
Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Dobór odmian i czynniki agrotechniczne mają wpływ na wzrost, wielkość i jakość plonu ziarna zbóż, zatem mogą również kształtować zawartość Ars w ziarnie pszenżyta jarego. Celem badań było określenie wpływu poziomu nawożenia azotem (0, 70 i 100 kg N.ha-1) na zawartość Ars w ziarnie czterech odmian pszenżyta jarego w warunkach dwóch systemów uprawy (płużnej i bezorkowej). Przeprowadzone badania wskazują, że zawartość Ars w ziarnie pszenżyta jarego jest cechą silnie uwarunkowaną genetycznie, ale zależy również od warunków pogodowych, nawożenia azotem i systemu uprawy roli. Nawożenie azotem 100 kg.ha-1 sprzyja akumulacji ARs w ziarnie pszenżyta jarego, szczególnie w warunkach wyższej sumy opadów w kwietniu i maju W warunkach ograniczonych opadów w okresie krzewienia i początku strzelania w źdźbło (kwiecień) oraz kłoszenia zawartość Ars jest podobna przy obu nawożeniach azotem 100 i 70 kg.ha-1. Dla produkcji żywności prozdrowotnej o wysokiej zawartości ARs szczególnie przydatna może być odmiana Puzon i Sopot pszenżyta jarego nawożona azotem 100 kg.ha-1 i uprawiana w warunkach uprawy płużnej.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.