Abstract
In the study conducted in years 2005–2007 the effect of red beet N-fertilization on the content of NH4+ and NO3- in the leaves and roots of plants of different stage of growth was determined. There were the following treatments: 90 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting; 67.5 kg·ha-1 pre-sowing, broadcasting + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting + foliar nutrition; 67.5 kg·ha-1 localized manner; 67.5 kg · ha-1 localized manner + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 localized manner + foliar nutrition. N-fertilization was performed by ammonium sulphate and foliar nutrition by urea and Supervit R. In the plants with foliar fertilization there was a decrease in NO3- content, but at the same time, there was an increase of NO3- content when N was applied by top dressing. There was no effect of ammonium deposition method on NO3- content in the plants. Aging of plants decraeased the content of NH4+ in the leaves and roots as well as NO3- content in the leaves. At the begining of the growth period the NO3- content in the roots was decreased, but at the end of planting it was increased.
References
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Sebastian Kuśmierz,
Monika Skowrońska,
Carbon farming and nutrient management. Influential factors of Polish farmers’ perception of pro-climate measures
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
MARIA PYTLARZ-KOZICKA,
EWA MOSZCZYŃSKA,
LESŁAW ZIMNY,
The effect of using biological treatments on the growth and development of se-lected potato cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 2 (2015)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceuticals in food and pharmacy. A Review
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
BARTOSZ RÓŻANOWSKI,
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
JADWIGA WÓJCIK,
RYSZARD NOSALSKI,
PEIMAN ZANDI,
YAOSHENG WANG,
Influence of He-Ne laser irradiation and cadmium and lead on changes in cell cycles at Zea mays L.
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 1 (2020)
-
Robert Waraczewski,
Bartosz G. Sołowiej,
May bananas go extinct? The epidemic of Panama disease. A review
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Aneta Zakrzewska,
Anna Nowak,
Changes in resource productivity in Polish agriculture in comparison with the situation in other EU countries
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 3 (2024)
-
Anna Barbara Majchrowska-Safaryan,
Cezary Tkaczuk,
Pavol Findura,
Krzysztof Kapela,
Mirolslav Pristavka,
Occurrence of entomopathogenic fungi in cultivated soils in Slovakia in the intensive agricultural system production
,
Agronomy Science: Vol. 80 No. 2 (2025)
-
Przemysław Tkaczyk,
Wiesław Bednarek,
The influence of liming, nitrogen and phosphorus fertilization on sorptive complex saturation of exchangeable cations
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Maria Janicka,
Biomass distribution of some grass species as affected by sowing date and soil moisture in the third year after sowing
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Tibor Filep,
Changes in DOC, DON content and DOC/DON ratio of acidic arenosol during two growing periods in pot experiments
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
<< < 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.