Abstrakt
W badaniach wazonowych oceniano wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na zawartość azotu, fosforu i potasu w roślinach. Eksperyment realizowano wg schematu addytywnego. Czynnikami doświadczenia były: 1. poziomy nawożenia mineralnego NPK (dawka standardowa i podwyższona w stosunku do niej o 50%), 2. sposoby siewu roślin (w mieszance i uprawie jednogatunkowej). Materiał roślinny do oznaczeń pochodził z 5 faz: wschody, krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie i dojrzewanie. Wykazano, że w mieszance, w stosunku do uprawy jednogatunkowej, pszenica zawierała mniej azotu i potasu w fazach kłoszenia i dojrzewania, a fosforu – podczas wschodów i strzelania w źdźbło. Siew mieszany zwiększał w jej masie zawartość fosforu w fazie dojrzewania, a potasu od wschodów do kłoszenia. Jęczmień w mieszance charakteryzował się większą zawartością azotu podczas dojrzewania, a fosforu w czasie wschodów. W jego częściach nadziemnych odnotowano zmniejszenie akumulacji potasu w okresie od wschodów do kłoszenia.
Bibliografia
- Aerts R., Boot R. G. A., Van der Aart P. J. M., 1991. The relation between above-and belowground biomass allocation patterns and competitive ability. Oecologia 87, 551–559.
- Keddy P.A., 1989. Competition. Population and community biology serires. Chapman and Hall, London.
- Majkowski K., Szempliński W., Budzyński W., Wróbel E., Dubis B., 1993. Uprawa jęczmienia jarego i owsa w siewie czystym i mieszanym. Rocz. AR w Poznaniu, 243, 73–83.
- Noworolnik K., Sułek A., 2000. Wpływ gęstości siewu na plonowanie mieszanki jęczmienia z pszenicą w zależności od udziału komponentów, terminu siewu i jakości gleby. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 83–8.
- Parylak D., 1996. Competitive uptake of nutrients by spring barley and weeds. Fragm. Agron., 13(4), 68–74.
- Ponce R. G., 1987. Competition between wheat and wild oat (Avena Sterilis L.) according to the proximity of their time of emergence. Plant and Soil, 102, 133–136.
- Satorre E.H., Snaydon R.W., 1992. A comparison of root and shoot competition between spring cereals and Avena fatua. Weed Res., 32, 45–55.
- Semere T., Froud-Williams R.J., 2001. The effect of pea cultivar and water stress on root and shoot competition between vegetative plants of maize and pea. J. Appl. Ecol., 38, 137–145.
- Sobkowicz P., 2000. Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem, w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu, na plon białka. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 111–123.
- Sobkowicz P., 2001. Nadziemna i podziemna konkurencja między jęczmieniem jarym i owsem w mieszance w początkowym okresie wzrostu. Fragm. Agron., 2(70), 103–119.
- Sobkowicz P., 2003. Konkurencja międzygatunkowa w jarych mieszankach zbożowych. Zesz. Nauk. AR Wrocław., 458, Rozprawy 194, 5–105.
- Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008a. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 1. Influence on selected morphological characteristics of plants. Acta Agroph., 11(3), 767–780.
- Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008b. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 2. Influence on biomass of plants and rate of its accumulation. Acta Agroph., 11(3), 781–797.
- Zawiślak K., Kostrzewska M., 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach pszenicy ozimej uprawianej w płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. I. Zagęszczenie i skład florystyczny zbiorowiska chwastów. Ann. UMCS, sec. E, Agricultura, Suppl., 16, 245–251.
Downloads
Download data is not yet available.
-
GRAŻYNA ANNA CIEPIELA,
ROMAN KOLCZAREK,
JOLANTA JANKOWSKA,
KAZIMIERZ JANKOWSKI,
Efektywność nawożenia runi łąkowej azotem stosowanym w nawozie płynnym i stałym
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
STANISŁAW CHWIL,
Oddziaływanie magnezu i azotu na cechy jakościowe plonu pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
BARBARA SAWICKA,
DOMINIKA SKIBA,
Zmienność ciemnienia miąższu bulw surowych i gotowanych słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.)
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
-
ANNA SZURA,
IWONA KOWALSKA,
WŁODZIMIERZ SADY,
Wpływ sposobu nawożenia azotem na dynamikę zmian NH4 + i NO3- w liściach i korzeniach buraka ćwikłowego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
-
RENATA TOBIASZ-SALACH,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Wpływ dokarmiania dolistnego na plon i skład chemiczny ziarna owsa nieoplewionego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
-
ELŻBIETA TURSKA,
GRAŻYNA WIELOGÓRSKA,
SZYMON CZARNOCKI,
Rola międzyplonów ścierniskowych w monokulturowej uprawie pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
BERNADETTA BIENIA,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ nawożenia dolistnego na ciemnienie miąższu bulw wybranych odmian ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
ANDRZEJ KRUCZEK,
WITOLD SKRZYPCZAK,
Reakcja średnio wczesnych mieszańców kukurydzy na sposób nawożenia
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
HONORATA DANILČENKO,
Wpływ biopreparatów na zawartość i plon suchej masy, skrobi oraz witaminy C w bulwach ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
LESŁAW ZIMNY,
JACEK RAJEWSKI,
PIOTR REGIEC,
Wpływ uprawy konserwującej na wartość technologiczną korzeni buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.