Abstract
In recent years, triticale has been increasingly cultivated in crop rotations with a high percentage of cereals in the sowing structure. One way to counteract the decrease in cereal yields under these conditions is to use a technology that provides plants with optimal growth and development conditions. The study aimed to determine the effect of the integrated and intensive production technology on the yields of three winter triticale cultivars under the different percentages of cereals in the sowing structure. The research was conducted in 2012/2013, 2014/2015, and 2015/2016 in the Experimental Station of IUNG-PIB in Osiny, Poland. The research factors were ‘Cerber’, ‘Alekto’, ‘Fredro’ cultivars, and intensive and integrated production technology. The yields of winter triticale depended mainly on weather conditions during the research period, crop rotation, production technology, and cultivar. Lower cereal percentage in crop rotation resulted in higher yields of triticale. The use of intensive technology produce has contributed to an increase in winter triticale yields compared to the yields obtained after the implementation of integrated technology. Winter triticale cultivar ‘Alekto’ yielded at a higher level under both production technologies than other cultivars. Decreased number of cereals in crop rotation and the application of intensive production technology promoted an increased number of ears per area unit.
References
- Biberdzic M., Jelić M., Deletic N., Barać S., Stojković S., 2012. Effects of agroclimatic conditions at trial locations and fertilization on grain yield of triticale. Res. J. Agric. Sci. 44(1), 3–8.
- Hack H., Bleiholder H., Buhr L., Meier U., Schnock-Fricke U., Stauss R, Weber E., Witzen-berger A., 1992. Einheitliche Codierung der phänologischen Entwicklungsstadien mono- und dikotyler Pflanzen. Eweiterte BBCH-Skala. Allgemein. Nachrichtenbl. Deut. Pflanzenschutzd. 44(12), 265–270.
- Helander C.A., 1997. The logarden project: development of an ecological an integrated arable farming systems. Perspect. Agron. Dev. Crop Sci. 25, 309–317.
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., 2017. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta jarego w warunkach zmiennego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Fragm. Agron. 34(2), 7–17.
- Klimont K., 2007. Wpływ herbicydów na plon ziarna i strukturę plonu zbóż. Biuletyn IHAR, 243, 69–81.
- Kołodziejczyk M., Szmigiel A., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Fragm. Agron. 31(3), 75–84.
- Korbas M., Mrówczyński M. (red.), 2011. Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego. Wyd . IOR-PIB, Poznań, ss. 189.
- Kuś J., Jończyk K., 2009. Produkcyjne i środowiskowe następstwa ekologicznego, integrowanego i konwencjonalnego systemu gospodarowania. J. Res. Appl. Agric. Eng. 54(3), 183–187.
- Kwiecińska-Poppe E., Kraska P., Andruszczak S., Pałys E., 2010. Plon oraz wybrane cechy jakości ziarna pszenżyta ozimego uprawianego w monokulturze w warunkach stosowania zróżnicowanych dawek herbicydów oraz nawożenia dolistnego. Prog. Plant Prot. 50, 999–1003.
- Mut Z., Sezer I., Gulumser A., 2005. Effect of different sowing rates and nitrogen levels on grain yield, yield components and some quality traits of triticale. Asian J. Plant Sci. 4, 533–539.
- Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E., 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta Sci. Pol., Agricultura 7(3), 73–80.
- Pabin J., Włodek S., Biskupski A., 2008. Niektóre uwarunkowania środowiskowe i produkcyjne przy stosowaniu uproszczonych sposobów uprawy roli. Inż. Rol. 1(99), 333–338.
- Podolska G., 2004. Efektywność agrotechnicznych oddziaływań w wykorzystaniu potencjału plonowania pszenicy ozimej. Biuletyn IHAR 231, 55–64.
- Smagacz J., Kuś J., Martyniuk S., Duer I., Krasowicz S., Mróz A., 1998. Agrotechniczne metody ograniczania ujemnych następstw zwiększonego udziału zbóż w płodozmianie. Mat. Szkol. IUNG 70/98, 1–82 .
- Weber R., Bujak H., 2016. Zmienność plonowania wybranych odmian pszenżyta ozimego w zależności od technologii uprawy i środowiska. Fragm. Agron. 33(1), 87–95.
Downloads
Download data is not yet available.
-
MAREK GUGAŁA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
ANNA SIKORSKA,
The effect of herbicides and their mixtures and weather conditions on the content of vitamin C in edible potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
Ryszard Baryła,
Evaluation of the usefulness of purified sewage for irrigation of grass communities
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Prof. dr hab. Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
The effect of different row spacing and sowing amount on the development and yielding of soybean (Glycine max (L.) Merrill). Part III. Economic aspects of seed production
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 1 (2024)
-
MAŁGORZATA HALINIARZ,
Effectiveness of weed control in winter wheat according to the dose of chlorotoluron (Lentipur Flo 500 SC)
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 3 (2014)
-
Eliza Raszka,
Agrofenologia pszenżyta jarego w Polsce
,
Agronomy Science: Vol. 57 (2002)
-
Anna Bałuch,
Stanisław Benedycki,
Zofia Benedycka,
Aftercrop value of legume-grass mixtures
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Ewa Makarska,
Monika Michalak,
Antioxidant activity of phenolic acids of spring barley
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Wojciech Kozera,
Bożena Barczak,
Edward Majcherczak,
The content and fraction composition of grain protein of oat cultivated in the conditions of molybdenum and boron applied on the leaves
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Zbigniew Rzedzicki,
Agnieszka Mysza,
Małgorzata Kasprzak,
A study on the method of water solubility index determination
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
GRIGORIY DEMYDAS,
MAXIM ZAKHLEBAEV,
IVAN SHUVAR,
HALINA LIPIŃSKA,
TERESA WYŁUPEK,
The formation of the leaf surface of white melilot (Melilotus albus) depending on fertilization, seed mix and seeding rate
,
Agronomy Science: Vol. 75 No. 4 (2020)
<< < 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.