Abstrakt
A substantial amount of chemical substances considered harmful to both man and the environment are part of the raw material from which packaging is made. The process of the migration of food packaging components to food depends on temperature, contact time, the contact surface between packaging and the food product and the product chemical composition. Plastics are widely used for the manufacture of packaging, due to their favourable properties and low
production costs. Trace amounts of monomers from which a given polymer is produced together with auxiliary and refining substances added to plastics can permeate food products. The migration of low-molecular substances is also caused by the processes of depolymerisation, degradation and material destruction under the influence of such factors as: temperature, mechanical stresses and the influence of other chemicals. Heavy metals or their compounds are the most frequent inorganic compounds in packaging materials that pose a potential danger both to people and environment. Heavy metals in packaging materials can originate from raw materials used for production, or they can be introduced during processing. Also, auxiliary and refining substances or recycled materials used in the production of packaging materials such as recycled paper or aluminium, cullet or plastic re-granulates can be the source of heavy metals. Studies on the migration of harmful substance from packaging to food products are significant both from the point of view of health protection and the protection of the natural environment.
Bibliografia
- Biłyk A., Głomba M. 2000. Dioksyny w środowisku jako uboczny efekt rozwoju cywilizacyjnego. Chem. Inż. Ekol. 7, 8/9, 823–834.
- Czerniawski B. 1998. Opakowania żywności. (red. B. Czerniawski i J. Michniewicz). Wyd. Agro Food Technology, Czeladz.
- Fołtynowicz Z. 2000. Zastosowanie norm serii ISO 14000 w zakresie opakowań i gospodarki odpadami opakowaniowymi. Opakowanie 6, 14–20.
- Huzar E., Trzeszczynski J. 2000. Badanie migracji styrenu i etylobenzenu z opakowań polimerowych do żywności. Chem. Inż. Ekol. 7, 12, 1319–1325.
- Juśkiewicz M., Panfil-Kuncewicz H. 1999. Materiały opakowaniowe stosowane w przemyśle spożywczym. Wyd. ART, Olsztyn.
- Kluska M., Kroszczyński W. 2000. Zawartość niektórych policyklicznych węglowodorów aromatycznych w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu. Chem. In¿. Ekol. 7, 6, 563–573.
- Makuch B., Wolska L. 2000. Nowoczesne metody analityczne w badaniach migracji specyficznej oraz zawartości substancji toksycznych w opakowaniach. Opakowanie 6, 34–45.
- Nowicki P., Kłos M. 1980. Certain problems of toxicity assessment of plastic materials used for blood preservation and preparation. Polish J. Pharmacol. 32, 77–86.
- Schnabel W. 1981. Polymer degradation. Principles and practical application, Carl Huser Verlag, München–Wien.
- Urbaniak W., Wasiak W., Sobczyńska D., Różalska S. 2000. Substancje niebezpieczne w opakowaniach i odpadach opakowaniowych. Przegląd Komunalny, Dodatek, 11, 134–138.
- Wolska L., Rawa-Adkonis M., Namiesnik J. 2001. Opakowania do leków – zagrożenia wynikające z interakcji pomiędzy opakowaniem a lekiem. Chem. In¿. Ekol. 8, 5, 447–462.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Piotr Barbaś,
Hakiye Aslan,
Imran Aslan,
Dominika Skiba,
Olutosin Ademola Otekunrin,
Barbara Helena Sawicka,
Perspektywy stosowania pestycydów w rolnictwie
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
Anna Budzyńska,
Małgorzata Durakiewicz,
The role of food trade in the European Single Market in the years 2000-2022
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceutyki w żywności i farmacji. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
Małgorzata Z. Wiśniewska,
Obrona żywności na etapie produkcji rolnej – czy jesteśmy gotowi?
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 4 (2024)
-
Eugenia Czernyszewicz,
Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w świetle globalnych uwarunkowań demograficznych, klimatycznych i społeczno-ekonomicznych
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 3 (2024)
-
Cezary Trawczyński,
Małgorzata Szczepanek,
Dominika Boguszewska-Mańkowska,
Milena Pietraszko,
Elżbieta Wszelaczyńska,
Jarosław Pobereżny,
Katarzyna Gościnna,
Magdalena Tomaszewska-Sowa,
Grzegorz Lemańczyk,
Karol Lisiecki,
Morphological and agronomic features of potato cv. Gardena highly resistant to Phytophthora infestans (Mont.) de Bary depending on the nitrogen dose
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Anna Majchrowska-Safaryan,
Cezary Tkaczuk,
Mirella Clausi,
Effect of preparations containing humic substances and pure humic acids on colony growth and spore germination of entomopathogenic fungi from the Beauveria genus
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Kontrola obecności mykotoksyn w produktach rolniczych i żywności. Cz. I. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
Hanna Klikocka,
Aneta Jarosz-Angowska,
Anna Nowak,
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Ocena bezpieczeństwa żywnościowego Polski na tle produkcji rolniczej w latach 2010–2020
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Kontrola obecności mykotoksyn w produktach rolniczych i żywności. Cz. II. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
1 2 3 4 5 6 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.