Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 79 Nr 4 (2024)

Artykuły

Dochodowość uprawy bobiku Vicia faba var. minor L. na nasiona w zależności od aplikacji bakterii symbiotycznych

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5443
Przesłane: 16 października 2024
Opublikowane: 18.03.2025

Abstrakt

Opłacalność uprawy bobiku w Polsce zależy od wielu czynników. Celem badań było określenie wpływu aplikacji dwóch preparatów zawierających bakterie wiążące azot atmosferyczny na opłacalność produkcji nasion bobiku. Analizę dochodowości przeprowadzono na podstawie wyników badań pochodzących z doświadczenia przeprowadzonego w latach 2022–2023 na polach Stacji Naukowo-Dydaktycznej w Swojczycach, należącej do Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Za główne determinanty warunkujące opłacalność produkcji bobiku w Polsce uznano wielkość uzyskanego plonu nasion z 1 hektara, cenę sprzedaży nasion oraz stopień wsparcia finansowego do uprawy roślin strączkowych na nasiona. Aplikacja bakterii symbiotycznych w technologii uprawy bobiku może przyczynić się do istotnego zwiększenia plonów nasion, co jednak nie gwarantuje uzyskania satysfakcjonujących wyników finansowych dla jego producentów. Aby uprawa bobiku wraz z dopłatami do produkcji roślin strączkowych na nasiona przyniosła dodatni dochód, konieczne jest uzyskanie plonów nasion przekraczających 3,5 t z 1 hektara.

Bibliografia

  1. Adamczewski K., Matysiak K., 2011. Klucz do określania faz rozwojowych roślin jedno- i dwuli-ściennych w skali BBCH. Instytut Ochrony Roślin – PIB, Poznań, 56–58.
  2. Augustyńska I., Bębenista A., 2020. Opłacalność uprawy łubinu słodkiego i grochu pastewnego na tle wybranych zbóż ozimych. Zag. Ekon. Rol./ Probl. Agric. Econ. 2(363), 109–129. https://doi.org/10.30858/zer/121484
  3. Bartkowiak A., 1978. Analiza wariancji dla układów ortogonalnych. Program AWA. W: Opis mery-toryczny programów statystycznych opracowanych w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 43–60.
  4. Bojarszczuk J., Księżak J., 2018. Stan obecny i perspektywy uprawy roślin strączkowych w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 20(5), 15–20. https://doi.org/10.5604/01.3001.0012.6674
  5. CGFP, 2024. Dostępne na: http://www.cgfp.pl/uslugi-rolnicze/ [dostęp: 15.10.2024]
  6. Chmielewski A., 2008. Rachunkowość w rolnictwie – wybrane zagadnienia wymogów ewidencyj-nych. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej. Warsz., Ekon. Organ. Gospod. Żywn. 66, 203–212. https://doi.org/10.22630/EIOGZ.2008.66.60
  7. Czerwińska-Kayzer D., 2015. Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 17(3), 72–78.
  8. Czerwińska-Kayzer, D., Florek J., 2012a. Dochodowość uprawy wybranych roślin strączkowych
  9. a ryzyko dochodowe i produkcyjne. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gospod. Wiej., Probl. Rol. Świat. 12(4), 25–36. https://doi.org/10.22630/PRS.2012.12.4.53
  10. Czerwińska-Kayzer D., Florek J., 2012b. Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron. 29(4), 36–44.
  11. Elandt R., 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa.
  12. Eurostat, 2023. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/APRO_CPSH1__custom_13295106/default/table?lang=en [dostęp: 15.10.2024]
  13. Florek J., 2017. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Rol. Agrobiz. 19(4), 40–45. https://doi.org/10.5604/01.3001.0010.5162
  14. Florek J., Czerwińska-Kayzer D., 2018. Korzyści biologiczne z uprawy roślin strączkowych
  15. w planowaniu rolniczej produkcji roślinnej. Optimum Econ. Stud. 4(94), 62–71. https://doi.org/
  16. 10.15290/oes.2018.04.94.06
  17. Florek J., Czerwińska-Kayzer D., Jerzak M.A., 2012. Aktualny stan i wykorzystanie produkcji upraw roślin strączkowych. Fragm. Agron. 29(4), 45–55.
  18. https://podr.pl/wp-content/uploads/2022/08/Kalkulacje-rolnicze_2022.pdf
  19. https://podr.pl/wp-content/uploads/2023/05/Bobik.pdf
  20. Jarecki W., Bobrecka-Jamro D., 2015. Reakcja roślin bobiku na dawkę startową azotu oraz dokar-mianie dolistne. Fragm. Agron. 32(3), 44–53.
  21. Jerzak M.A., Czerwińska-Kayzer D., Florek J., Śmiglak-Krajewska M., 2012. Determinanty pro-dukcji roślin strączkowych jako alternatywnego źródła białka – w ramach nowego obszaru poli-tyki rolnej w Polsce. Rocz. Nauk Rol., ser. G 99(1), 113–120.
  22. Jerzak M.A., Mikulski W., 2017. Znaczenie dopłat do produkcji roślin strączkowych w odbudowie rynku rodzimych surowców białkowych pochodzenia roślinnego w Polsce. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 152–163. https://doi.org/10.30858/zer/83026
  23. Kezeya Sepngang B., Muel F., Smadja T., Stauss W., Stute I., Simmen M., Mergenthaler M., 2020. Report on legume markets in the EU. Deliverable D3.1 of the EU project LegValue.
  24. Kopeć B., 1983. Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Wybrane zagadnie-nia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław.
  25. Kopiński J., Matyka M., 2012. Regionalne zróżnicowanie produkcji i opłacalności upraw roślin strączkowych pastewnych na nasiona w Polsce. Pol. J. Agron. 10, 9–15.
  26. Majchrzycki D., Pepliński B., Baum R., 2002. Opłacalność uprawy roślin strączkowych jako alter-natywnego źródła białka paszowego. Rocz. AR Pozn. 343, Ekon. 1, 129–136.
  27. Martyniuk S., 2019. Biologiczne wiązanie N2, bakterie symbiotyczne roślin bobowatych w glebach Polski i oszacowywanie ich liczebności. Pol. J. Agron. 38, 52−65. https://doi.org/10.26114/pja.iung.390.2019.38.07
  28. Rawal V., Navarro D.K., 2019. The global economy of Pulses. FAO, Rome, ss. 190.
  29. Oleksiak T., Bronisz D., 2021. Stan i perspektywy produkcji nasiennej roślin bobowatych grubona-siennych w Polsce. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 296, 43–52. https://doi.org/10.37317/biul-2021-0012
  30. Skarżyńska A., 2017. Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie Agrokoszty. Zag. Ekon. Rol. 2(351), 178–203. https://doi.org/10.5604/00441600.1240801
  31. Strażyński P., Mrówczyński M., (red.), 2016. Metodyka integrowanej ochrony i produkcji bobiku. Instytut Ochrony Roślin – PIB, Poznań.
  32. Śmiglak-Krajewska M., Łąkowski H.S., 2013. Czynniki wpływające na rozwój produkcji roślin strączkowych w wielkoobszarowych przedsiębiorstwach rolnych. Zagad. Doradztwa Rol. 2, 90–97.
  33. Torres Vera R., Bernabé G., Antonio J., Carmona Á., Francisco J., Martínez Ruiz J., Fernández M.F., 2024. Application and effectiveness of Methylobacterium symbioticum as a biological in-oculant in maize and strawberry crops. Folia Microbiol. 69, 121–131. https://doi.org/10.1007/s12223-023-01078-4

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.