Abstrakt
Uwzględnienie magnezu w nawożeniu obok podstawowych składników nawozowych (NPK) zwiększa plonowanie roślin oraz wartość technologiczną ziarna konsumpcyjnego pszenicy ozimej. Nawożenie tym składnikiem powoduje zwiększenie zawartości magnezu w ziarnie, a tym samym większy wynos z plonami, co przyczynia się do zwiększenia udziału magnezu w ogniwie łańcucha pokarmowego. Celem pracy było określenie wpływu nawożenia magnezem stosowanego dolistnie i doglebowo na dwóch poziomach nawożenia azotowego 74 i 114 kg N ha-1 na podstawowe parametry jakościowe plonu pszenicy ozimej. Zastosowano cztery obiekty nawożenia magnezem: 1) kontrola – bez magnezu, 2) 5% MgSO4 7 H2O + Wuxal top N stosowany dolistnie, 3) 5% MgSO4 7 H2O stosowany dolistnie, 4) MgSO4 7 H2O stosowany doglebowo. Badania wykazały korzystne oddziaływanie na większość analizowanych cech jakościowych nie tylko azotu, ale również magnezu. Z poszczególnych obiektów nawożenia magnezem najlepsze efekty uzyskano, stosując magnez doglebowo, słabsze po aplikacji dolistnej, szczególnie w zabiegach łączonych z nawozem dolistnym Wuxal top N.
Bibliografia
- Biskupski A., 1991. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie zbóż ozimych. Frag. Agron., 4(32), 84–90.
- Borysewicz J., Budzyński W., Dubis B., 2006. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Druga Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Jakość a wykorzystanie ziarna zbóż”, 18–19 października, Puławy, 9–10.
- Chwil S., 2000. Wpływ intensywności nawożenia mineralnego na plon pszenicy ozimej oraz zawartość magnezu w glebie i roślinie. Biul. Magnezol. 5(4), 278–283.
- Chwil S., 2001. Wpływ dolistnego i doglebowego stosowania magnezu na wielkość i strukturę plonu pszenicy ozimej. Biul. Magnezol. 6(2), 118–124.
- Jaśkiewicz B., 2004. Organizacyjno-ekonomiczne uwarunkowania zbóż jakościowych w różnych regionach Polski. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy 2004, 45–46.
- Komosa A., 1990. Wpływ niektórych właściwości chemicznych roztworów oraz stanu odżywienia roślin na skuteczność nawożenia dolistnego pomidora szklarniowego., Rozpr. Nauk. 210, Wyd. AR Poznań, 109 ss.
- Krauze A., Bowszysz T., Witalis M., 1999. Wpływ nawożenia magnezem na wartość odżywczą ziarna pszenicy. Biul. Magnezol. 4(1), 111–115.
- Marcinkowski T., 1995. Magnez w łańcuchu troficznym gleba–roślina–bydło mleczne. Wiad. Inst. Mel. Użyt. Ziel., 18(3), 83–97.
- Michałojć Z., Szewczuk C., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–17.
- Podolska G., Grabiński J., 2004. Możliwości kształtowania cech jakościowych zbóż chlebowych poprzez zabiegi agrotechniczne. VIII Konferencja Naukowa IUNG „Jakość Towarowych Surowców Roślinnych Wyzwaniem dla Nauki i Praktyki Rolniczej, 31 maja – 1 czerwca, Puławy, 107–112.
- Soral-Śmietana M., Świgoń A., Markiewicz K., 2001. Eksperymentalny produkt z mąki pszennej o obniżonej zawartości sodu a wzbogacony w wapń i magnez. Biul. Magnezol. 6(2), 165–175.
- Świgoń A., Soral-Śmietana M., Markiewicz K., 2000. Complexin of calcium, magnesium and zinc with wheat polymers and their in vitro enzyme susceptibility. Ist International IUPAC Symposium, 9-11 October, Warszawa, 75–76.
- Szewczuk C., Michałojć Z., 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85, 19–29.
- Wójcik P., 1998. Pobieranie składników mineralnych przez części nadziemne roślin z nawożenia pozakorzeniowego. Post. Nauk Roln. 1, 49–64.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Ryszard Baryła,
Mariusz Kulik,
Zawartość azotu i podstawowych składników mineralnych w runi pastwiskowej w różnych latach jej użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
Halina Lipińska,
Mariusz Kulik,
Dynamika rozwoju Festulolium braunii na tle zróżnicowanych warunków glebowych
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
ŠTEFAN TÓTH,
WOJCIECH RYSAK,
BARBARA SYMANOWICZ,
BOŽENA ŠOLTYSOVÁ,
JAROSLAV KARAHUTA,
Wpływ Humacu Agro na plon, zawartość cukru w burakach cukrowych i właściwości gleby w warunkach zrównoważonego systemu rozwoju rolnictwa
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 1 (2016)
-
Grzegorz Szumiło,
Leszek Rachoń,
Reakcja wybranych gatunków pszenicy ozimej na termin siewu
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 4 (2008)
-
JUSTYNA REZMERSKA-PIĘTKA,
ANDRZEJ RADECKI,
Wpływ wieloletniego nawożenia mineralnego i organicznego na wybrane cechy morfologiczne Centaurea cyanus L.
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
-
SYLWIA KACZMAREK,
KAZIMIERZ ADAMCZEWSKI,
Bromus sterilis – chwast ekspansywny, kiełkowanie i progi szkodliwości
,
Agronomy Science: Tom 62 Nr 2 (2007)
-
Gunita Bimsteine,
The economical benefit of potato late blight control
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
BARBARA SYMANOWICZ,
STANISŁAW KALEMBASA,
MATEUSZ NIEDBAŁA,
MARTYNA TOCZKO,
Wpływ wzrastającego nawożenia potasem na zmiany w zawar-tości selenu i tytanu w glebie oraz rutwicy wschodniej (Galega orientalis Lam.)
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 4 (2015)
-
Jan Łabętowicz,
Beata Rutkowska,
Wiesław Szulc,
Tomasz Sosulski,
Ocena wpływu wapnowania oraz gipsowania na zawartość glinu wymiennego w glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
<< < 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.