 28–30.
  17. Kajak A., 2016. Biologia gleby [Soil biology]. Wyd. SGGW, Warszawa, 7–31.
  18. Krzywy E., 2007. Żywienie roślin [Plant nutrition]. Wyd. AR, Szczecin, 18–29.
  19. Krzyżaniak M., Lemanowicz J., 2013. Enzymatic activity of the Kuyavia Mollic Gleysols (Poland) against their chemical properties. Plant Soil Environ. 59(8), 359–365. https://doi.org/10.17221/211/2013-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/211/2013-PSE
  20. Landgraf D., Klose S., 2002. Mobile and readily available C and N fractions and their relationship to microbial biomass and selected enzyme activities in a sandy soil under different management systems. J. Plant Nutr. Soil Sci. 165(1), 9–16. https://doi.org/10.1002/1522-2624(200202)165:1%3C9::AID-JPLN9%3E3.0.CO;2-O DOI: https://doi.org/10.1002/1522-2624(200202)165:1<9::AID-JPLN9>3.0.CO;2-O
  21. Lemanowicz J., 2019. Activity of selected enzymes as markers of ecotoxicity in technogenic salini-zation soils. Environ. Sci. Pollut. Res. 26, 13014–13024. https://doi.org/10.1007/s11356-019-04830-x DOI: https://doi.org/10.1007/s11356-019-04830-x
  22. Martyn W., Skwaryło-Bednarz B., 2005. Właściwości biologiczne gleb lekkich występujących w rejonie Roztoczańskiego Parku Narodowego [Biological properties of light soils in the area of Roztocze National Park]. Acta Agrophys. 5(3), 695–704.
  23. Mohammadi K., Heidari G., Khalesro S., Sohrabi Y., 2011. Soil management, microorganisms and organic matterinteractions: A review. Afr. J. Biotechnol. 10(84), 19840–19849. http://dx.doi.org/10.5897/AJBX11.006 DOI: https://doi.org/10.5897/AJBX11.006
  24. Nurzyński J., 2008. Nawożenie roślin ogrodniczych [Fertilization of garden plants]. Wyd. AR, Lublin, 26–27.
  25. Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin [Methods of analysis and assessment of soil and plant properties]. Wyd. Instytut Ochrony Środowiska, Warszawa, 9–212.
  26. Purev D., Bayarmaa J., Ganchimeg B., Ankhtsetseg B., Anumandal O., 2012. Catalase, protease and urease activity in some types of soil. Mong. J. Chem. 13(39), 16–18. DOI: https://doi.org/10.5564/mjc.v13i0.153
  27. Rice-Evans C., Miller N.J., 1994. Methods enzymology. Academic Press. Inc. 234, 279–293. DOI: https://doi.org/10.1016/0076-6879(94)34095-1
  28. Riffaldi R., Saviozzi A., Levi-Minzi R., Cardelli R., 2002. Biochemical properties of a Mediterrane-an soil as affected by long-term crop management systems. Soil Till. Res. 67(1), 109–114. https://doi.org/10.1016/S0167-1987(02)00044-2 DOI: https://doi.org/10.1016/S0167-1987(02)00044-2
  29. Rimmer D., 2006. Free radicals, antioxidants, and soil organic matter recalcitrance, Eur. J. Soil Sci. 57(2), 91–94. https://doi.org/10.1111/j.1365-2389.2005.00735.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2389.2005.00735.x
  30. Sapek A., 1996. Zagrożenie zanieczyszczenia wód azotem w wyniku działalności rolniczej [The risk connected with water pollution from agricultural activity]. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 440, 309–329.
  31. Sapek A., Sapek B., 1997. Metody analizy chemicznej gleb organicznych [Methods of chemical analysis of organic soils]. Wyd. IMUZ, Falenty, 68–69.
  32. Saviozzi A., Cardelli R., 2014. Organic matter characteristics, biochemical activity and antioxidant capacity of soil amended with different organic materials. Arch. Agron. Soil Sci. 60, 1, 119–131. https://doi.org/10.1080/03650340.2013.767444 DOI: https://doi.org/10.1080/03650340.2013.767444
  33. Saviozzi A., Levi-Minzi R., Cardelli R., Riffaldi R., 2001. A comparison of soil quality in adjacent cultivated, forest and native grassland soils. Plant Soil 233(2), 251–259. https://www.jstor.org/stable/42951921 DOI: https://doi.org/10.1023/A:1010526209076
  34. Schepetkin I., Khlebnikov A., Kwon B.S., 2002. Medical drugs from humus matter: Focus on mumie. Drug Dev. Res. 57(3), 40–159. DOI: https://doi.org/10.1002/ddr.10058
  35. Schoonover J.E., Crim J.F., 2015. An introduction to soil concepts and the role of soils in water-shed management. J. Contemp. Water Res. Educ. 154, 21–47. https://doi.org/10.1111/j.1936-704X.2015.03186.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1936-704X.2015.03186.x
  36. Senbayram M., Gransee A., Wahle V., Thiel H., 2015. Role of magnesium fertilisers in agriculture: plant–soil continuum. Crop Pasture Sci. 66(12), 1219–1229. http://dx.doi.org/10.1071/CP15104 DOI: https://doi.org/10.1071/CP15104
  37. Skwaryło-Bednarz B., 2019. Total antioxidant capacity as an important element in the assessment of soil properties for the production of high-quality agricultural and horticultural raw materials with health-promoting properties. Acta Agrophys. 26(2), 61–76. https://doi.org/10.31545/aagr/111886 DOI: https://doi.org/10.31545/aagr/111886
  38. Skwaryło-Bednarz B., Jamiołkowska A., Kopacki M., Patkowska E., Golan K., Krasowska P., Klikocka H., 2022. Assessment of catalase soil activity under amaranth cultivation not exposed to chemical protection methods. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 21(5), 101–110. https://doi.org/10.24326/asphc.2022.5.9 DOI: https://doi.org/10.24326/asphc.2022.5.9
  39. Skwaryło-Bednarz B., Krzepiłko A., 2007. Biological and antioxidant properties of soils from the protected zone of Roztocze National Park. Pol. J. Environ. Stud. 16(3A), 251–254.
  40. Skwaryło-Bednarz B., Krzepiłko A., 2009. Effect of various NPK fertilizer doses on total antioxi-dant capacity of soil and amaranth leaves (Amaranthus cruentus L.). Int. Agrophys. 23(1), 61–65.
  41. Skwaryło-Bednarz B., Krzepiłko A., Brodowska M.S., Brodowski R., Ziemińska-Smyk M., Onuch J., Gradziuk B., 2018. The impact of copper on catalase activity and antioxidant properties of soil under amaranth cultivation. J. Elem. 23(3), 825–836. https://doi.org/10.5601/jelem.2017.22.4.1385 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2017.22.4.1385
  42. Skwaryło-Bednarz B., Kwapisz M., Onuch-Amborska J., Krzepiłko A., 2014. Ocena zawartości metali ciężkich i aktywności katalazy w glebach otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego. Acta Agrophys. 21(3), 351–359.
  43. Strzelczyk E., 2001. Drobnoustroje środowiska glebowego [Soil environment microbes]. Wyd. UMK. Toruń, 97–107.
  44. Sykut S., 1993. Dynamika procesu wymywania składników mineralnych z gleb w doświadczeniu lizymetrycznym. I. Aniony. Pamięt. Puł. 103, 11–33.
  45. Uziak S., 2001. Gleby Roztoczańskiego Parku Narodowego i otuliny [Gleby Roztoczańskiego Parku Narodowego i otuliny]. In: T. Wilgat (ed.), Roztoczański Park Narodowy [Roztocze Na-tional Park]. Wyd. RPN, Zwierzyniec, 82–94.
  46. Wang S.Y., Lin H.S., 2003. Compost as a soil supplement increases the level of antioxidant com-pounds and oxygen radical absorbance capacity in strawberries. J. Agric. Food Chem. 5, 51(23), 6844–6850. https://doi.org/10.1021/jf030196x DOI: https://doi.org/10.1021/jf030196x
  47. Wielgosz E., Szember A., 2006. Wpływ wybranych roślin na liczebność i aktywność drobnoustro-jów glebowych. Annales UMCS, sec. E, LXI, 107–119.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.