Abstrakt
W pracy przedstawiono stan produkcji w Polsce jadalnych roślin strączkowych, ze szczególnym uwzględnieniem fasoli, na podstawie danych i opracowań GUS z lat 2004–2017. Powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych ogółem w Polsce ulegała dużym wahaniom i wynosiła od 27,3 tys. ha w 2008 r. do 91,0 tys. ha w 2015 r. Udział uprawy fasoli w tym okresie był średnio największy i wynosił 43,5%, mniejszy był grochu jadalnego – 39,8%, a najmniejszy bobu – 4,9%. W analizowanym okresie produkcja nasion strączkowych jadalnych charakteryzowała się dużym zróżnicowaniem – od 56,4 tys. ton w 2008 r. do 180,0 tys. ton w 2016 r., a od 2010 r. zaznaczyła się wyraźna tendencja wzrostowa w wielkości produkcji. Produkcja nasion fasoli konsumpcyjnej również zwiększała się od 2010 r. – od 33,4 tys. ton do 59,6 tys. ton w 2016 r.
Prozdrowotne właściwości nasion fasoli wynikają z dużej zawartości błonnika pokarmowego, skrobi, witamin z grupy B, składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu o właściwościach zasadotwórczych oraz związków polifenolowych (fenolokwasów i flawonoidów), wykazujących m.in. właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, antyhepatotoksyczne, żółciotwórcze, antymutagenne.
Downloads
Download data is not yet available.
-
MAREK ĆWINTAL,
Następczy wpływ mikroelementów (B, Mo) i stymulacji nasion światłem lasera na wschody oraz strukturę łanu i plonowanie koniczyny czerwonej w roku siewu
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 2 (2011)
-
DANICA FAZEKAŠOVÁ,
EVA MICHAELI,
STANISLAW BARAN,
JANA CHOVANCOVÁ,
STANISLAV TORMA,
The quality and health of soil in terms of sustainable land use
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
KSENIA DRZAŻDŻYŃSKA,
JADWIGA ANDRZEJEWSKA,
KENNETH ADRIAN ALBRECHT,
MACIEJ JERZY KAZULA,
Wieloletnie bobowate rośliny pastewne w Ameryce Północnej: osiągnięcia i wyzwania nauki. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
MAREK ĆWINTAL,
SYLWESTER GOLIASZ,
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Wpływ mikroelementów (B, Mo) oraz biostymulatora i atraktanta na plony zielonej i suchej masy koniczyny białej z odrostu po zbiorze nasion
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
NATALIA NOWOSAD,
ANNA KOCIRA,
RAFAŁ KORNAS,
Opłacalność stosowania biostymulatorów w uprawie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) odmiany ‘Orzeł’
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 1 (2020)
-
KRZYSZTOF RÓŻYŁO,
EDWARD PAŁYS,
Skład chemiczny bulw ziemniaka i jego korelacje z zachwaszczeniem w zależności od rodzaju nawożenia oraz kategorii agronomicznej gleby
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 3 (2009)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Wpływ terminu siewu na plon i jakość nasion dwóch odmian soi zwyczajnej
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
Antoni Lipiec,
Agnieszka Skałecka,
Wykorzystanie chlorofilu do oceny pobrania i strawności składników pokarmowych na pastwisku
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA,
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO,
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
MAŁGORZATA SZAFRANEK,
SYLWIA RÓG,
STANISŁAW MLEKO,
Wybrane właściwości fizykochemiczne glutenu otrzymanego z nowych rodów pszenicy
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
MAJA BOCZKOWSKA,
ANNA RUCIŃSKA,
MAŁGORZATA TARGOŃSKA-KARASEK,
MARCIN OLSZAK,
MACIEJ NIEDZIELSKI,
MONIKA RAKOCZY-TROJANOWSKA,
Starzenie się nasion – złożony problem banków genów. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.