Abstract
In the study conducted in years 2005–2007 the effect of red beet N-fertilization on the content of NH4+ and NO3- in the leaves and roots of plants of different stage of growth was determined. There were the following treatments: 90 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting; 67.5 kg·ha-1 pre-sowing, broadcasting + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting + foliar nutrition; 67.5 kg·ha-1 localized manner; 67.5 kg · ha-1 localized manner + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 localized manner + foliar nutrition. N-fertilization was performed by ammonium sulphate and foliar nutrition by urea and Supervit R. In the plants with foliar fertilization there was a decrease in NO3- content, but at the same time, there was an increase of NO3- content when N was applied by top dressing. There was no effect of ammonium deposition method on NO3- content in the plants. Aging of plants decraeased the content of NH4+ in the leaves and roots as well as NO3- content in the leaves. At the begining of the growth period the NO3- content in the roots was decreased, but at the end of planting it was increased.
References
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Urszula Wachowska,
Anthropopression of plant protection chemicals on fungal communities colonising winter wheat rhizosphere
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Ewa Jabłońska-Ryś,
The effect of blanching on the content of terpenoids in selected cultivars of parsley roots (Petroselinum crispum)
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Jerzy Melke,
Stanisław Uziak,
Zbigniew Klimowicz,
Wpływ niektórych czynników na właściwości sorpcyjne gleb Polski Wschodniej
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Marcin Ciebień,
Leszek Rachoń,
Evaluation of the yield of raspberries of the cultivars repeating fruiting depending on the density shoots in rows in the conditions of the Padół Zamojski
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
Halina Lipińska,
Malwina Michalik-Śnieżek ,
Teresa Wyłupek,
Małgorzata Stachorzecka,
Weronika Kamińska,
Rozalia Sowisz,
Agata Wrona,
Ecosystem services of the Nałęczów Spa Park
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 4 (2022)
-
Marek Kołodziejczyk,
Kamil Gwóźdź,
The effect of fertilizers containing free amino acids on the yield of modern and old common wheat cultivars in organic production
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
SYLWIA RÓG,
EDYTA PACZOS-GRZĘDA,
ANETA KOROLUK,
SYLWIA OKOŃ,
AGNIESZKA OSTROWSKA,
PATRYCJA ERDZIK,
MARIA CHRZĄSTEK,
DANIELA GRUSZECKA,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
The efficiency of crown rust resistance genes in common oat against Puccinia coronata pathotypes in central and south-eastern Poland in 2010-2011
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 2 (2015)
-
MAREK GUGAŁA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
HONORATA DOŁĘGA,
ALICJA BARANOWSKA,
Efficacy of herbicides in potato crop
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 4 (2012)
-
PIOTR BARBAŚ,
BARBARA HELENA SAWICKA,
The influence of methods of potato weed control and meteorological conditions on shaping the tuber yield structure
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 3 (2019)
-
WOJCIECH LIPIŃSKI,
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
ANNA WATROS,
Selected agrochemical parameters of grassland soils in Poland
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 2 (2020)
<< < 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.