Abstract
In the study conducted in years 2005–2007 the effect of red beet N-fertilization on the content of NH4+ and NO3- in the leaves and roots of plants of different stage of growth was determined. There were the following treatments: 90 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting; 67.5 kg·ha-1 pre-sowing, broadcasting + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting + foliar nutrition; 67.5 kg·ha-1 localized manner; 67.5 kg · ha-1 localized manner + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 localized manner + foliar nutrition. N-fertilization was performed by ammonium sulphate and foliar nutrition by urea and Supervit R. In the plants with foliar fertilization there was a decrease in NO3- content, but at the same time, there was an increase of NO3- content when N was applied by top dressing. There was no effect of ammonium deposition method on NO3- content in the plants. Aging of plants decraeased the content of NH4+ in the leaves and roots as well as NO3- content in the leaves. At the begining of the growth period the NO3- content in the roots was decreased, but at the end of planting it was increased.
References
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Grzegorz Szumiło,
Leszek Racho,
The influence of mineral fertilization levels on yielding and quality of naked and hulled cultivars of spring barley and oat
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
-
Anna Kryszak,
Jan Kryszak,
Maria Grynia,
Geomorphological diversity of flooded areas of the Warta river valley and the occurrence of meadow-rush communities
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
-
Józef Koc,
Urszula Szyperek,
The effect of biogeochemical barriers in limiting nitrogen ourflow in agricultural environment
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Zbigniew Rzedzicki,
Agnieszka Mysza,
Małgorzata Kasprzak,
A study on the method of water solubility index determination
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Viktor Kaminskyi,
Dmytro Sokyrko,
Volodymyr Hanhur,
Liudmyla Yeremko,
Formation of the leaf surface and productivity of the chickling vetch (Lathyrus sativus L.) depending on the amounts of mineral fertilizers and pre-sowing inoculation of seeds
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 2 (2021)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Waldemar Helios,
Anna Jama-Rodzeńska,
Andrzej Kotecki,
Marcin Kozak,
Piotr Zarzycki,
Beata Kaliska,
Effect of the depth and rate of sowing on the yield and yield components of determinate and indeterminate faba beans (Vicia faba var. minor L.) cultivars under conditions of Southwestern Poland
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 3 (2022)
-
Piotr Barbaś,
Hakiye Aslan,
Imran Aslan,
Dominika Skiba,
Olutosin Ademola Otekunrin,
Barbara Helena Sawicka,
Prospects for using pesticides in agriculture
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 1 (2023)
-
Anna Budzyńska,
Małgorzata Durakiewicz,
The role of food trade in the European Single Market in the years 2000-2022
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
Barbara Kołodziej,
Goldenrod (Solidago virgaurea L. ssp. virgaurea) reaction to foliar fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 63 No. 4 (2008)
-
Antoni Lipiec,
Agnieszka Skałecka,
The usage of chlorophyll for evaluation of dry matter intake and nutrients digestibility in a pasture
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
<< < 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.