Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 64 Nr 4 (2009)

Artykuły

Wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na akumulację w roślinach azotu, fosforu i potasu

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.4.11
Przesłane: 20 maja 2020
Opublikowane: 21-12-2009

Abstrakt

W badaniach wazonowych oceniano wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na zawartość azotu, fosforu i potasu w roślinach. Eksperyment realizowano wg schematu addytywnego. Czynnikami doświadczenia były: 1. poziomy nawożenia mineralnego NPK (dawka standardowa i podwyższona w stosunku do niej o 50%), 2. sposoby siewu roślin (w mieszance i uprawie jednogatunkowej). Materiał roślinny do oznaczeń  pochodził z 5 faz: wschody, krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie i dojrzewanie. Wykazano, że w mieszance, w stosunku do uprawy jednogatunkowej, pszenica  zawierała mniej azotu i potasu w fazach kłoszenia i dojrzewania, a fosforu – podczas wschodów i strzelania w źdźbło. Siew mieszany zwiększał w jej masie zawartość fosforu w fazie dojrzewania, a potasu od wschodów do kłoszenia.  Jęczmień w mieszance charakteryzował się większą  zawartością azotu podczas dojrzewania, a fosforu w czasie wschodów. W jego częściach nadziemnych odnotowano zmniejszenie akumulacji potasu w okresie od wschodów do kłoszenia. 

Bibliografia

  1. Aerts R., Boot R. G. A., Van der Aart P. J. M., 1991. The relation between above-and belowground biomass allocation patterns and competitive ability. Oecologia 87, 551–559.
  2. Keddy P.A., 1989. Competition. Population and community biology serires. Chapman and Hall, London.
  3. Majkowski K., Szempliński W., Budzyński W., Wróbel E., Dubis B., 1993. Uprawa jęczmienia jarego i owsa w siewie czystym i mieszanym. Rocz. AR w Poznaniu, 243, 73–83.
  4. Noworolnik K., Sułek A., 2000. Wpływ gęstości siewu na plonowanie mieszanki jęczmienia z pszenicą w zależności od udziału komponentów, terminu siewu i jakości gleby. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 83–8.
  5. Parylak D., 1996. Competitive uptake of nutrients by spring barley and weeds. Fragm. Agron., 13(4), 68–74.
  6. Ponce R. G., 1987. Competition between wheat and wild oat (Avena Sterilis L.) according to the proximity of their time of emergence. Plant and Soil, 102, 133–136.
  7. Satorre E.H., Snaydon R.W., 1992. A comparison of root and shoot competition between spring cereals and Avena fatua. Weed Res., 32, 45–55.
  8. Semere T., Froud-Williams R.J., 2001. The effect of pea cultivar and water stress on root and shoot competition between vegetative plants of maize and pea. J. Appl. Ecol., 38, 137–145.
  9. Sobkowicz P., 2000. Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem, w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu, na plon białka. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 111–123.
  10. Sobkowicz P., 2001. Nadziemna i podziemna konkurencja między jęczmieniem jarym i owsem w mieszance w początkowym okresie wzrostu. Fragm. Agron., 2(70), 103–119.
  11. Sobkowicz P., 2003. Konkurencja międzygatunkowa w jarych mieszankach zbożowych. Zesz. Nauk. AR Wrocław., 458, Rozprawy 194, 5–105.
  12. Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008a. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 1. Influence on selected morphological characteristics of plants. Acta Agroph., 11(3), 767–780.
  13. Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008b. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 2. Influence on biomass of plants and rate of its accumulation. Acta Agroph., 11(3), 781–797.
  14. Zawiślak K., Kostrzewska M., 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach pszenicy ozimej uprawianej w płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. I. Zagęszczenie i skład florystyczny zbiorowiska chwastów. Ann. UMCS, sec. E, Agricultura, Suppl., 16, 245–251.

Downloads

Download data is not yet available.