
Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Celem badań było określenie wpływu wapnowania oraz nawożenia siarczanem amonu i saletrą wapniową na zawartość białka ogólnego, białka właściwego oraz N-NO3 i N-NH4 w jęczmieniu jarym. Badania oparto na analizie chemicznej materiału roślinnego otrzymanego z dwuletniego doświadczenia wazonowego. Czynnikami doświadczalnymi były wapnowanie, nawożenie formą amonową i azotanową azotu stosowane na dwóch poziomach oraz nawożenie fosforem w dwóch dawkach. Rezultaty badań wskazały, że zawartość białka ogólnego i właściwego była większa w roślinach nawożonych siarczanem amonu niż saletrą wapniową. Wapnowanie przyczyniło się do zmniejszenia zawartości białka w roślinie testowej. Zawartość azotu amonowego i azotanowego w roślinie była mniejsza w kombinacjach wapnowanych niż niewapnowanych. Siarczan amonu wpływał istotnie na wzrost zawartości N-NH4, a saletra wapniowa na zwiększenie koncentracji N-NO3 w jęczmieniu jarym.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.