Abstract
The study was aimed at evaluating the yield-forming value of 6 durum wheat lines (Triticum durum Desf.). The experiment was set in 2002–2006 in The Experimental Farm Czesławice near Nałęczów by means of randomized blocks in 3 replications. Each plot was of 30 m2 area. Yields and some of its elements were assessed: rachis length, number of spikelets per ear, number of grains per ear and spikelet, weight of grains per ear, 1000 grain weight and weight of grain hectoliter. The technological value was evaluated on the basis of the following parameters: grain vitreosity, protein and gluten content, ash content, as well as sedimentation number. Grain color and flour color (semolina) was estimated visually. The highest yield in the analyzed period was recorded for LGR 900/3a line (54.4 dt/ha, on average). Moreover, that line was characterized by high 1000 grain weight (52.6 g) and weight of grain per ear (2.04 g). The grain of all studied lines was amber or dark amber in color. Depending on the studied year, flour was darkcreamy to creamy-yellow.
References
- Abad A., Lioveras J., Michelena A., Ferran J., 2000. Nitrogen fertilization effects on yield and quality of durum wheat in the Ebro Halley (Spain). Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 575–577, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Abaye A.O., Brann D.E., Alley M.M., Griffey C.A., 1997. Durum wheat. Do we have all the answers? Ext. Publ. 424–802. Virginia Coop. Ext., Blacksburg.
- Beke B., Matuz J., 1996. Breeding of durum wheat (Triticum durum Desf.) in Szeged, Hungary. Cereal Res. Communications, 24, 1, 49–52.
- Cseuz L., Matuz J., Beke B., 2000. Annual effect on grain quality of winter durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum ) in Szeged. Hungary. Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 133–135, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Ferret M., 2005. Qualitāt der franzōsischen Weizenernte 2005. Mūhle-Mischfutter, 142, 20, 680.
- Grzesiuk S., Górecki R., 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ART Olsztyn.
- Jurga R., 2004. Produkcja pszenicy durum i jej jakość w Unii Europejskiej. Przegl. Zboż.- Młyn., 4, 34–35.
- Jurga R., 2006. Produkcja, zużycie, zapasy pszenicy ze zbioru 2005 roku na świecie oraz jakość pszenicy zebranej w USA. Przegl. Zboż.-Młyn., 1, 36–37.
- Łopaciuk W., 2007. Polski handel zagraniczny makaronami w latach 1995–2005 – podstawowe fakty. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 29–32.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozp. Nauk. 248. Wyd. AR Lublin.
- Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130, 619–624
- Rharrabti Y., Royo C., Villegas D., Aparicio N., Garcia del Moral L. F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments. I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR, 240/241, 75–82.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR, 200, 291–297.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H., 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR., 204, 129–140.
- Tyburcy A., 2006. Charakterystyka zbiorów pszenicy i żyta w 2006 roku w wybranych krajach Europy – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 12, 8–9.
- Woźniak A., 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 103–112.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph., 8 (3), 755–763.
- Zawadzki K., 2007. Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej właściwości przemiałowe – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 9–10.
Downloads
Download data is not yet available.
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Control of the presence of mycotoxins in agricultural products and food. Part I. A review
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 3 (2020)
-
ARKADIUSZ STĘPIEŃ,
The possibilities of sugar beet cultivation and yielding in north-eastern Poland against the background of changes in the climate
,
Agronomy Science: Vol. 64 No. 4 (2009)
-
Edward Pałys,
Piotr Kraska,
Robert Kuraszkiewicz,
Wpływ systemów uprawy roli na masę resztek pożniwnych jęczmienia jarego uprawianego na rędzinie
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Zbigniew J. Dolatowski,
Joanna Twarda,
Małgorzata Dudek,
Changes in hydration of meat during the ageing process
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
HALINA LIPIŃSKA,
MAŁGORZATA GOLIASZ,
RAFAŁ KORNAS,
SYLWESTER GOLIASZ,
Packaging as an instrument for the promotion of a themed village
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
Hennadii Pinkovskyi,
Semen Tanchyk,
Management of productivity of sunflower plants depending on terms of sowing and density of standing in arid conditions of the Right-bank Steppe of Ukraine
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
Roman Molas,
Halina Borkowska,
Barbara Sawicka,
Wieloletnie użytkowanie ślazowca pensylwańskiego – wartościowego źródła biomasy
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
Margot Dudkiewicz,
Marek Kopacki,
Marcin Iwanek,
Paulina Hortyńska,
Problems with the experience of biodiversity on the example of selected Polish cities
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
GRAŻYNA KOWALSKA,
RADOSŁAW KOWALSKI,
Control of the presence of mycotoxins in agricultural products and food. Part II. A review
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 3 (2020)
-
IZABELA BORKOWSKA,
MARCIN DOMACIUK,
MARIA BERNAT,
Differences in the structure of pollen in the ‘Senga Sengana’ and ‘Selva’ cultivars of Fragaria × ananasa
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
<< < 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.