Abstract
In the study conducted in years 2005–2007 the effect of red beet N-fertilization on the content of NH4+ and NO3- in the leaves and roots of plants of different stage of growth was determined. There were the following treatments: 90 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting; 67.5 kg·ha-1 pre-sowing, broadcasting + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 N pre-sowing, broadcasting + foliar nutrition; 67.5 kg·ha-1 localized manner; 67.5 kg · ha-1 localized manner + 22.5 kg · ha-1 top dressing, broadcasting; 67.5 kg · ha-1 localized manner + foliar nutrition. N-fertilization was performed by ammonium sulphate and foliar nutrition by urea and Supervit R. In the plants with foliar fertilization there was a decrease in NO3- content, but at the same time, there was an increase of NO3- content when N was applied by top dressing. There was no effect of ammonium deposition method on NO3- content in the plants. Aging of plants decraeased the content of NH4+ in the leaves and roots as well as NO3- content in the leaves. At the begining of the growth period the NO3- content in the roots was decreased, but at the end of planting it was increased.
References
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Jan Pabin,
Andrzej Biskupski,
Stanisław Włodek,
The effect of the depth of placing a multicomponent fertilizer in soil on the yield of crops
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Ewa Kwiecińska,
Seed production of some segetal weed species on light soil
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Elżbieta Podstawka-Chmielewska,
Edward Pałys,
Joanna Kurus,
The phytocenosis changes during multiyear arable land lying fallow on rendzina
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Małgorzata Dąbek-Szreniawska,
Marta A. Kozak,
Anna A. Pudło,
Number of bacteria and biochemical activity of two peat-muck soils
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
Wanda Popiołek,
Ocena efektywności produkcji piskląt i brojlerów kurzych metodą energetyczną
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Robert Kuraszkiewicz,
Edward Pałys,
Wpływ roślin ochronnych na plon masy nadziemnej wsiewek międzyplonowych
,
Agronomy Science: Vol. 57 (2002)
-
Weronika Maślanko,
Katarzyna Olesińska,
Michał Gazda,
Characteristics of hunting damages caused by roe deer (Capreolus capreolus L. 1758) in raspberry plantations
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 4 (2022)
-
Kamila Adamczyk-Mucha,
Lucyna Górska-Kłęk,
Potential of rural areas for nature-related therapies – an example of three selected facilities
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 4 (2023)
-
SYLWIA CHOJNACKA,
HUBERT RUSECKI,
PAWEŁ GIERASIMIUK,
MARIAN WESOŁOWSKI,
Modern agronomy in relation to the diversity of crop field communities in the Lublin region. A review
,
Agronomy Science: Vol. 73 No. 2 (2018)
-
KRZYSZTOF ROGUT,
CZESŁAWA TRĄBA,
PAWEŁ WOLAŃSKI,
Floristic characteristics of meadows and certain adjacent communities in western and central part of the Kolbuszowa Plateau
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 2 (2017)
<< < 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.