Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 75 Nr 3 (2020)

Artykuły

Wykorzystanie materiałów kolekcyjnych pszenżyta ozimego jako genetycznego źródła zawartości białka w ziarnie

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2020.3.6
Przesłane: 29 kwietnia 2020
Opublikowane: 02-10-2020

Abstrakt

Materiał badawczy stanowiło 348 genotypów pszenżyta ozimego, w tym 38 polskich odmian oraz 310 starych zagranicznych materiałów hodowlanych, które oceniano w latach 2011–2019 w jednopowtórzeniowych doświadczeniach polowych prowadzonych w Gospodarstwie Doświadczalnym Uniwersytetu Przyrodniczego w Czesławicach koło Nałęczowa. Nowe odmiany pszenżyta ozimego charakteryzowały się mniejszą zmiennością dotyczącą zawartości białka w ziarnie i związanych z nią cech użytkowych w porównaniu ze starymi zagranicznymi materiałami kolekcyjnymi, które mogą stanowić wartościowe źródło zawartości białka w pracach hodowlanych i badawczych.

Bibliografia

  1. Boros D., 2002. Physico-chemical quality indicators suitable in selection of triticale for high nutrive value. Proc. 5th Int. Triticale Symp., IHAR Radzików, Poland, 30 June – 5 July, 2002, Vol. 1, 239–244.
  2. Budzyński W., Szempliński W., 2003. Pszenżyto. W: Z. Jasińska, A. Kotecki (red.), Szczegółowa uprawa roślin, t. 1. Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, s. 161–164, 168, 184–185.
  3. Goyal A., Beres B.L., Randhawa H.S., Navabi A., Salmon D.F., Eudes F., 2011. Yield stability analysis of broadly adaptive triticale germplasm in southern and central Alberta, Canada, for industrial end-use suitability. Can. J. Plant Sci. 91, 125–135. http://dx.doi.org/10.4141/cjps10063
  4. Grzesik H., Gut M., Węgrzyn S., Cygankiewicz A. 2003. Genetyczne uwarunkowania niektórych cech pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 226/227/1, 227–231.
  5. Grzesik H., Węgrzyn S., 2002. Evaluation of combining ability in some varieties of winter triticale. Proc. 5th Int. Triticale Symp., IHAR Radzików, Poland 30 June – 5 July 2002. II, 291–297.
  6. Kociuba W., Kramek A., Doliński R. 2007. Porównanie wartości cech użytkowych krajowych odmian pszenżyta ozimego zarejestrowanych w latach 1982–2003. Zesz. Probl. Post. Na-uk Roln. 517, 379–387.
  7. Kociuba W., Mądry W., Kramek A., Ukalski K., Studnicki M. 2010. Multivariate diversity of Polish winter triticale cultivars for spike and other traits. Plant Breed. Seed Sci. 62, 31–42. http://dx.doi.org/10.2478/v10129-011-0003-4
  8. Kociuba W., 2000. Zmienność i współzależność ważniejszych cech plonotwórczych w obrębie heksaploidalnego pszenżyta ozimego xTriticosecale Wittmack. Rozpr. Nauk. AR w Lubli-nie, 232, ss. 74.
  9. Kociuba W., 2007. Charakterystyka zasobów genowych pszenżyta zgromadzonych w latach 1998–2005. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 517(1), 369–377.
  10. Kociuba W., 2010. Charakterystyka zbiorów kolekcyjnych pszenżyta jako mieszańca międzyrodzajowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 555, 237–247.
  11. Kociuba W., Kramek A. 2014. Variability of yield traits and disease resistance in winter triticale genetic resources accessions. Acta Agrobot. 67(2), 67–76. https://doi.org/10.5586/aa.2014.027
  12. Kociuba W., Kramek A., Prażak R., 2018. Genetic resources of triticale in the Polish Gene Bank. Plant Breed. Seed Sci. 77, 93–102. https://doi.org/10.1515/plass-2018-0008
  13. Kościelniak W., Dreczka M., 2009. Nowoczesna uprawa zbóż. Apra, Poznań, 183–184.
  14. Kramek A., Kociuba W., 2013. Charakterystyka meksykańskich genotypów pszenżyta jarego pod względem ważniejszych cech plonotwórczych. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 68(3), 11–19.
  15. Kramek A., Kociuba W., 2017. Charakterystyka zasobów genowych pszenżyta ozimego zgromadzonych w latach 2001–2016 w porównaniu do starszych materiałów kolekcyjnych. Agron. Sci. 72(4), 123–133. https://doi.org 10.24326/as.2017.4.12
  16. Labudda M., Machczyńska J., Woś H., Bednarek P.T., 2011. Wybrane aspekty postępu biologicznego w hodowli pszenżyta (× Triticosecale Wittm. ex A. Camus). Post. Nauk Roln. 348(4), 3–10.
  17. Lista opisowa odmian roślin rolniczych, 2019. Zbożowe. Pszenżyto ozime. COBORU, Słupia Wielka, 125–137.
  18. Oettler G., 2005. The fortune of a botanical curiosity – Triticale: past, present and future. J. Agric. Sci. 143, 329–346. http://dx.doi.org/10.1017/S0021859605005290
  19. PN-75/A-04018. Produkty rolniczo-żywnościowe: oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  20. Stankiewicz C., 2005. Skład aminokwasowy i wartość biologiczna białka pszenżyta jarego w zależności od gęstości wysiewu i stosowanych herbicydów. Acta Sci. Pol., Agricultura 4(1), 127–139.
  21. Thiemt E.M., Oettler G., 2008. Agronomic performance of anther-derived doubled haploid and single seed descent lines in crosses between primary and secondary winter triticale. Plant Breed. 127, 476–479. http://dx.doi.org/10.1111/j.1439-0523.2008.01498.x
  22. Węgrzyn S., Góral H., Spiss L., 1996. Odziedziczalność plonu ziarna i cech struktury plonu pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 200, 139–143.
  23. Wolski T., Pojmaj M.S., Banaszak Z., Czerwieńska E., Bogacki J., Marciniak K., Szołkowski A., 2000. Poprawianie wartości użytkowych pszenżyta ozimego w 30-letniej hodowli w DANKO. Biul. IHAR 214, 95–104.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.