Abstrakt
W doświadczeniu przeprowadzonym w latach 2005–2007 badano wpływ sposobu nawożenia azotem buraka ćwikłowego na zawartość azotanów i azotu amonowego w liściach i korzeniach roślin będących w różnych fazach wzrostu. Zastosowano następujące sposoby nawożenia azotem: 90 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + dokarmianie dolistne; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie; 67,5 kg∙ ha-1 N zlokalizowanie + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie + dokarmianie dolistne. Nawożenie doglebowe było przeprowadzone siarczanem amonu, a dokarmianie dolistne mocznikiem oraz Supervitem R. W badaniach wykazano spadek zawartości NO3- w roślinach dokarmianych dolistnie, a wzrost po zastosowaniu pogłównego doglebowego nawożenia azotem. Nie stwierdzono wpływu nawożenia metodą depozytu amonowego na zawartość NO3- w roślinach. Z wiekiem roślin zawartość NH4+ w liściach i korzeniach oraz NO3- w liściach zmniejszała się. Zawartość NO3- w korzeniach początkowo obniżała się, natomiast pod koniec wegetacji wzrastała.
Bibliografia
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
RYSZARD WEBER,
HENRYK BUJAK,
JAN KACZMAREK,
EDWARD GACEK,
Analiza przestrzennego podobieństwa plonowania odmian pszenicy ozimej na obszarze województwa śląskiego i opolskiego
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 3 (2012)
-
JOANNA KURUS,
Następczy wpływ ugorowania pola na zachwaszczenie łanu żyta
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceutyki w żywności i farmacji. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
MONIKA JAKUBUS,
NATALIA TATUŚKO,
JERZY NAWRACAŁA,
MATEUSZ PLUTA,
Wpływ uprawy soi w monokulturze i zmianowaniu na skład chemiczny roślin i zasobność gleby w składniki pokarmowe
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
GRAŻYNA MARIA KOWALSKA,
RADOSŁAW JAN KOWALSKI,
Badania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego przy użyciu metody QuEChERs i technik chromatograficznych GC i HPLC z detektorem spektrometrii mas MS i MS/MS
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
ANDRZEJ WOŹNIAK,
MIROSŁAWA SOROKA,
Syntaxonomic evaluation of segetal communities with Ambrosia artemisiifolia L. on arable fields in western Ukraine
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
HONORATA DANILČENKO,
Wpływ biopreparatów na zawartość i plon suchej masy, skrobi oraz witaminy C w bulwach ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
PIOTR KUC,
BERNADETA STROCHALSKA,
Wpływ nawożenia organicznego i sposobów uprawy roli na produktywność buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
JAN KAPELUSZNY,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
Ekspansywne i zagrożone gatunki flory segetalnej w środkowo-wschodniej Polsce
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
GRAŻYNA PODOLSKA,
JADWIGA ROTHKAEHL,
WOJCIECH GÓRNIAK,
SYLWIA STĘPNIEWSKA,
Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na plon i wartość wypiekową pszenicy orkisz (Triticum aestivum. ssp. spelta) odmiany Rokosz
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.