Abstrakt
W pracy przedstawiono stan produkcji w Polsce jadalnych roślin strączkowych, ze szczególnym uwzględnieniem fasoli, na podstawie danych i opracowań GUS z lat 2004–2017. Powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych ogółem w Polsce ulegała dużym wahaniom i wynosiła od 27,3 tys. ha w 2008 r. do 91,0 tys. ha w 2015 r. Udział uprawy fasoli w tym okresie był średnio największy i wynosił 43,5%, mniejszy był grochu jadalnego – 39,8%, a najmniejszy bobu – 4,9%. W analizowanym okresie produkcja nasion strączkowych jadalnych charakteryzowała się dużym zróżnicowaniem – od 56,4 tys. ton w 2008 r. do 180,0 tys. ton w 2016 r., a od 2010 r. zaznaczyła się wyraźna tendencja wzrostowa w wielkości produkcji. Produkcja nasion fasoli konsumpcyjnej również zwiększała się od 2010 r. – od 33,4 tys. ton do 59,6 tys. ton w 2016 r.
Prozdrowotne właściwości nasion fasoli wynikają z dużej zawartości błonnika pokarmowego, skrobi, witamin z grupy B, składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu o właściwościach zasadotwórczych oraz związków polifenolowych (fenolokwasów i flawonoidów), wykazujących m.in. właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, antyhepatotoksyczne, żółciotwórcze, antymutagenne.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Beata Król,
Rozwój żmijowca zwyczajnego (Echium vulgare L.) w zależności od warunków glebowych
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
MAJA BOCZKOWSKA,
ANNA RUCIŃSKA,
MAŁGORZATA TARGOŃSKA-KARASEK,
MARCIN OLSZAK,
MACIEJ NIEDZIELSKI,
MONIKA RAKOCZY-TROJANOWSKA,
Starzenie się nasion – złożony problem banków genów. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Wiesław Bednarek,
Karol Bujak,
Przemysław Tkaczyk,
Mariusz Frant,
Wpływ nawożenia, uprawy roli i roślin na fizykochemiczne właściwości gleby
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
Grzegorz Silezin,
Krystyna Szwed-Urbaś,
Zmienność i odziedziczalność cech ilościowych w populacji mieszańcowej wyki siewnej Alba × Kamiko
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Wpływ terminu siewu na plon i jakość nasion dwóch odmian soi zwyczajnej
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
JOANNA WOLIŃSKA,
JAN WOLIŃSKI,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
KINGA MAKSYMOWICZ,
Zmienność cech plonotwórczych gryki odmiany Kora i form Red corolla i Samokończąca
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. II. Plony nasion, resztek pozbiorowych i ich skład chemiczny
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. III. Ekonomiczne aspekty produkcji nasion
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA,
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO,
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
MAŁGORZATA SZAFRANEK,
SYLWIA RÓG,
STANISŁAW MLEKO,
Wybrane właściwości fizykochemiczne glutenu otrzymanego z nowych rodów pszenicy
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
KRZYSZTOF RÓŻYŁO,
EDWARD PAŁYS,
Skład chemiczny bulw ziemniaka i jego korelacje z zachwaszczeniem w zależności od rodzaju nawożenia oraz kategorii agronomicznej gleby
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 3 (2009)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.